Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 212 - Hrad Svojanov


Popis

Mohutný strážní hrad, založený Přemyslem Otakarem II. na ochranu cesty z Litomyšle do Brna.

Mapa

Navštívil jsem Hrad Svojanov

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Hradní restaurace Svojanov (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku Toto místo prodává také výletku
Hrad Svojanov - pokladna (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Pardubický kraj/Svitavy
Poloha:
49°37'37.77"N 16°24'29.83"E
Hodnocení:
2.841
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 212 - Hrad Svojanov
Obrázek č. 2, Turistické známky, No. 212 - Hrad Svojanov


01.10.2023 - dostupná bez problému
19.09.2023 - dostupná bez problému
19.09.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
TZ
Pěkný hrad, pro turisty skvěle připraven, v létě otevřeno denně, TZ na kase. Děkuji městu Polička, že hrad skvěle provozuje.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Z pokladny hradu.
 
Pavla Veselá
Pavla Veselá
hrad
krásný hrad a k tomu krásný výhled na obec Svojanov, tady to mají hezky připraveno na turisty a příjemná obsluha v pokladně i v občerstvení. doporučujeme všem k návštěvě. po celém areálu můžete chodit jak dlouho chcete a hodně uvidíte i všude okolo.
 
wenzel
Svojanov
Nádherný rozsáhlý hrad, a to jak zvenčí, tak uvnitř. Už při kupování vstupenek v budově pokladny nám bylo jasné, že je zde o návštěvníka postaráno ve všech ohledech- příjemní lidé, množství rad a tipů a také příjemné povídání nad sbírkou razítek v deníku. Jelikož jsme byli na prohlídce sami dva, byla možnost se ptát a povídat si s průvodcem i v průběhu prohlídky. Mnohé prostory jsou čerstvě po rekonstrukci a ještě voní novotou. Navštívit lze také strážní věž a hradní zahrádku, kde chovají pávy či kozy. Od cca 11 hodin je v provozu také malá hradní restaurace. Pro návštěvníky, kteří přijedou autem, je možnost zaparkovat přímo před hradem na nádvoří (50kč). TZ jsme koupili v pokladně hradu.
 
Zdeněk Hamada
Zdeněk Hamada
Hrad
Moc krásně upravený hrad i nádvoří. Milý pán v pokladně, kterému jsme povykládali o své první návštěvě hradu před mnoha lety (nekonečná pěší cesta z Víru, prohlídku už jsme nestihli a tehdy neměli ani známky), příjemná slečna průvodkyně. Jediné co nám kazilo dojem z prohlídky byla skupinka s malými dětmi, které vřískali a sahali téměř na všechny exponáty. Vypadalo to, jako by tam ani rodiče neměli.
Jinak vřele doporučuji.
 
Eva Pavlíková
Eva Pavlíková
TZ 212
Pro nedostatek času jsem zakoupila pouze "venkovní" prohlídku. Hrad je krásně opravený, terasová zahrada vysázená růžemi i bylinkami. Výstup na věž po skoro žebříkových schůdcích není pro lidi, kteří se bojí výšek. Ale výstup stojí za to. TZ zakoupena v pokladně.
 
Antonín Sečkár
Antonín Sečkár
doporučuji
Jeden z nejkrásnějších hradů, kde jsem zatím byl, a také jedna z nejlepších obsluh. I když jsem v Klíči k památkám (možná zajímavá informace pro turisty - Klíč tu platí) v počítači neměl načtené všechny návštěvy (někdo někde holt zapomněl), tak mi pán na pokladně stejně dal vstup zdarma, se slovy "vidím tu 6 razítek, takže to pro mě platí". Výborná byla i paní průvodkyně v dobovém kostýmu a s moc příjemným hlasovým projevem. Navíc trpělivá, nechávala spoustu času si všechno prohlédnout a osahat. A fakt, že si plno věcí jako části brnění nebo mučící nástroje můžete osahat a potěžkat také rozhodně není na našich hradech běžné. Zkrátka výnikající místo k návštěvě.
 
Martin Tešnar
Martin Tešnar
Svojanov
Navštíveno v pátek 30.9. a jak naschvál bylo pro veřejnost zavřeno, i když na netu víkend před tím sem nic nenašel, takže zbytečná zajížďka. Na pokladně nikdo, takže se tam musíme zastavit jindy...
 
Lenka
Svojanov
Krásný hrad,úžasná vyhlídka z věže,známek dostatek.
Interiéry poněkud zvláštně zařízeny,ale paní průvodkyně super.
 
Martin Sova
návštěvou hradu jsem nadšen
Hrad je velice krásně zrekonstruovaný - peníze EU padly na velice úrodnou půdu, průvodkyně i pokladní velice příjemné a ochotné.Prohlídku jsme měli plně soukromou - jen my a průvodkyně, což pro nás bylo super, ale pro hrad je to bohužel špatné. Interiéry hradu jsou vyladěny do posledního detailu. Přejeme hradu stále tak příjemné a ochotné zaměstance a víc návštěvníků - opravdu stojí za to!!!
 
lucka
Hrad jsem navštívili již asi podruhé. Bylo krásné počasí, na můj vkus dost horko. Lidí spoustu, většina měla zaparkováno nahoře u hradu, né jak my dole na parkovišti a 0,5 km jsem šlapali do kopce pěšky. Absolvovali jsme okruh A, prostě klasika. Byly to většinou pokoje a k tomu kuchyň. Trošku se jim vybavení pokojů hádá, průvodkyně byla dosti nesympatická i v dobovém oblečení. Prohlídka byla taková chaotická, pořád tam a zpátky plus nějaký komentář. Ovšem nádvoří moc pěkné a výstup na věž se vyplatí. Pořád probíhá rekonstrukce, tak to ještě není dokonalé. Občerstvení nemohu posoudit, ale probíhající divadlo pro děti na nádvoří celkem povedené. Suma sumárum výlet se povedl, ale hrad je asi jediné, co se tam dá vidět. Zapadlá vesnička.
 
Tom
Pěkný hrad. Příjemě upravená zahrada. Zklamala nás restaurace. Do ocenění hospůdky 2011 má hodně daleko.
 
Jihočeši
velice pěkně zrekonstruovaný hrad... i když počasí moc nepřálo, výlet sme si užili a hrad si prohlédli sami bez průvodce.
 
AlenaV
to jirkacek
Taky sbíráme a letos jsme tu desítku už konečně nasbírali, Pernštejn doporučuju, nejkrásnější hrad, který jsem kdy navštívila.
 
jirkacek
Hrad Svojanov
Hrad Svojanov jsme navštívili během jarního výletu. Byl to jeden z našich tří hradů, které máme v plánu v roce 2011 navštívit, abychom dosáhli na další prémiovou známku. Zbývá Pernštejn a Buchlov. Hrad je v rekonstrukci a tak jsme měli jakousi kombinaci dvou prohlídkových okruhů. Provázela nás velmi sympatická průvodkyně v dobovém kostýmu a modrýma očima. Úžasný zážitek. Výstup na věž již bez průvodce je poněkud, či spíše velmi krkolomný.Známku již v nové verzi a také výroční 100 let od zakoupení hradu městem Poličkou mají v pokladně, kde jsme také koupili pohledy a dostali razítko.Fotky a další informace najdete zde :http://www.turistika.cz/mista/hrad-svojanov--1
 
jerry720
Svojanov
Hrad jsem navštívil 23. 08. 2010. Prohlídka pěkná, pěkný je i výhled z hradní věže. U zahrady byla cedulka, že celou rozkvetlou zahradu poničili na konci července vandalové-no co k tomu říct. Na hradě najdete i takovou minizoo, kterou tvoří zachránění poranění ptáci. TZ bez problémů pořízena v pokladně hradu.
 
WoHiman
Snažili se, ale mají šrumec
Počasí se nám dnes povedlo.Hrad pěkný, byly zde stále nějaké akce, včetně právě probíhající svatby.Ale prohlídky hradu na toto nemělo vliv. Jen pořadatelé měli v tom krapet zmatek a nevěděli, která bije ;) Čekali jsem ne okruh A na 12:30 a vyvolávali okruh B. Focení bylo povoleno, ale byla zde jedna hala, kde nás průvodkyně stále upozorňovala na zákaz focení. Z věže byl překrásný výhled, ale to šlapání do nejstrmějších schodů dalo zabrat.Pod hradem je napsáno "Pokud možno zaparkujte dole", pak vyjdete pěšky nahoru a zjistíte, že tu parkuje spousta aut :(Takže to klidně zkuste tam vyjet.
 
ssedma
Hrad pěkný, počasí vyšlo, lidí málo, byli jsme tam skoro sami, okruh A jsme absolvovali ve dvou plus průvodce, což byl takový ... mno...řekněme roztomilý mladík, který by však měl na svém řečnickém projevu ještě zapracovat. Interiéry pěkné. Inventář zapůjčený ze státních sbírek protože původní se nedochoval, takže dělají co můžou. Jestli má ale vybavení jednotlivých místností nějakou koncepci, měl by o ní průvodce vědět. Takto to působilo trochu chaoticky, zvlášť když v kuchyni jsou pod oknem vylepšené necky na prádlo a ve výklenku dřevěná vana. Nebo že by pro nedostatek místa v kuchyni i prali a koupali se? Asi ne....Znánky dostupné bez problémů, obě varianty i výroční, jen cena za staré 30,- a za nové s nálepkou 35,- Kč. Personál příjemný a ochotný. Celkově i přes těch pár nedokonalostí pěkný pohodový výlet, předpokládám že se tam ještě vrátíme na nějakou víkendovou akci.
 
ALEŠ
24.6.2010 - Vše OK akorát cena za TZ bez samolepky a VTZ se samolepkou činí dohromady 65,-Kč ..... žeby i se vstupným ???
 
Jarek Putna
Svojanov
Hrad i prostředí velice pěkné,známy stará i nová variantai víroční,velice pěkné posezení,doporučuji
 
Perikles
Známek hromady. Mají obě varianty i výroční. Navíc je to jeden z mála hradů, který je otevřený i v zimě.
 
Honza
Koupě známky v pohodě
 
Laďka
Skvělé místo.....a veselá a milá hradní osádka....doporučuju romantikům, hlavně pak pohled z věže!
 
Anies
výlet na hrad
souhlasím s předchozím příspěvkem ze dne 4. 9. 2008. Hrad jsme navštívili o prázdninách, takže jako spestření bylo šermířské vystoupení nějaké amatérské skupiny. Prohlídka hradu spíše chudá a ještě dělená na trasu A, B mi připadá zbytečná........Nejlepší je asi věž, kterou lze navštívit bez průvodce. Rodinné vstupné = 2dospělí+2děti = 210,-Kč, cca 30 minutová prohlídka s průvodcem!!.......Jestli na hrad ještě zavítám, bude to také spíše náhodou..........
 
Jay-P
Hrad jsme navštívili nedávno, počasí nám sice moc nepřálo, ale výhled z hradu byl dobrý. Celkově jsme ale byli trochu zklamaní - prohlídka je dlouhá (než se 50 lidí ve skupině přezuje v malých prostorách z/do papučí, uběhne 15 minut) a ani spíše chudá expozice nás příliš nezaujala, ale výklad z úst mladého průvodce byl úsměvný. Co jsme ale nepobrali byla výstava autogramů, která se podle nás do prohlídky hradu vůbec nehodila. Na druhou stranu prohlídka mučírny byla skvělá a barvitý popis jednotlivých mučidel a nástrojů nabízel pocit, že průvodce jich nejen většinu vyzkoušel, ale některé i sám navrhl... Známku jsme sehnali na pokladně bez problémů a v podhradní hospůdce jsme se docela dobře najedli. Hrad tedy hodnotím průměrně, ale mám takový pocit, že jestli na něj ještě někdy zavítám, bude to spíše náhodou.
 
Perikles
Při naší návštěvě hradu chumelilo, že nebylo vidět na konec natažené ruky... Uvnitř hradu je od Velikonoc nová expozice, zaměstnanci hradu se snaží, hezká prohlídka.
 
shawadu
Velmi milé překvapení čeká na návštěvníka těchto malebných a odlehlých končin. Opravdu romantické místo s nádherným výhledem.Sh.
 
Milan
Známku měli i v pokladně u vchodu. Skvělá je výstava figurální keramiky a výhled z hradu do okolí.
 
Lenka
Měli jsme asi štěstí,ale nikde se nikdo nepovaloval.Chtěli jsme vystoupat i s malými dětmi na věž,ale vzhledem
k velmi příkrým"schodům",jsme to radši nezkoušeli - i v náručí by to byl problém-a vystřídali
jsme se. Od 2.7.2005 do 10.7.2005 je na Svojanově "Kralování"-rytíři,kejklíři,stánky.......
 
Romana
Nestihli jsme poslední prohlídku v 16"30 a vstupný za volný pohyb po nádvoří (16dospělý a 8 děti) je na
to, co jsme viděli, dost. Ani atmosféra a ochota personálu ať v pokladně nebo v okýnku zahrádky nebyla moc
vstřícná, tak spíš rozčarování.P.S.: Ty techno akce jsou asi dost pravidlem, protože spousta lidiček které
popisuje Jirka se klátila na parkovišti nad hradem...?
 
Jirka
Na hradě jsme byli v neděli 29.8.2004 a byl to dost hrozný zážitek. Ze soboty na neděli se tu konala jakási
techno-party a podle toho vypadal i nedělní výsledek. Všude se povalující odpadky, opilí a zdrogovaní
účastníci se povalovali po hradbách a v zahradě. Dost by mně zajímalo, kdo je vlastníkem hradu, že dovoluje
takovéhle akce v objektu, který je kulturní památkou.
 
miloš
Známky včera vyprodali, ale razítko na pohled mají pěkné.
 
Zirafka
TZ sice nemaji, ale uz je urgovali v Rymarove, takze snad brzky budou...
 
Kočí Otakar
Známek měli dost, ale pokladna zavírá v 17.00 hod.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2893 Turistických známek
2847 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek