Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1534 - Lopata


Popis

Hrad byl založen Heřmanem z Litic zřejmě v letech 1367-77 na místě pravěkého sídliště. Zanikl po čtyřměsíčním obléhání Habarta Maršíka z Hrádku a Lopaty husitskými vojsky v letech 1432-33.

Mapa

Navštívil jsem Lopata

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Zámek Kozel
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Plzeňský kraj/Plzeň-jih
Poloha:
49°39'47.81"N 13°33'22.84"E
Hodnocení:
2.614
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1534 - Lopata


14.04.2024 - dostupná bez problému
21.10.2023 - nemají sběratelský předmět
06.07.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
Tz
O tz si napíšu, na Kozel jsem nejel. No slovy 10 kamenů v lese.
 
wenzel
Lopata
Z hradu se toho již popravdě moc nedochovalo, pouze pár nízkých pozůstatků zdiva a jáma, snad zbytky sklepení... Nebýt cedule a přístupové lávky, vůbec nepoznáte, že jste na místě. Osobně bych známku Lopatě asi neudělil. Na hrad jsme šli od hlavní cesty, trvalo nám to i čurpauzou něco málo přes deset minut. TZ zakoupena chvíli před tím na zámku Kozel.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Ze zámku Kozel.
 
Zdeňka Nemravová
Zdeňka Nemravová
TZ
koupeno na zámku Kozel, TN nemají-jen vizitky
 
Petr Glajch
Petr Glajch
TZ
Dostupná bez problémů na zámku Kozel.
Procházka perfektní jako výlet určitě doporučuji
 
Petr Dolejš
Petr Dolejš
Lopata
Z Lopaty toho moc nezbylo. Ale stezka od Kozlu je příjemná. TZ na zámku Kozel.
 
Milan Doležal
Milan Doležal
TZ
Pro známku jsme se chtěli stavit na zámku Kozel. Nějak mi ale nedošlo, že je pondělí a tudíž mají zavřeno, takže bohužel nemáme.
 
Pavel Petřík
Pavel Petřík
Dostupnost TZ
Známku je nutné zakoupit v pokladně zámku Kozel. Přímo u zríceniny se koupit nedá. Z hradu Lopata moc nezbylo, ale vede k němu naučná stezka lemovaná panely se spoustou informací. Doporučuji se tam stavit, pokud pojedete kolem, nikoli na samostatný výlet. Místo má každopádně svoje kouzlo. Ačkoli je hrad jen kousek od silnice, nepororučuji návštěvu s kočárkem - je zde hrbolatá, kamenitá cesta. Takže spíše pro pěší.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
Známky jsou
Známky už na zámku Kozel mají, nakoupil jsem z plného stojánku v hlavní pokladně. Ta je naproti vchodu do hlavní budovy zámku, vpravo - v téže budově jako kavárna, na druhém konci. Má otevřeno asi v celé otevírací době, na rozdíl od pokladny přímo v zámku, kde je klasických 15 minut před prohlídkou.
 
Standa
Bez známky
Na zámku Kozel známky "včera došly", takže z návštěvy Lopaty suvenýr nemám.
 
Vladislav Stárek
Vladislav Stárek
Lopata
Známek dostatek v pokladně zámku Kozel. Krásná pěší procházka po modré značce od Lopatského rybníka až na nepatrné zbytky hradu. Na to, že z Lopaty do dnešních dnů nezůstalo téměř nic, bylo zde více turistů než bych očekával.
 
Vladimír Huml
Vladimír Huml
TZ
Koupena na zámku Kozel. Procházka od něj na Lopatu a zpět byla příjemná. Nicméně nazývat to hrad/zřicenina je nadnesené, nebýt značení a dřevěného mostu, těžko si představit něco jiného než zarostlý kopec v lese ;-)
 
Libor Marek
Libor Marek
02.04.2016
K hradu vede od silnice značená cesta (ca. 500 m), lopaty naznačují, že jdete dobře. Z hradu samotného toho tedy moc nezůstalo, zbývá tedy vyobrazení na TZ. TZ koupena na Zámku Kozel.
 
Luboš Hataj
Luboš Hataj
Turistická známka
Byl jsem v restauraci U Šilhánků, personál ujišťoval, že známky nemají a už mít nebudou z důvodu "nedohody" s distributorem. Nabízené množství údajně nejsou schopni v nějaké reálné době prodat.....
 
Martin JAROLÍMEK
Martin JAROLÍMEK
Dostupnost známky
Potvrzuji, že tato TZ je k sehnání v pokladně na zámku Kozel, v sobotu 24.10. 2015 jich tam měli plný stojánek.
 
Eva a Honza Stejskalovi
Eva a Honza Stejskalovi
TZ
Turistická známka zakoupena na zámku Kozel.
 
FS
TZ
V restauraci známky nemají a bylo mi sděleno, že ani mít nebudou. Kde tedy známku seženu????
 
sberatel
TZ
TZ už v restauraci u Šilhánků neseženete, majitel je nechce prodávat kvůli tomu, že prý musí odebrat minimálně 200 ks a prodává je pak 3 roky, takže se mu to prý nevyplatí...
Naštěstí je nově dostupná na Zámku Kozel v pokladně spolu s TZ 300 a VTZ 13. komnata.
 
Jan Fridrich
Jan Fridrich
Lopata
Známku jsem sehnal až na zámku Kozel.
 
pavel
Lopata
Známku U Šilhánků nemají
 
Nerothar
Známka dostupná bez problémů a velice příjemný pan výčepní. Děkujeme za domácí řízečky:)
 
Ondřej
Prodejní místo ...
Dnes jsem známku zakoupil na zámku Kozel :)
 
Zuzana
Lopata
"U Šilhánků" už známky zase mají, dnes jsme ji dokoupili, ale na Lopatě jsme byli již mnohokrát, není od nás daleko... a je tam nádherně, vždy vynikající výlet.
 
PeterSch
K dnešnímu dni známka v restauraci u Šilhánků vyprodaná, snad za pár dní na tom budou lépe. Paní za výčepem velice ochotná takže nám to ani tolik nezkazilo den.
 
magipriba
Restaurace Hájek by se podle informací v tisku měla přeměnit na stacionář pro handicapované děti. Staré lávky k hradu Lopata už se nemusíte bát. Lesy České republiky se vytáhly a postavily tam fungl novou.
 
jerry720
Na Hájku už neshánějte ...
Návštěvu pozůstatků hradu Lopata jsem podnikl dne 23. 04. 2011. Z rozcestí "Pod Lopatou", kde lze zanechat i auto, je to k hradu 0,5 km. Místo je to krásné, i když dostat se přímo na hrad po dřevěné lávce je poněkud adrenalinový zážitek. TZ jsem samozřejmě bezvýsledně sháněl na Hájku. Včera (05. 07. 2011) jsem se zcela náhodou zastavil v Nezvěsticích v Restauraci U Šilhánků a ejhle, TZ za výčepem. Pan hospodský mi říkal, že jí sem přesunuli asi před 2 měsíci a prodejní místo bude zde. Takže na Hájku už neshánějte, pro TZ vyražte do hospody do Nezvěstic. Najdete jí po levé straně při příjezdu k nádraží, mají otevřeno každý den. Z Lopaty do Nezvěstic je to po žluté turistické značce 5,5 km.
 
Pavel
T.Z.Lopata
Areál Hájek je na prodej a již dlouho pustý,chce to změnit prodejní místo!!!
 
Nika
Známka není k sehnání areál se prodává
 
Vladaobi
T.Z.Lopata
T.Z. není nikde k sehnání ani na Kozlu či Radyni,a k Lopatě příroda je pěkná ale když chcete přímo na Lopatu tak jeto adrenalynový zážitek,lávka přeyy rokel je již na spadnutí,prohnilá jeden nosník již chybý,takže kdybyse T.Z. někde začla prodávat dejte vědět dík V.
 
Karel Kučera
T.Z. Lopata nelze sehnat,protože areál Hájek je prý k prodeji.Je zde pusto a prázdno stejně,jako na zřícenině Lopata samotné.Je opravdu nutné TZ prodávat na zámku Kozel,nebo na blízké Radyni,nebo v infocentru ve Starém Plzenci.Děkuji.
 
berry
Hrad Lopata - změna prodeje TZ
Původní prodejní místo byl areál Leního Hotelu Hájek. Dnes (25.4. 2010) visel na dveřích vzkaz - z technických důvodů zavřeno. Po rozlmuvě s místními mi bylo řečeno, že je hotel na prodej a jeho znovuotevření je hudba budoucnosti. Už dříve se mi stalo, že jsem se nemohl dozvonit nebo neměli známku. Naštěstí jsem plzeňák a tak to nemám moc daleko. Stejně bych ale navrhoval změnu prodejního místa TZ 1534 - hrad Lopata - navrhoval bych buď hospodu ve Šťahlavicích nebo se domluvit s lidmi na zámku Kozel, aby měli i známku za Lopatu - stejně byl hotel Hájek za rohem..??? Petr
 
kladka
Před hotelem seděly dvě slečny s cigárkem a čerstvou kávou, nicméně hlásily že je zavřenou a známkou mi prodat nemohou. Přestože byla krásná sobota, tak se tam žádná svatba očividně nekonala, ani nepřipravovala... Navrhuju přesunout na Kozel. Jinak zbytky hradu působivé, krásná procházka.
 
Boťas
Na Hájku se mi zkrátka nedaří! Byl jsem tu letos 13. května a znovu dnes 22. září. Pokaždé bylo "z provozních důvodů zavřeno". Tuto informaci se ovšem nikdo neobtěžoval pověsit na jejich web a ani papírově na jejich reklamu u zámku Kozel. Takže jsem stále "bez Lopaty". Proč ji třeba nemohou mít v sezóně v pokladně zámku Kozel, který je od Hájku jen 1 km?
 
Zorka
Areál Hájek jsme též dlouho hledali, a když jsme tam konečně dorazili, hotel byl také rezervován. Zvonila jsem tak dlouho, až mi přišli otevřít a známku máme dokonce zadarmo, jelikož jsem chtěla platit dvoustovkou a paní se již nechtěla vracet pro peníze nazpátek, bylo vidět, že práce měli nad hlavu.
 
vikki
Hotel Hájek měl bohužel na dveřích ceduli "Rezervace pro svatebčany" a bylo zamčeno. Ani po vydatném zvonění nikdo nepřišel. Je to tam 4 km lesem a svatební hostiny, díky blízkosti zámku Kozel, se tam konají téměř každý víkend. Opět nešťastně vybrané místo k prodeji TZ.
 
mappy
Známek dostatek na recepci hotelu Hájek, příjemná paní prodala známku, i když měli celý hotel rezervovaný pro nějakou svatbu a měla evidentně plné ruce práce. Jinak jsem hrad nenašel, jen skálu, na známce je krásně vyobrazen, tak jsem si o sobě začal myslet, že jsem turistický antitalent, než jsem si přečetl, že je to podoba z 15. století.
 
magipriba
Hrad Lopata stoji za navstevu,ackoliv se z nej mnoho nedochovalo .Presto je to pusobive misto na vrcholku skalniho masivu .Ted v zime muze byt problem se na nej vydrapat,nam se to ale podarilo .Krome informacni tabule je na miste skutecna lopata .Nam se dost hodila pri budovani ohniste .Znamky jsme koupili na recepci HOTELU HAJEK,maji jich dost .V restauraci je mila obsluha,ceny prirozene vyssi,nez v normalni hospode - GAMBRINUS 10 za 30,- ,nejlevnejsi polevka za 45,- . Presto muzeme doporucit.
 
Pavla
Nejdřív jsme areál Hájek vůbec nemohli najít, bloudili jsme mezi chatami a až při cestě na zámek Kozel jsme natrefili na ukazatele a vydali se tam potom pěšky. Známku bohužel neměli, ale jinak byl pán na recepci milý a ochotný.
 
robert
příroda krásná . Ale bohužel informační tabule o hradu byla zničená a to že má svojí TZ a kde jí koupit jsme se dozvěděli až doma .
 
Iveta Bočanová
Lopata
Známku vůbec neměli, ani neví, kdy dorazí, jestli bude ve zboží.
 
Nika
Z hradu Lopata jak je tu už zmíněno se zachovali jenom zdi(jak napsal/a magipriba) ale ta příroda je tam opravdu krásná.TZ jsme sehnali v Areálu Hájek úplně bez problémů ,prodala nám jí milá paní a měla jich za sebou dost. :o)
 
jarda
V sobotu 19.4. se bohužel známka v Hájku sehnat nedala neboť na dveřích restaurace hlásala cedule : "od pátku do neděle z technických důvodů zavřeno". jinak pokud není z technických či jiných důvodů zavřeno je otevírací doba restaurace PO-NE 10,00-22,00 hod.
 
Petra
Prosba
O samotném hradu už je tady zmínka, tedy bych přidala tip na další trasu. Vlakem (v našem případě z Plzně) do zastávky Kornatice - rybník. Odtud podél trati kousek zpět směrem na Šťáhlavice až k silnici. Silnice nás dovede na žlutou značku, ta pak na modrou, která vede na hrad. Po prohlídce návrat zpět k rozcestníku (cca 300 m) a pokračovat po modré směrem na Kozel a odtud do Šťáhlav na nádraží (5 km). Trasu jsme zvládli i s dvouletou dcerou a golfkami.Výlet se vydařil, ale bohužel se nám podařilo ztratit snubní prstýnek ze žlutého zlata, na vnitřní straně rytina P.K. 16.6.2002. Kdybyste náhodou někdo podnikl stejný výlet a náhodou prstýnek našel, ozvěte se mi, prosím, na mail. Pravděpodobnost je mizivá, ale co kdyby ..... Díky.
 
magipriba
Tak jsme se v predchozim prispevku dozvedeli,kde sehnat znamku,a ted jeste k samotnemu hradu Lopata : ten se nachazi jeste dale po modre znacce smerem od zamku Kozel,cca 1.5 kilometru od hotelu HAJEK . Z hradu se zachovalo uz jen par zbytku zdi,ale misto je velmi pekne . Okolim hradu Lopata vede naucna stezka,take lze pokracovat po modre do Mirosova(TZ 1145) nebo po zlute do Rokycan(TZ 476) . Vzkaz pro Bartiky : pokus o vtip s radlici na kolare povazuji za velmi ubohy,ale jeste jste nevyrovnali vase absolutni dno,kterym je vas rasisticky prispevek k TZ 1056 HORNICKY SKANZEN STRIBRO.
 
Bártíci
POZOR
Ne doleva, dáte se doprava!!!!!!!!! Chybička se vloudila...
 
Bártíci
Ověřili jsme prodej TZ-1534 hrad LopataZnámka v prodeji a je tam kouzelně, zvláště za dnešního ani ne jarního jako spíše letního počasí. Autem je asi 4km lesní asfaltka ze Šťáhlavic. Dá se tím jet, ale v létě až budou kolaři nevím nevím. Nechte si na předek přidělat radlici... Lepší cesta je pěšky areálem zámku Kozel a po vyjití zadní branou se dáte doleva a asi po kilometru máte známečku. Otevřeno nonstop, cesta pro auta do areálu Hájek je dobře značená.A MÁME JI!!!Lovu zdar!!! Bártíci
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek