Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 218 - Sovinec


Popis

Mohutná gotická pevnost, přestavovaná za Třicetileté války, ležící u Rýmařova v Nízkém Jeseníku.

Mapa

Navštívil jsem Sovinec

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku Toto místo prodává také výletku
Křížov - kaple
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku Toto místo prodává také výletku
Hrad Sovinec (pokladna) (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Moravskoslezský kraj/Bruntál
Poloha:
49°50'15.19"N 17°14'46.62"E
Hodnocení:
3
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 218 - Sovinec
Obrázek č. 2, Turistické známky, No. 218 - Sovinec
Obrázek č. 3, Turistické známky, No. 218 - Sovinec
Obrázek č. 4, Turistické známky, No. 218 - Sovinec


30.09.2023 - dostupná bez problému
29.09.2023 - dostupná bez problému
15.08.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Václav Toth
Václav Toth
TZ
Známka zakoupena na pokladně hradu.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
TZ
Známka v sobotu 3.7. dostupná jak na hradě, tak v kapličce v Křížově.
 
Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
TZ
Známek na hradě dostatek. Vnitřní prostory hradu jsou zavřené, prý kvůli koroně. Je zajímavé, že jiní mají otevřeno. Ale vstupné se vybírá v plné výši, jó byznys je byznys.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Známku mají na hradě.
 
Lenka Batková
Lenka Batková
TZ a TN
Krásný a velký hrad, známka bez problémů dostupná v pokladně. Sbíráme i nálepky, ale ty nemají.
 
Antoš
SOVINEC
Krásný hrad
Hezký typ na výlet
 
Michal Brabec
Michal Brabec
...
Krásná vánoční prohlídka.
 
wenzel
Sovinec
Na Sovinec se vždy rád vracím, pravidelně se zde konají různé akce. Tradičně výborné trdelníky, bezinková limonáda, výstava turistických známek ve věži (nyní jen zahraničních), krásný výhled do okolí a okouzlující západ slunce a mnoho dalšího. To vše Sovinec nabízí...
 
Kamil Knybel
Kamil Knybel
TZ
hrad krásný, i když tam probíhá menší rekonstrukce, na věži i horním hradě krásný výhled. A TZ za pouhých 28 Kč. Parádní výlet.
 
Veronika Žitníková
Veronika Žitníková
TZ
zakoupena na pokladně hradu za neobvyklých 28kč.
Hrad krásný, průvodkyně milá, z věže pěkný výhled.
Jen to moderní umění v jižním paláci mi do středověkého hradu nějak nesedí...
asi na to nemám buňky. :-)
 
Martin Tešnar
Martin Tešnar
Sovinec
Známka zakoupena v pokladně hradu, sice vyšla na 38, ale v tom shonu asi špatně spočteno s lístky do hradu. Byla dnes celodenní akce.
 
Tomáš Parák
Tomáš Parák
Sovinec
Známka zakoupena na pokladně hradu.
 
Zdeněk Macháček
Zdeněk Macháček
Hrad Sovinec
Známka dostupná v pokladně za 28,- Kč. Úžasně prožitý den s kejklířsko-pohádkovým programem, sokolníky, ražbou mincí, apod. Vstupné 120 Kč,- pro dospělého, prohlídka s příjemnou průvodkyní. Parkovné 50,- Kč.
 
Jan Gröger
Jan Gröger
známka
moc krásné místo, známka přímo na recepci
 
Jindra Pánková
Jindra Pánková
TZ
Moc hezký hrad, určitě stojí za prohlídku. TZ dostupná bez problémů v pokladně.
 
Roman Šťastný
Roman Šťastný
...
z dálky nádherný hrad , zblízka už je vidět že opravující řemeslníci mají ještě spoustu práce před sebou ,25.7 bylo vstupné 80 kč pro dospěláka za vstup do areálu , jestli si hrad projdete pak sami nebo s pohodovým průvodcem a výkladem už je jen na vás , 50kč za parkoviště ovšem stále platí , známek dostatek v pokladně
 
Lucie Koukalová
Lucie Koukalová
Bez prohlídky
Známka za 28 kč což je pěkné.S parkovném mě naštvali 50 kč to je hrůza jaký byznys si z toho dělají, pěšky se tam člověk téměř nedostane. Na prohlídku jsme bohužel nešli, přišlo nám to drahé a už jsme měli málo času, tak snad jindy...
 
KamPa
Čtvrtek
Souhlas s předchozím příspěvkem.Vstupné neřeším,věřím,že bude použito na další opravy bývalé lesnické školy v areálu hradu.
Ve věži jsme též dokoupili chybějící TZ a minivýletky.
TZ dostupná v pokladně dne 11.7
 
Kateřina Mikušková
Kateřina Mikušková
Spokojenost
Hrad je překrásný na kouzelném místě, během procházky v prostorách hradu příjemná dobová atmosféra, ve věži výstava TZ, dokoupili jsme si chybějící známky. Jen si myslím že vstupné 110 Kč/dospělý bylo trochu moc. Parkování 50 Kč.
 
jerry720
Hrad Sovinec.
Návštěva v neděli 24. 06. 2012. Na hradě se zrovna konala akce "Sovinecký šperk", takže bylo na co koukat. K tomu spousta dobových kostýmů, sokolníků, dobových zpěváků, no prostě zážitek. Hrad si můžete projít samostatně, pokud však budete chtít projít i další části hradu, tak tam vás provede průvodce, vychází se z nádvoří horního hradu. Z věže je krásný výhled do okolí, momentálně zde probíhá prodejní výstava turistických známek a dalšího sortimentu, lze zde dokoupit chybějící TZ. Je zde k sehnání i VTZ "Výstava turistických známek na Sovinci 2012". Vstupné do hradu 100 kaček pro dospěláka, parkovné za osobák dalších 50 kaček. TZ jsem bez problémů sehnal v pokladně hradu, uvedenou VTZ ve věži hradu.
 
PaKo
Paradox
Ač je na hradě výstava TZ, známku hradu momentálně nemají.
 
Indilucka
Sovinec - super, výstava TZ - zavřeno
Hrad Sovinec stojí opravdu za zhlédnutí (i když vstupné je tedy na můj vkus trochu vyšší, než by se mohlo zdát). Známka zakoupena absolutně bez problémů. Výstava TZ je fantastická, je tam opravdu všechno. Jenom v době naší návštěvy byl zavřený krámek při výstavě, tudíž jsem si nejen nemohla dokoupit chybějící TZ, ale ani zakoupit výroční známku výstavy samotné ... :/
 
jirkacek
Hrad Sovinec u Rýmařova
Hrad Sovinec jsme navštívili již několikrát - poprvé jsme si prošli klasickou prohlídkovou trasu s průvodkyní , při druhé návštěvě jsme se bavili vystoupení kejklíře, šermířů či s pohádkovými postavami. Na hradě se koná stále nějaká akce, takže není problém si vybrat - např. velmi atraktivní bývá obléhání hradu Švédy. Při další návštěvě jsme si ve věži, ze které je krásný rozhled do kraje, koupili turistické známky - dva roky po sobě se zde totiž konala výstava turistických známek.OSobní poznámka - TZ No.218 Sovinec byla naše vůbec první....Chcete-li získat další informace, vidět fotky hradu či šermířů, jděte na www.turistika.cz, vyhledejte uživatele jirkacek a moje turistické cíle - Hrad Sovinec u Rýmařova. Dozvíte se víc....
 
michal jakouš
parkovat se dá v pohodě zadarmo nad hradem u silnice.známka zakoupena v hradních suvenýrech,výroční na výstavě známek ve věži.moc pěkný hrad s hezkým výhledem- bohužel arogantní průvodkyně možno s průvodcem i bez,ale neuvidíte vše
 
Peta
Známku jsem koupila na pokladně za 30 Kč a prodávají zde i zámek Bruntál za 25 Kč. Jinak prohlídka hradu pěkná a výstavu mají ve věži a dokoupila jsem sbírku chybějících známek která činila 25 kusů-paní velice ochotná.
 
Lucka
Známka koupena nová za 25,-
 
Martin
Moc pěkná prohlídka. Sice po rekonstrukcích mají spoustu místností, ve kterých mají výstavy, které s hradem nemají nic společného ale oproti tomu jaké to bylo kdysi je to moc pěkné. Výstava TZ velmi úchvatná. Také jsem doplnil známky kde jsem byl ale nezakoupil. Sice když chcete na výstavu TZ musíte zakoupit vstupenku do hradu,ale za těch 85kč to stálo.
 
Jirka
Velké zklamání
Chtěl jsem se pouze podívat na nádvoří a výstavu TZ, bohužel bez vstupenky na prohlídku hradu to nebylo možné. Nechápu, proč si musím kupovat vstupenku za 95 Kč, když nechci na prohlídku.
 
Veselka
Vřele doporučuji
Dnešní návštěvou hradu jsem byla velmi mile překvapena. Hrad od mé poslední návštěvy doznal velkých změn samozřejmě k lepšímu. Výstavou známek jsem nadšena a hlavně jsem si zde mohla dokoupit známky, které mi chyběly. Slečny byly moc ochotné i přesto, že těch známek nebylo málo. Prohlídku vřele doporučuji a turistickým známkám přeji další šťastné kroky při výběru nových turistických cílů.
 
Klárinka
Měli i VTZ Výstavu TZ, ale je hrozně nešťasně udělaná v rámci prohlídky.
 
Zero
Včera jsme se cestou z Jeseníků stavovali na Sovinci. Hrad je hezký, ale mrzela mne zavřená výstava TZ. :-(
 
Markéta
Dnes jsme navštívili Sovinec hrad je krásný dnes byl plný vodníků,skvělá zábava,ale výstava turistických známek byla zavřená což nás hodně mrzelo :-(,slečna průvodkyně nám zdělila , že o víkendu tam nikdo u těch známek není:-(
 
Honza Pásler
Za vstupné 70,- Kč lze procházet areál hradu včetně věže s výstavou TZ individuálně a neomezeně, mimo prohlídkovou trasu. V ceně je i možnost absolvovat prohlídkovou trasu s průvodcem. Na nádvoří různé dobové atrakce, jako ukázky práce řezbářů, tesařů, hudba - a samozřejmě možnost občerstvení.
 
Pavel Lasztovicza
...
Dnes jsem navštívil Sovinecký hrad.Ve věži je nádherná vystava známek,zakoupil jsem sy výroční známku hradu Sovinec,Hrad Sovinec a Hrad Helfštýn.Navíc se tam dnes hrála pohádka o sovím králi.Moc hezká vzpomínka.
 
Monika
Zdravím všechny turisty a zběratele TZ. Hrad je pěkný, bylo tam celý den výborné představení v dobových oblecích. Pro děti i dospělé skvělá zábava. Výstava TZ úžasná, tolik známek pohromadě ........... No nádhera. Akorát mě naštvalo, že návštěvníci i některé známky pokradli. Já sama jsem tam seřvala 2 holčiny co chtěli ukrást známku, na které byl vypálen kůň. Všem zběratelům TZ vřele doporučuji, je to opravdu nádhera stát uprostřed tolika nádherných známek.
 
Aleš P.
Prohlídka perfektní, slečna průvodkyně měla svatou trpělivost s vyrušujícími dětmi a nenechala se rozhodit ve výkladu. Nám se prohlídka protáhla hodně přes hodinu, slečna nám nechala dostatek času se vyřádit ve věži u turistických známek :-) Schodů do věže je 108 :-)
 
kroko01
Perfektní průvodce,hrad má své kouzlo.... výstava TZ je rozlehlá,k vidění jsou všechny TZ nejen naše,ale i z ciziny-- na výstavě je možnost si dokoupit chybějící TZ i další suvenýry.Bohužel je výstava TZ součástí hodinové prohlídky,takže není mnoho času...-teoreticky by se mohlo dát domluvit s průvodcem napojení na další skupinu (bez záruky).
 
milosch
Sovinec
Zdeňku, Krtiku, Mileno.... je možné na Sovinci zakoupit chybějící TZ?????Dík za odpověď.
 
Zdeněk
Upozornění pro návštěvníky Výstavy turistických známek:Výstava je součástí prohlídky,je umístěna ve věži,starší ročníky musípočítat s řadou schodů.Jinak je to super.Zdeněk
 
Milena
Známka dostupná pez problémů, pan pokladník super. A hlavně celý výlet super... Kejlíři, šermíři, stánky, medovina :-) Skvělý výlet.
 
Krtik
Prijemna zastavka na Sovinci, sice nam utekla prohlidka, ale pocasi nam pralo...hrad jako z pohadky. TZ zakoupena na hrade bez problemu.
 
Anies
Výlet na hrad
Dnes 18. 10. 2008 jsme se vypravili na výlet na hrad Sovinec a nelitovali jsme!Dnes i zítra tady probíhá akce Hofmistrova závěť - prohlídka s divadelními a šermířskými stanovištěmi - opravdu zdařilá akce! Moc se nám tato netradiční prohlídka líbila............Vstupné sice bylo nepatrně vyšší, ale to nám vůbec nevadilo, příjemné rozloučení s letošní sezonou...........
 
Petronelka
Tento hrad opravdu stojí za návštěvu! Pokladní i průvodkyně v dobovém oblečení. Mají na výběr ze dvou okruhů. Vnitřní a vnější. My si vybrali ten vnější kvůli věži a rozhodně jsme nelitovali. Průvodkyně mluvila poutavě a hlavně věděla o čem mluví. Ochotně zodpovídala dotazy. Akorát je škoda, že vyhořel, momentálně je v rekonstrukci a postupně zpřístupňují další části.
 
Romča
hrad Sovinec
Tento hrad jsme navštívili 5.7.08. Zdejší rozlehlý areál se nám moc líbil. Toto mohutné sídlo vypadá už zdálky impozantně. TZ mají dostatek, stejně jako ostatních turistických materiálů.
 
Harald
Byli jsme dnes na prohlídce, slečna kastelánka výborně vykládala, zodpověděla všechny mé dotazy, evidentně ví, o čem mluví, nemá jen naslepo naučený text, který by odříkávala. Na hradě probíhá rekonstrukce (už od války, kdy jej zcela vypálili opilí sovětští osvoboditelé) a kastelán a spol jsou nadšenci, díky kterým je každý rok zpřístupněna další a další zrekonstruovaná část. Kromě toho jsou na hradě pořádána vystoupení, výstavy a nejrůznější program. A pozor! Hrad je v pondělí zavřen, jako většina památek. Nevzpomněl jsem si na to a známku jsem pořídil až na druhý pokus.
 
Aleš
Známka bez problému. Slečna pokladní dnes byla v dobovém kroji.Super hrad.
 
Pavel
Včera jsme byli na akci na Sovinci - čarodějnice. Skvělý vystoupení, zábava, stálo to za to! Doporučuji návštěvy hradu při akcích!
 
Jirkacek
Akce na Sovinci
Ahoj lidi,na Sovinci jsme byli s rodinou letos 2 x ,poprvé 1.dubna,kdy byl 1.otevírací den a vše ještě spalo....koupili jsme si klasickou prohlídku hradu - a byl nám umožněn zdarma vstup na věž.Podruhé jsme sem zavítali na akci šermířů,pohádkové babičky,ale jednoznačně nejlepčí bylo vystoupení kejklíře Tomáše Křupaly - bylo zábavné a dokázal do svého vystoupení zapojit i přihlížející diváky.Stánků s jídlem bylo dost,žádné fronty,ražba mincí zajímavá,hradní mučírna hezká.Pro sběratele TZ - je zde výstava některých výročních TZ.Na hradě jsou skoro pořád nějaké akce,takže si každý může vybrat tu,co mu nejvíc vyhovuje.TZ Sovinec zakoupena bez problému.
 
KSTS
Ve dnech 18. a 19.8.2007 se na hradě Sovinci koná historický jarmark akce.sovinec.cz/2007akce/2007.08.18-program.htm . Po oba dny se budou v remtru tohoto hradu (v této sezóně je zde výstava Klubu sběratelů turistických suvenýrů) doprodávat tyto VTZ: www.ksts.info/www/klubova_nabidka/vtz.htm .
 
joshula
Interiéri hradu jsou nevybaveny díky velkému požáru který hrad postihl asi v roce 1945, kdy skoro vše shořelo. V devět ráno při první prohlídce a 16 při poslední jsou oba okruhy prohlídky spojeny dohromady. Kdo má málo času, tak je to ideální.Co se týká informovanosti návštěvníků, tak je vše na špatné úrovni a pokud se osobně nezeptáte, tak se o ničem nedovíte. Žádné letáky a ani jinéné upozornění v pokladně není. Na hradě také probíhá výstava Klubu sběratelů turistických suvenýrů. Je to k vidění v malé místnosti za konírnou, kde Vás průvodkyně pustí až po prohlídce. Takže nezapomeňte po prohlídce konírny vyjít ještě o pár kroků do dalších dveří. Jsou zde k vidění i TZ a další turistické suvenýry!
 
Bruno
Výstava ve věži kostela
Zařízených interiérů moc nemají, ale rozhodně stojí za to si to tam projít. Sovinec určitě má své kouzlo. POZOR, ve věži naproti pokladny (nápis Suvenýry) je prý na 7 patrech unikátní výstava o historii hradu a 30 leté války, údajně oceňována nejen návštěvníky, ale i historiky. Bohužel jsme ji už nestihli, tak nemohu posoudit. Škoda jen, že o ní není širší zmínka na internetu nebo i na hradě samém (výzva pořádajícím!). Byl tam někdo z vás?
 
SLAVAS
hrad Sovinec
Moc pěkné místo. Je obdivuhodné, jak zde pokračují opravy a rekonstrukce hradu. Zvolili jsme vnější okruh s vyhlídkou i když počasí zrovna moc nepřálo. V bývalých konírnách jsou k vidění, mimo myslivecké historie a výstavy Klubu sběratelů turistických suvenýrů, i pozůstatky po požáru ze sklonku války. Co by zde mohlo být asi kvidění nebýt té tragédie... Ačkoli jsme byli ten den poslední výprava, průvodkyně se snažila a tak jsme si odnesli mimo TZ i fajn zážitek. Zdravím a doporučuju :-)
 
Honza
Sovinec je opravdu docela prázdný, moc toho ve sbírkách věru nemají, ale něco málo přece jen vystavují. Zvolil jsem si tzv. vnitřní okruh s tím, že oželím vyhlídkovou věž, a nelitoval jsem. I z nádvoří je do okolí moc hezký výhled, nabízel se i nádherný pohled na blízký kostel z 19. století, který je taky poměrně významnou památkou. Průvodkyně se snažila, aby nás nenudila, protože v naší skupince bylo dost dětí, a myslím si, že se jí to povedlo. Úspěch slavila zejména mučírna :-)
 
Jarmilka
Hrad Sovinec z venku je hezký,ale velice mně zklamalo to NIC uvnitř hradu a blábolení průvodkyně,témeř polovina návštevníku byla teméř otrávená a ke všemu se přidal déšt vytrvalý a po hrade se jde z velké poloviny venku hm.Byla jsem svědkem komunikace dvou mladých lidiček kteří přijeli autem a ptali se návštevníku jestli se to tam vyplatí jít??A nějákej pán jím řekl to radší jdete na Úsov nebo Šternberk.A já na to spojila na Úsov a šternberk a mají jedničku než Sovinec,tot je můj názor.Přes vytrvalý déšt jsem abslovovala tři zastávky.To bylo ve dnech státních svátku ve čtvrtek 5.7.2007.
 
KSTS
Výstava
Od 13.5. až do konce návštěvní sezóny 2007 je na hradě výstava Klubu sběratelů turistických suvenýrů, jejíž část je věnována i turistickým známkám.
 
Jiří moláček
-
hezký hrad byl jsem tam už před 2 roky a prohlídka se mi líbila nejvíc věž
 
Lenka
skvělý den
Vítání hradu po opravdu dlouhé zimě bylo skvělé. Organizace super a musím opravdu smeknout před lidma co se
starají o celý hrad a jeho program.Prohlídka bez problému a nejrůznější programy neměli chybu. Počasí se
taky umoudřilo tak můžu říct lepší den jsem už dlouho nezažila. TZ jsou lehce k mání a jsou za 20Kč. A pro ty
co tam jedou autem- přijeďte raději ráno.Hodně zdaru při lovu dalších známeček.
 
Lukinek
2 druhy známek
Zjistil jsem, že jsou 2 druhy známek hradu Sovinec. Jedna je na internetové stránce :
md.wz.cz/znamky/hrady.htm a druhou jsem si koupil loni na hradě.
 
Luděk a Drahuška
Známku máme již z předchozí návštěvy hradu, tentokrát jsme si odnesli výroční známku (1. setkání Klubu
sběratelů turistických suvenýrů). Kromě známky jsme ještě nemalé peníze utratili za nádherné dřevěné
pohlednice firmy Toman a Toman - ach ta sběratelská vášeň. Hrad je samozřejmě skvělý a rok od roku hezčí a
hezčí. Poprvé jsme také viděli, jak někoho vyvedli z prohlídky, protože vyrušoval - odvážné, leč
souhlasíme. Zbývá ještě vyslovit dík organizátorům prvního setkání sběratelů tur. suvenýrů, jen doufáme,
že další setkání budou mít větší účast.
 
J_J_J
Tezce vydrena znamka ale vskutku stalo to za to...
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2893 Turistických známek
2847 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek