Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 440 - Kolštejn


Popis

Kdysi mocný hrad, střežící jesenický horský průsmyk ve vsi Branná, s unikátním renesančním kostelem a radnicí.

Mapa

Navštívil jsem Kolštejn

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Hrad Kolštejn - pokladna, Branná
Toto místo prodává také turistickou známku
Relax centrum Kolštejn
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Informační centrum, Branná 62
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Olomoucký kraj/Šumperk
Poloha:
50°9'3.62"N 17°0'42.38"E
Hodnocení:
2.836
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 440 - Kolštejn


05.07.2023 - dostupná bez problému
26.04.2023 - dostupná bez problému
21.07.2022 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Linda Valentová
Linda Valentová
TZ
Jako škoda no-krásné městečko, fotogenické, pěkné centrum s dominantním kostelem, sjezdovku tu mají (dokonce momentálně skoro jedinou široko daleko fungující, protože v únoru začlo jaro a jinde není sníh) super 12 km NS Pasák s famózními skalními útvary, ale neumí to moc prodat-štěstí čí neštěští? Každopádně počítejte s tím, že mimo sezónu je to tady totálně mrtvé-Info prý trvale uzavřené, v Relax centru tuto TZ nemají a v zámku, který vypadal na první pohled neprodyšně uzavřený, jsme museli za pomoci milé paní uklízečky dlouho hledat někoho, kdo by známku prodal… Takže nakonec se zadařilo, ale….
 
Elis
Turistická známka Kolštejn
Všude zavřeno nebo nešel najít kompetentní člověk. Nesehnala jsem ji. V recepci na hradě nikdo k nalezení, info centrum není, na úřadě nikdo není i když je otevřeno
 
Jakub Hůrka
Jakub Hůrka
TZ
Turistické centrum zavřené, v Relax centru nebyla, byla pouze na pokladně Kolštejnu za 50,-; pokladní jsme museli celkem dlouho hledat
 
Lukáš Fiala
Lukáš Fiala
TZ
Dostupná v Relax centrum Kolštejn.
 
Vladimír Hruška
Vladimír Hruška
TZ
Infocentrum na sezonu přesunuto do "stodoly" což je zároveň i muzeum lesnictví (mají tam mraky motorových pil). Stodola je vlevo pod parkovištěm u kostela. Známky, razítka, vizitky... všechno mají.
 
Hana Mátlová
Hana Mátlová
dostupná
Zakoupena v minipivovaru. Není na recepci v Relax centru a na zámku ji neměli. IC bohužel ve čtvrtek zavřeno, takže nemáme Brannou.
 
Jan Plaček
Jan Plaček
Známka
IC zavřeno do 7.1.V Relax centrum Kolštejn neměli.Nakonec jsem sehnal v restauraci s minipivovarem Kolštejn.V sobotu otevřeno od 10:00.
 
Václav Toth
Václav Toth
TZ
Dostupná bez problémů v IC umístěné ve stodole spolu s expozicí těžby dřeva a myslivosti což oceňuji jako povedené.
Zámek bez prohlídky nemá cenu nikam se tam nedostanete.
 
Jan Lutrýn
Jan Lutrýn
Kolštejn
Známka koupena v příjemném IC na náměstí v Branné spolu s TZ č. 2445. Kromě známek jsou k dispozici 3 razítka (další pamětní mají na nádraží v pokladně). IC otevřeno v mimosezonní době i v sobotu!!!
 
Veronika Žitníková
Veronika Žitníková
TZ
zakoupena na recepci Relax centra od milé slečny. Budete-li mít čas, dejte si dvě hodinky v tomto centru...sauna, vířivka, parní lázeň a spousta dalšího v krásném prostředí s keltským nádechem...
Byli jsme s přítelem jako znovuzrození. ;-))
 
Vojtěch Černý
Vojtěch Černý
Kolštejn
Hospůdka u Pytláka zrušena v r.2015. TZ dostupná na recepci hotelu Kolštejn.
 
Vladislav Stárek
Vladislav Stárek
V IC
Kolštejn jsme navštívili bohužel v pondělí, takže do hradu jsme se nedostali.Známka zakoupena v infocentru, které je nyní přestěhováno do stodoly kousek pod náměstím.
 
Milan Doležal
Milan Doležal
TZ
TZ zakoupena při prohlídce zámku. Ten je sice v rekonstrukci ale prohlídky se konají jednou za hodinu. Trochu netradiční prohlídka zámku a hradu, o to však zajímavější i když pro děti s dětmi to zrovna není. TZ se dá koupit i v Íčku ve stodole hned pod parkovištěm na náměstíčku.
 
Pinďa
TZ nemám
V hotelu je TZ momentálně vyprodaná, hrad je v rekonstrukci na hotel, jak pravil pan recepční v Relaxu, kde také nemají, IC je v neděli zavřené a Pytláka jsem nejspíš přehlédl. TZ proto nemám. Snad jindy.
 
Ondřej Buš
Ondřej Buš
Branná
Hrad je momentálně v rekonstrukci a je tak turistům nepřístupný, ale i pidináměstíčko s radnicí a kostelem stojí rozhodně za vidění.
 
Kamil Černý
Super doporučuji
Super víkend a známka dostupná na všech prodejních místech. V hotelu Kolštejn je také minipivovar a zasloužil by si také známku.
P.S.: trubičky v cukrárně mají stále vynikajíci, 30 kusů jsme odváželi na druhý konec republiky :-).
 
Pařez
Občerstvení v Branné
Hospůdku U pytláka lze jen doporučit.Po x zkušenostech z různých "restaurantů" jsme zde dostali opravdu chutné jídlo.Jako zákusek doporučuji vynikající trubičky,které mají v cukrárně na náměstí :-)
 
OzzY
Kolštejn
Hrad je zavřený, probíhá rekonstrukce. Vzhledem k tomu, jak to tam vypadalo, mám pocit, že práce již nějakou dobu neprobíhají. Ale možná se pletu. Známku mají v Restauraci Kolštejn na máměstí. Posezení v ní však nedoporučuji, tedy pokud si nelibujete ve sledování nepříjemné, otrávené a líné obsluhy. V poloprázdné hospodě čekat 20 minut, něž si Vás někdo všimne, a 30 minut, něž vám donesou pivo, to je vážně noblesa.
 
jerry720
Kolštejn.
Poslední návštěva v obci Branná v pátek 01. 02. 2013. Objekt hradu i zámku je v této době přirozeně nepřístupný, ale i zvenčí je na co koukat. TZ jsem bez problémů sehnal v Restauraci Kolštejn v Branné.
 
Pavel
v restauraci vedle relax centra jich mají spoustu:-)
 
Klára
Hrad
V neděli jsme stihli prohlídku právě rekonstruovaného hradu, pan průvodce je opravdu moc vtipný. Z hradu má být do konce roku 2013 luxusní školící středisko. Známka k dispozici v restauraci Kolštejn na náměstí a také v hospůdce u Pytláka.
 
Jarka
Kolštejn
Hrad Kolštejn přes zimu uzavřen,nicméně exteriér hradu moc nádherný a v zimní krajině se jeho nádhera ještě umocňuje..Okolí hradu obsypáno sněhem,interiéry hradu budou stát určitě taky někdy za návštěvu.Tur. známka dostupná ve výborné hospůdce u Pytláka. Návštěvu této hospodůrky vřele doporučuji, mají tam výborný kančí guláš a vynikající zelňačku. A pro zahřátí nalévají pytlákovou medicinu.
 
Vavřík
Kastelán nemá chybu, to je fakt! Škoda, že se nedá jít i do nejstarší části hradu, ale jinak paráda.
 
Tomáš
Kolštejn
Včera jsem absolvovali noční prohlídku zámku a hradu za svitu loučí a s výkladem pana kastelána. Přestože se z původního vybavení nedochovalo tařka nic, byl to úchvatný a i trochu tajemný zážitek. Pan kastelán je neuvěřitelně vtipný člověk. Vřele doporučuji. pozn.: Je třeba se předem objednat. Tel. na kastelána: 732856703
 
jirkacek
Hrad a zámek Kolštejn
Hrad či zámek v Branné jsme navštívili během dovolené v Jeseníkách. Průvodce byl příjemný, prodal známku, dal razítko a na záběr prohlídky jsme dostali návštěvní list - jakési potvrzení návštěvy. Další informace, desítky fotografií , to vše najdete na www.turistika.cz , vyhledejte uživatele jirkacek a moje turistické cíle - Hrad a zámek Kolštejn.
 
Kája
TZ dostupná v restauraci Kolštejn na náměstí (nová se samolepkou), hrad asi zavřený.
 
Lucka
Známka zakoupena v hospůdce u Pytláka - stará za 25,-
 
MARKOS
AHOJKY. VČERA(STŘEDA) JSEM ZNÁMKU SEHNAL V HOSPŮDCE U PYTLÁKA I KDYŽ PANÍ ZROVNA MOC OCHOTNÁ NEBYLA, ALE MÁM. JEŠTĚ JI MAJÍ MÍT PŘÍMO NA HRADĚ, NA OÚ 50M VEDLE HRADU A V HOTELU S RESTAURACÍ 50M VEDLE HRADU. HOSPŮDKA JE POD HRADEM U HLAVNÍ SILNICE ANI NE 500M OD ŽELEZNIČNÍ STANICE BRANNÁ.TELEFON NA KASTELÁNA JE 732856703 A DO HOSPŮDKY 605202651. HODNĚ ŠTĚSTÍ.
 
Honza
Pohled na hrad je smutný.
Velice mě mrzí přístup vlastníka hradu-zámku k památce. Dle slov místních ho vlastní společnost, jejíž společníci se rozhádali. Jeden z nich si zažádal o grant na rekonstrukci, peníze dostal, ale využil je jinak, takže mu hrozí žaloba a soud. Tolik majitel penzionu, kde jsme spali. Pokud je to pravda, doufám, že vykutálený majitel soud projede a půjde bručet. Památky je škoda, architektura pěkná, ale už jsem viděl památky, které do roku 1989 vstoupily v mnohem horším stavu a v současnosti vypadají lépe než hrad-zámek v Branné. Branná je jinak městečko, které stojí za návštěvu, je zde památková zóna, kromě hradu je tu renesanční kostel, stará radnice, klasicistní fara a některé další památky. Navíc je to ideální výchozí místo pro pěší výlety do Jeseníků.
 
Karel
POZOR - N E J E Z D Ě T E NA NOČNÍ PROHLÍDKY
Objednali jsme si několik dní předem noční prohlídku pro 15 osob na 12.8.2009 od 21:00 hodin. Přestože se jednalo o předem rezervovanou prohlídku pro uzavřenou skupinu návštěvníků objevila se na bráně hradu výzva k noční prohlídkce pro všechny na námi rezervovaný termín. Nakonec se na tuto prohlídku sešlo téměř 45 osob. Přestože jedinou atrakcí měla být prohlídka s loučemi ta pan průvodce (kastelán) prohlásil, že je nás nějak moc a že má louče jen pro pár lidí. To zklamalo hlavně děti. Vybral vstupné po 50,- Kč za osobu, včetně dětí nad 6 let a odmítl vydat jakékoliv vstupenky. Navíc vypadal, jako když si před prohlídkou řádně přihnul. Stejně tak umožnil prohlídku i několika příchozím mimo naši skupinu, kteří byli zjevně opilí. Trvalo mu 1/4 hodiny než byl schopen vyřídit nutné formality (vybrat vstupné) a pak prohlásil, že musíme ještě na někoho dalšího počkat. Prohlídka tak začala se spožděním více než 20 minut a nestála za nic. Závěrem tak můžeme jen konstatovat, že pan průvodce má zřejmě ze vstupného bez vydaných vstupenek slušný příjem.
 
Andilek@Prazdroj
Hotel Kolštejn ji neměl, uspěli jsme až v hospůdce u Pytláka. Hotel je na náměstí kousek od zámku, hospůdka je v podhradí.
 
olda
Pan kastelán velmi příjemný člověk a očividně někdo, kdo své věci rozumí. Kdo očekává na zámku nějaké honosné interiéry, ať sem nejezdí. Pro ostatní je to však jistě podnětná podívaná. Je zde vidět, jak se nakládalo i v nepříliš dávné době s památkami naší země. Kdysi pevný hrad s později přistavěným honosným zámkem je dnes v hodně zoufalém stavu. Snad grant z EU dorazí a pomůže se záchranou tohoto mimořádně cenného objektu. Osobně lituji také toho, že není umožněn přístup k hradu. Jak kastelán říkal, je to však z důvodu bezpečnosti - přeci jen má hrad již svá léta... Přístupné jsou jen interiéry zámku.
 
pavel
Hrad je kousek od náměstí směrem z kopečka. Je přístupný na zazvonění, telefon je k dispozici na vratech. Hrozně příjemný kastelán, prohlídka zajímavá, přestože je hrad skutečně ve špatném stavu. Ale rekonstrukce prý snad bude. Známka byla k dispozici pouze v hospůdce u pytláka.
 
Kačer
Kolštejn
Do Branné jsem se dostal náhodou, když se nám po výjezdu ze žst. Branná uvařila mašina a museli jsme se vrátit zpět. Nádherné městečko, zvláště v tom nádherném ránu. Hrad byl otevřen až od 9:00, tak jsem v místním obchůdku posnídal pivko Šerák. Potom jsem šel na prohlídku. Pan kastelán podal pěkný výklad. Jinak hradní zřícenina je prázdná a pomalu se rekonstruuje. Při troše představivosti tam muselo bývat velice pěkně. Známka na hradě nebyla, ale pan kastelán mně navedl do nedaleké hospody u pytláka, kde mi pivo neprodali, protože bylo 15 minut před otevírací dobou, ale známku jsem získal. V městečku jsou i jiné pěkné zachovalé historické stavby.
 
Ondra
Kolštejn
Po příjezdu do Branné,Kde se Kolštejn nachází.Jsme narazili na uzavřený hrad.Po zeptání v místní cukrárně,však vyšlo najevo,že hrad je přístupný na zazvonění přímo u brány hradu a nebo po zatelefonování na číslo,které je uvedeno na papíře připevněném na bráně.Hrad je poněkud zchátralý,ale velmi zajímavý.Hrad byl dle sdělení kastelána devastován a vybydlován již od dop 30 leté války,až do nedaleké minulosti.Pan kastelán opravdu velmi ochotný a hlavně trpělivý.Mohu potvrdit byly jsme na prohlídce s malými dětmi.Známka na hradě není,ale v restauraci je jich hojnost.Číšník v restauraci,stále neochotný.Dotace na hrad z EU jsou prý již na cestě.Zajeďte se podívat.Zdravím.
 
Romča
hrad Kolštejn
3.7.08 jsme se vypravili na návštěvu hradu Kolštejn. Bohužel je zavřený, dle sdělení v restauraci dlouhodobě. Zde mají dostatek TZ. Přejeme hradu brzkou opravu a zpřístupnění.
 
joshula
Na hradě je námek dostatek, to samé v restauraci. Bohužel číšník nebyl zrovna příjemný a to tam měl asi jen pět hostů. Samotný hrad je užásný! Všem bych doporučil, uvidí totiž hrad trochu jinak. Svělý kastelán, který vhodně popisoval události a návštěvníky nikde nehnal. prohlídka je každou celou hodinu až do 16 a stojí za to!
 
Vendula
Zajímavá prohlídka
Jeli jsme sem s rodinou záměrně kvůli známce a nelitujeme. Zrovna jsme stihli prohlídku, za celkém normální vstupné, jsme viděli hrad a zámek dá se říci v rozestavěnosti.Společnost Kolštejn se snaží ho spravit a bude velmi zajímavé se za pár let (budou-li mít dost peněz) se tam jet podívat. Kastelán byl velmi příjemný, o historii mluvil moc pěkně, nikam nespěchal. Děkujeme. Známku měl na hradě, i pár pohledů, ale razítko je prý teprve v plánu. Škoda.
 
Jarda
Hrad a zámek je jistě poučné navštívit. Alespoň vidíme co umíme. Na hradě žádné suvenýry neprodávají. Za to v restauraci Kolštejn mají pohledy, TZ i razítko. :-))
 
Kairon
Smůla
Hrad zavřený, Restaurace Kolštejn prodala poslední známku ráno, a u Pytláka je maj už tři obědnaný :-((
 
ptiger
zašlá krása
nádherný hrad, zajímavé město - no kde mají fojtství?ale ve ČT.11.8. měl hrad zavřeno, dle starosty jsou
všichni ožralí:) dost mi bylo líto davu turistů, jinak v restauraci na náměstí velmi ochotné slečny známku
prodaly....
 
Lef
Hrad je sice "vybydlený", ve stádiu po vyklizení a začínající opravy, ale má náboj, kvůli kterému
stojí za to se sem podívat. Jen opravdu kastelána a jeho pomocníky lituji. Ten ohromný areál a té
práce!!!!Při návštěvě nám kastelán udělal krátký výklad z historie hradu, mohli jsme se kouknout na věž i
do některých místností (touto formou děkuji).Na hradě pokladna nebyla, známky neprodávají. Kastelán nás
odkázal na cca 100 m vzdálenou restauraci Kolštejn (protože byla sobota ráno, bylo zavřeno).
 
Josef Mareš
Nechodit !
Hrad je zavřený a podle informací na OÚ tak letos ani asi neotevře (soukromý majitel). Tudíž v pokladně hradu
známku nelze koupit. Hospůdka u pytláka je zavřená (vypadá to že již nějaký týden) a v restauraci Kolštějn
známku nemají a objednali ji již před třemi měsíci.
 
Johnie
Jojo
Totál masakr krásnýho hradu. Už se těším až bude opravený.
 
Kamča a Ilča
Známku neměli. Hrad je totálně zdevastovaný, ale už se na jeho obnově udělalo spousta práce, ještě více práce
ho ale čeká, ale to bude na desetiletí.
 
Kalášci
Jestli to někdy někdo opraví,bude to špička,ale té práce!
 
Zandt
Na hradě mají známek dostatek.
 
Milda
Hrad a zamek...
... super, ale v pokladne nemaji ani STITEK NA HUL ale ani ZNAMKU! Jen v hospode na navsi a brali z
posledniho....
 
Hana Burianová
Totální devastace
renesančního zámku! Ostudné! Držím palcem těm, kteří chtějí tento odkaz komunismu opět postavit na nohy!!!
 
Chemik
Rekreace
Týden jsem se svojí dražší polovičkou bydlel na chatě Kosanda a každý večer navštěvoval restauraci Kolštejn
:o) hezké prostředí fajn obsluha. Známku tam mají a bral jsem si ji dnes při odjezdu z Branné.
 
Danča
Velmi zajímavý hrad, kdyby byl udržovaný, strčí do kapsy i Kost.
 
Tuleník
V restauraci Kolštejn teprve začínají a známku ještě nemají. Na hradě ano a pokud budete mít štěstí, provedou
vás šermíři.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek