Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1156 - Jenštejn


Popis

Severovýchodně od Prahy zůstala po hradu samotná věž, která je obklopena novou zástavbou. Hrad byl založen v první polovině 14. století Jenčíkem z Janovic.

Mapa

Navštívil jsem Jenštejn

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Hrad Jenštejn
Toto místo prodává také turistickou známku
Muzeum Brandýs nad Labem, Masarykovo náměstí 97
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Středočeský kraj/Praha-východ
Poloha:
50°9'12.37"N 14°36'39.73"E
Hodnocení:
2.769
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1156 - Jenštejn


28.10.2023 - nemají sběratelský předmět
28.09.2023 - nemají sběratelský předmět
19.07.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

René Pietschmann
René Pietschmann
TZ
Známku na hradě nemají.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Z Brandýsa nad Labem.
 
Pavla Veselá
Pavla Veselá
zricenina
krásná zřícenina, věž přístupná s krásným výhledem na Středohoří a Polabí i na ves Jenštejn. Obec má krásnou půlkruhovou náves. Hezký výlet, na pokladně dostatek pohledů, TZ a ostatních suvenýrů. paní pokladní velmi milá a informovaná. děkujeme!
 
Veronika Žitníková
Veronika Žitníková
TZ
Na pokladně dostatek, vstupné dnes za 1kč. Pěkné místo, věž překvapí vnitřními prostory s hezky zařízenou expozicí. Daleký výhled si pamatuji z dřívějška, tentokrát bohužel mlha. Z Prahy je hrad snadno přístupný, z Černého mostu bus 367, nástupiště 11.
 
Ondřej Kindl
Ondřej Kindl
Tz
Nikdy jsem nevěřil že je ve věži tolik místa:-)Jinak se mě tu líbilo moc pěkně upravené a i super záchod.
 
Matěj Bartoš
Matěj Bartoš
TZ
Moc pěkné - TZ dostupná i v muzeu Brandýs nad Labem
 
Josef Zákoutský
Josef Zákoutský
Omezení
V době omezení kvůli Covidu je věž nepřístupná. Pouze výhled u paty věže, jedna místnost s výstavkou a sklep. Je to ale zohledněno sníženým vstupným 20 Kč pro dospělého.
 
David a Eva a Eliška Peřanovi
David a Eva a Eliška Peřanovi
Po rekonstrukci
Naposledy jsme zde byli, když byla hradní věž pod lešením. Nyní vše přístupné a hezky opravené. Stojí za návštěvu.
 
Ladislav Nauš
Ladislav Nauš
TZ
TZ zakoupena v muzeu v Brandýse nad Labem, protože Jenštejn už má od října zavřeno.
 
Jindřiška Žišková
Jindřiška Žišková
Spokojenost
Věž je sice v rekonstrukci, ale potěšil nás přístup sympatického pana průvodce, který nás vpustil dovnitř chvilku před zavíračkou a dostali jsme i pěkný výklad.
 
Luděk Slabý
Luděk Slabý
Rekonstrukce
TZ v pohodě na kase, ale věž bude rekonstruována (a tudíž schovaná za lešením) až do roku 2019!
 
Aleš Nekvapil
Aleš Nekvapil
TZ - aleŠnekovy cesty
Dne 27. května 2017 procházka do Jenštejna přes přírodní památku Bažantnice v Satalicích a Vinoř. Tento gotický vodní hrad vznikl ve 30. letech 14. století za Jence z Janovic. Nyní prochází rekonstrukcí a je tedy obehnán lešením. Z mohutné okrouhlé, 22 metrů vysoké věže tak není takový daleký výhled. Paní průvodkyně je osobou na svém místě. Ví o hradu neskutečně mnoho věcí. Popovídali jsme i o dalších plánech, které by se na hradě mohly provádět kupř. koncerty, hraní venkovního divadla atd. :)
 
Tereza
Němečková
Hrad je otevren,ale je v rekonstrukci. Turisticka znamka stala 30kc
 
Monika Němcová
Monika Němcová
Otevírací doba
ČT-NE otevřeno. PO,UT,ST zavřeno
 
MARTIN PŘIBÍK
MARTIN PŘIBÍK
Jenštejn
Včera jsme dorazili k hradu deset minut po páté, tudíž k zavřené bráně. Další šanci máme tedy nejspíš až příští rok v dubnu...
 
Dan Pavlíček
zavírací dny
Aktuálně mají pondělí, úterý a středu zavřeno.
 
Lukáš Jelínek
Lukáš Jelínek
.....
Je pravda,že 40,- je trochu moc za věž ze zbytku bývalé tvrzi,ale za ten výhled to stojí.Docela jsem byl i překvapenej,že je tak dobře vidět z věžičky v údolí =)
 
Tatiana
Z hradu bohužel zbyla jen hladomorna a hradní věž. Výhled nádherný a pan pokladní byl velice ochotný a o historii hradu a okolí ví snad vše. Povídal dokonce o historii Brandýsa n.L. a Jenštejně. U pokladny k zakoupení malé dárkové předměty- TZ, stamp, magnetky, mini meče, pohlednice, knihy.... Návštěva úžasná, doporučuji. Vstupně 40 Kč.
 
Michael (StrakaNaVrbe)
Zvenčí to vypadá dobře!
 
Jindřich
Po příjemné návštěvě Radonic jsme byli zklamáni v Jenštejně, kde jsme narazili na zavřenou památku. Přestože na vývěsní desce je vypsaná návštěvní doba do které jsme se trefili, bylo zavřeno a nikde nikdo. Škoda snad příště.
 
Hanka
Na pokladně opravdu příjemná paní byli jsme tam s dcerou který není ani rok a paní nám prodala rodinné vstupné které nás vyšlo na 70kč tak malé dítě normálně neplatí ale slevička dobrá! Bohužel tam malá ztratila naušničku je to malá zlatá rybička tak kdyby ji tam nááhodou někdo zahlénul budu moc ráda když dá vědět. Jinak super výhled doporučuji :)
 
Pinďa
Za 40,-
Vstup je za 40,-, ale to pokoukání stojí za to. Já měl docela kliku, byl vidět i Ještěd. TZ prodává příjemná paní v pokladně, na požádání vám otiskne razítko. V samotné věži jsem narazil na dvě kuriozity:-) Ve sklepě se povaluje k smrti nevyspalý člověk a na předposledním schodišti před poklopem je připevněný žebřík. Zřejmě se jedná o řebřík záchraný. Nakonec, proč ne. Když můžou mít parníky záchraný čluny...
 
Daniel Rosipal
Známka bez problému sehnána, samotný hrad nic moc, připlácet 30 kč za jednu malinkou věžičku se mi nechtělo. Nicméně pěkné zpestření výletu do Ctěnic (na kole po 0034 doporučuji)
 
Iva
Známek dostatek za 30kč..Vyplatí se vyšplhat nahoru, je tam krásný výhled..
 
Jaroslav
Otevřeno pouze čtvrtek-neděle 10:00-12:00 a 13:00-18:00
 
Myška
Udělala jsem si malý spontánní výlet na kole. Byla jsem nemila překvapena otevírací dobou. Byla jsem tu v úterý a otvírací doba je od čtvrtka do něděle. Tak by známku mohli mít třeba i v hospodě nanávsi nebo na poště, kde byla sice moc milá paní, ale se známkou mi nepomohla.
 
Andre
Jenštejn
Útulná zříceninka hradu, pěkný výhled na severovýchodní okolí Prahy, uvnitř věže překvapí hladomorna a kaple. Na začátku turistické sezóny vstřícná paní bohužel známky neměla. Vstup 35 Kč, polední přestávka 12-13.
 
Libor
03.10.2009 přímo na místě (hrad Jenštejn) známek dostatek
 
P.
30.12.08 v muzeu v Brandýse TZ dostatek.
 
JirkaK
Podle průvodce měli mít otevřeno v úterý, tak jsme se tam vypravili a ejhle změnili otevírací dobu. Známku jsem nakonec kopil v muzeu v Brandýse (byla poslední).
 
ZuLu
Dole malé muzeum, krásný pohled z věže, ve které je také část expozice. Doporučuji také pohled z balkónu asi uprostřed věže - dole v zahrádce mají model hradu (jen nevím, jestli zrovna Jenštejna :-) ) Vstupné si přesně nepamatuju, ale dospělý + student + známka = 75 Kč. Celkově toto místo hodně překonalo naše očekávání.Za pěkného počasí lze pokračovat po červené do Vinoře a odtud po žluté na zámek Ctěnice.
 
Petr Gašparík
Zřícenina mimo sezónu zavřeno, známka sehnána v Muzeu v Brandýse spolu s příležitostní 120.výročí Lady. Muzeum s výstavou Zážitky z Austrálie, seismologická a sopečná činnost a stálá expozice osidlování. Pro děti test seismografu. Skákal jsem i já :)Oběd v restauraci Záložna kousek od náměstí Brandejsa, slušné porce za normální ceny.
 
Jana a Ríša
Zajímavé místo
Byli jsme překvapeni, jak malebnou vesničku se zajímavou zříceninou i následnou okolní zástavbou v hradním příkopu lze za pražskými humny najít. Bohužel zavřeno, ale s tím jsme počítali. Doporučujeme spíše v okolí cyklo výlety, než pěší.
 
Jana
Na zříceninu jsme dorazili ve středu. Jak už píše Honza- měli zavřeno. Chtělo by to zvážit otvírací dobu.
 
Eliška
Zřícenina moc hezká, přímo uprostřed malé vesničky. Vstupné 20,-, TZ bez problému.
 
Honza Pásler
Malá, ale hezká zřícenina, leč moje úterní návštěva byla neúspěšná. I uprostřed turistické sezony (v půli srpna) mají otevřeno jen od čtvrtka do neděle 9-12, 13-16 h.Myslím, že toto zajímavé místo v blízkosti Prahy by si zasloužiloa) větší propagacib) otevírací dobu běžnou u většiny památek (úterý - neděle)
 
jan landa
jenštejn
na jenštejně je mini muzeum. odkryté hradby a byli jsme i na velké věži odklopili poklop. a dívali s věže. Příjemná kastelánka.Ale při návštěvě pršelo.Zdrávy došli.
 
Zdeněk
známka
známku mají také v muzeum Brandýse n. Labem.
 
romcap
Dnes jsem byla u hradu pracovně a bohužel byl zavřený. Paní bydlící vedle povídala, že pan kastelán z čísla 10 už ze zdravotních důvodů skončil. Takže se tam vydávejte jen od čtvrtka do neděle. Cedule s otevírací dobou svítí novotou.
 
Perikles
Dneska jsem se vydal na Jenštejn a překvapení bylo veliké. Konaly se tam Jenštejnské slavnosti... stánky, šermíři, koně, buřty... A z krátké pěší vycházky z kraje Prahy byl program na celé odpoledne. A vstup na hrad zdarma.Pro hradní fajnšmekry: domy postavené v kruhu kolem hradu stojí v původním vodním příkopu. A až si budete prohlížet výstavku v domečku na hradě, sejděte až do poslední tmavé místnůstky. Je tam odkryté nejstarší zdivo hradu, kvádříkové. Podlaha je oholená až na skálu. Nejzajímavější je však kaple, připomíná mi to Zvíkov. Někteří tu píší, že z hradu moc nezbylo, já tam však strávil celou hodinu. Trochu mimo dosud stojící hradní areál je ještě jeden stojící kus zdiva a v něm je zazděná kamenná koule...
 
Mišák
Jenštejn i když z něho zbylo jen něco je moc pěkný a paní v pokladně velice ochotná :o)
 
Martina
Jenštejn je malý, ale pěkný, určitě stojí za návštěvu. Známek dostatek, ochotná paní v pokladně a hezká vstupenka jako pohled.
 
Robert
Ochotný pán kastelán otevřel po zazvonění i mimo oficiální otevírací dobu. Bydlí v domku č. 10 naproti hradu.
 
Kocour
Poslední turistická známka, kterou se mi podařilo získat před tím, než jsem se ve stejný den vyboural na kole
a přístup k dalším známkám si tím na nějakou dobu uzavřel. Z hradu toho působením času a dobyvačných vojsk
opravdu moc nezbylo, ale výhled, který se vám po otevření již zmiňovaného poklopu (pokud pána v pokladně
nechcete mít na svědomí, raději po něm žádné výstupy nechtějte), zvláště za hezkého počasí za těch dvacet
korun, které za vstup zaplatíte, rozhodně stojí, i když jeho velkou část zabírá Praha a novostavba tzv. Nového
Jenštejna, což je bohužel symbol moderní doby.Otevřeno je v úterý, ve čtvrtek a o víkendu 10-12 a 13-16.
Uvnitř domku, v němž je umístěna pokladna, můžete shlédnout i malou expozici halštatské keramiky.
 
Cobra
Hrad
Vše podstatné již bylo zmíněno níže. Jen upřesním, že se nejedná o hrad, ale o to zo zněj zbylo po devastaci
Švédama. Kousek hradu a část věže, ze které je pěkný výhled, prohlídka max na 15 min. Na stávající ochoz si
musíte sami otevřít poklop, což není žádný problém, snad jen samotná slabá žena by s tím mohla mít potíž.
Starší i když příjemný kastelán nevypadal, že by ty schody vyšel bez infarktu, tak doporučuji si sebou vzít
"otevírače" :c)
 
Tatík
Na věži dnes dubnový liják,takže vidět bylo stěží na hranice Jenštejna,ale výstup i tak stál za to.Známek
dostatek,vstupenka je pohlednice.Jen ta tabule s návštěvní dobou stále rezne.
 
petr
jediným drobným nedostatkem je ....
dalším místem naší dnešní náštěvy byl hrad jenštejn kdy bylo velmi krásně a vřelost a příjemné chování paní
kastelánové bylo opravdu až zarážející oproti loňské náštěvy karlštejna nebo hluboké kde byly jak na nějaké
zloděje a hraničilo to z drzostí . Jediný trochu problém vydím v zrezivělé cedulce která informuje o otevýrací
době jinak se této náštěvě nedá nic vytknout vřele doporučuji a zdravím tímto paní kastelánku.
 
Pavel.S
Tak dnešního dne opět začala sezona zpřístupněných hradů a zámků. Začal jsemtouto hradní zřízeninou blízko
svého bydliště a mohu jen vřele doporučit. Byť to tak nevypadá, byl jedním z významných hradů své doby za
krále Václava IV.A o tom se lze dočíst v malé hradní expozici.
 
Regina
Paráda
Nemohli jsme uvěřit, jak v tak malé věžičce může být tolik prostoru. Krásný výhled. Velice doporučujeme. I
ulička pod hradem je zajímavá a stojí za shlédnutí.
 
Badys
Hrad je otevřený od 10 hod.
 
Ota
1156
Stálo to za návštěvu. Jen vstupné je 20 Kč dospělí, ale v ceně je hezký pohled jako vstupenka. Dopoledne bylo
ošklivo a nahoře na věži potom pořádně větrno.Byl vidět Bezděz, Říp a kraj Prahy.
 
starý Jarda
TZ No.1156 Jenštejn
měl dnes správce na hradě poslední, ale šel domů čp. 10 pod hradem a přinesl ji (takže je má doma).
Otevírací doba: Út, Čt, So a Ne 09.00-12.00 a 13.00-16.00 hod. Vstupné: děti 10,- a dospělí 15,- Kč. Okolo
hradu vede cyklostezka číslo 0034. Pro upřesnění: příměstský BUS 367 odjíždí z Černého mostu (konečná
metra "B") z nástupiště 11 červené (modrá nástupiště jsou pro dálkové linky). Z Jenštějna můžete
pokračovat do Brandýsa n.L. (No.307) a některá linka zajíždí až do Staré Boleslavi. Tam jsem prozatím pouze
zjistil otevírací dobu Staroboleslavské Brány (No.1139) od května do října So a Ne 09.00-12.00 a 13.00-16.00
hod.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACE
Speciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek