Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známky

Zaniklé městečko Zahrádka


Popis

Z městečka Zahrádka, které od raného středověku pulzovalo životem na březích řeky Želivky, se dnes dochoval pouze o samotě stojící kostel, kašna a hřbitov. Obec Zahrádka musela v sedmdesátých letech minulého století ustoupit stavbě Švihovské přehrady a obyvatelstvo bylo přestěhováno do okolních obcí. Rodáci ale nezapomněli a po mnoha letech se pustili do nelehkého úkolu – zachovat paměť místa a zachránit kostel, který začala ničit vlhkost z blízké přehrady.
Kostel sv. Víta se daří částečně opravovat – např. v roce 2019 Sdružení Přátelé Zahrádky sesbíralo peníze na nový zvon, který pojmenovali Josef – symbolicky - na památku oblíbeného faráře Josefa Toufara, který zde působil až do roku 1948, než byl přeložen do Číhoště, kde bylo jeho jméno spojováno s tzv. Číhošťským zázrakem. Ve vykonstruovaném soudním procesu byl následně obviněn a umučen. Tyto události připomíná socha Josefa Toufara od Olbrama Zoubka, která je od roku 2017 umístěna v kostelíku.
Zaniklé městečko Zahrádka je volně přístupné a několikrát ročně zde probíhají kulturní akce, při kterých je umožněno vstoupit i do kostela, který spravuje Národní památkový ústav. 
Turistická známka bude dostupná přímo v kostele sv. Víta pouze při akcích v Zahrádce, dále pak v infocentrech Humpolec, Ledeč nad Sázavou a Světlá nad Sázavou – tedy pokud i vy budete s tímto návrhem souhlasit...

https://zahradkauledce.cz/


Mapa

Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
CÍRKEVNÍ PAMÁTKY
Kraj/okres:
Vysočina/Havlíčkův Brod
Poloha:
49°37'25.34"N 15°14'55.41"E
Hlasování:
od 22.08.2023
do 29.08.2023
Celkem hlasů:
549x (417x Ano, 132x Ne)

Pouze přihlášený uživatel může hlasovat!

K dnešnímu dni je vydaných:
2964 Turistických známek
2947 Výročních TZ
295 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Kudyznudy.cz – nejlepší začátek výletu

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek