Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1627 - Mělník, podzemí


Popis

Mělnické podzemí vznikalo pravděpodobně již od konce 13. století. Systém chodeb byl vytvořen v hloubce 8 - 10 m pod dnešním povrchem a budoval se především pod domy okolo náměstí. Prostory sloužily jako sklepy pro víno či pivo, sklady, ale také místo "útočištné" v době požárů nebo vojenské hrozby.

Mapa

Navštívil jsem Mělník, podzemí

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku Toto místo prodává také výletku
Turistické informační centrum, Legionářů 51, Mělník
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
TECHNICKÉ PAMÁTKY
Kraj/okres:
Středočeský kraj/Mělník
Poloha:
50°21'6"N 14°28'31"E
Hodnocení:
2.835
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1627 - Mělník, podzemí


16.12.2023 - dostupná bez problému
13.08.2023 - dostupná bez problému
11.08.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Aleš Socha
Aleš Socha
Dostupnost
Dostupná v IC Mělník
 
Matěj Bartoš
Matěj Bartoš
TZ
Krátké ale pěkné, studna za to stojí. Vstup z IC kde mají rovněž známku
 
Václav Toth
Václav Toth
TZ
Známka zakoupena na naměstí v IC.
 
wenzel
Mělnické podzemí
Ze všech doposud navštívených podzemí je to mělnické sice nejmenší, ale velice zajímavé v tom, že na konci prohlídkového okruhu (respektive chodby) je k vidění unikátní a zcela ohrumující pohled do rekordní mělnické studny, o které se toho v rámci prohlídky také hodně dozvíte. Prohlídka trvá necelou půlhodinu a je ukončená hezkým videomapingem přímo na stěně v podzemí. Prohlídka začíná i končí v budově infocentra, kde nám ochotně a mile popradili, co, kdy a kde v Mělníku navštívit. Zde jsme také nakoupili nějaké suvenýry a všechny TZ, které se k Mělníku vztahují a tato místa poté navštívili.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Známku mám z infocentra na náměstí. Mají novou várku.
 
Martin Smětal
Martin Smětal
Doporučuji
Známka ke koupi v IC Mělník. Prohlídku určitě absolvujte, paní průvodkyně je skvělá a člověk se dozví spoustu zajímavostí nejen o podzemí. :-)
 
Natálie Černohorská
Natálie Černohorská
Známka
Koupeno v IC Mělník
 
Antonín Sečkár
Antonín Sečkár
TZ
Jak už bylo řečeno dříve, pěkná krátká prohlídka s velmi kvalitním výkladem. Jen by paní průvodkyně nemusela navnaďovat tím, jak je podzemí rozsáhlé (třípatrové), když nás pustí jen do té jedné chodby. :-D
 
Petr Berný
Petr Berný
TZ
Podzemí sice krátké, ale zajímavé. Průvodkyně poutavě vyprávěla a doporučila nám i další pěkná místa v Mělníce. Doporučuji.
 
Lukáš Pastrňák
Lukáš Pastrňák
Informační centrum
Bez problému dostupné v IC, kromě známek mají široký sortiment upomínkových předmětu, map a ochotný personál...
 
Jiří Šmerda
Jiří Šmerda
Paráda
Stojí za to vidět
 
Radka
Návštěvu doporučuji
Hezká prohlídka, paní průvodkyně velice příjemná a v těchto parných dnech krásné ochlazení v podzemí. Prohlídka není tak dlouhá, zaujme i děti, žluté přilby super :-)
 
Miloš Skácel
Miloš Skácel
Doporučuji
Příjemný pan průvodce nás provedl podzemím a zavedl nás až k nejširší studni. Během prhlídky nám řekl pár zajímavostí nejen o městě ale i o samotném podzemí. Prohlídka trvá max 20 min a vychází se z infocentra na náměstí Míru.
 
Roman
oprava
nějak zlobí osvětlení v podzemí, asi by to chtělo opravováře aby vyměnil žárovky, výklad a pohledc do studny super....
 
David Havel
Více než podzemí je zajímavá studna
V podzemí uvidíte něco málo z nástrojů, na kterých se uplatňovalo právo útrpné a šatlavu, jinak krom 100 m chodby je zajímavá akorát studna, ale ta tedy stojí za to! Známku by si tak zasloužila spíše ona samotná, než podzemí... kdo chce vidět pořádné podzemí, nechť vyrazí např. do Znojma ;)
 
Libor
28.10.2010 - TZ v IC u náměstí, je zde i vstup do podzemí - prohlídka je poměrně krátká, dojdete ke mříži, kde je pohled do studny, a zpátky ... paní průvodkyně hovorná :-)
 
Tom a Pavla
Prohlídka podzemí
TZ jsme zakoupili v IC a přitom čistě náhodou zjistili, že se dá jít do podzemí. Vzhledem k tomu, že venku bylo 33 stupňů ve stínu a dole cca 15, jsme tuto návštěvu vřele uvítali. Zajímavé místo a znalý a poučný výklad průvodce.
 
Waynee
Doporučuji
Prohlídka krátká, ale studna úžasná a hlavně - krásné město a skvělá vyhlídka od zámku i z věže. Na odpočinek doporučuji podnik Želví Doupě nedaleko regionálního muzea na náměstí.
 
dapil
Super
Známka i podzemí jsou dostupné bez problémů. Návštěvu vřele doporučuji.
 
Tatík
Platí, co napsal Milosh. V infocentru mají dostatek turistických známek i pohledů a výletek 3D. Průvodce bezvadný, těch 150 metrů ke studni a zpět nám trvalo 50 minut.
 
milosh
Ke studni se samozřejmě dostanete a to každý den po celý rok. Stačí zajít do infocentra odkud se každou celou hodinu vychází do podzemí ke studni, která je opravdu monstrózní.
 
Miroslav Kejř
Koupil jsem si známku ale do podzemí(myslím ke studni) se nikdo nedostne. Prý se zasypává proto byla z bezpečnostních důvodů bohužel uzavřena
 
Mároš+Macik
Známka v sobotu byla k dostání v infocentru,společně se známkou 427-Mělník.Známka již měla správnou tloušťku.(možná už ty tenčí vyprodali)Zpřístupněné podzemí je sice krátké ale studna stojí zato.
 
Oldřich Wirth
Nevím kde ji dotyčný sehnal, já ji v infocentru na náměstí v 17 hodin nedostal byť se uvnitř svítilo a prodávající mě musela vidět. Na dveřích z tech. důvodů zavřeno.
 
vláďa
Dnes jsem navštívil mělnické podzemí a plně souhlasím s tím co napsal Keži. Proto pouze doplním, že vstupenky do podzemí se prodávají v infocentru, prohlídka je každou celou hodinu. Možno i navštívit regionální muzeum, kde lze v těchto dnech kromě stálé expozice zhlédnout i výstavu věnovanou stavebnici Merkur.
 
Keži
Mělník a jeho skvosty
Dnes jsme asi po 7 letech opět navštívili město Mělník a byli moc spokojeni.Důvodem naší návštěvy byla prohlídka nově otevřeného mělnického podzemí,které se nám moc líbilo a to i díky skvělému průvodci panu Kořenářovi,moc mu touto cestou ještě jednou děkujeme.Škoda jen,že trasa není delší,ale o to víc se nám na závěr líbila studna hluboká 54m.Má žena nevynechala ani gotickou věž a já zase kostnici.Kdo v Mělníku nebyl,má možnost navštívit i zámek.TZ dostupná v IC na rohu náměstí a to od 9 do 17 hodin.Bohužel je to už ale ta tenčí 8,5mm verze!Snad to v Rýmařově zase spraví!
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek