Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1661 - Nejzápadnější bod ČR


Popis

Nejzápadnější bod ČR se nachází na státní hranici v katastru obce Krásná.

Mapa

Navštívil jsem Nejzápadnější bod ČR

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Obecní úřad Krásná
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Informační centrum, Hlavní 23, Aš
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
NEZAŘAZENO
Kraj/okres:
Karlovarský kraj/Cheb
Poloha:
50°15'9"N 12°5'26"E
Hodnocení:
2.837
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1661 - Nejzápadnější bod ČR


11.04.2024 - dostupná bez problému
06.04.2024 - dostupná bez problému
08.09.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Milan Bartoň
Milan Bartoň
Nejzápadnější bod
Autem přes obec Krásná, Štitary a dále až za hřbitov a nechat auto na kraji louky. Odtud pěšky na hranici cca 3 km.
 
Ondřej Kindl
Ondřej Kindl
Tz
Známka v infu Aš my nechali auto u rybníku v obci Krásná což byla chyba můžete ject až na konec asfaltky kde zaparkujete jinak pořád po zelené až na místo.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Z infocentra v Aši.
 
Matěj Bartoš
Matěj Bartoš
TZ
Bez problému v IC. Odtud jsme se vydali pěšky až k danému místu a prošli do Reichu na červenou značku, která nás dovedla k Trojmezí.
 
Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
TZ
Na radu níže jsem na místo vyrazil z německé strany. Od mostu na hranicích je to skutečně hrozná cesta. Navíc jsem nevzal v potas, že posledních 14 dnů intenzivně pršello, takže jsem zapomněl obout holínky.Na místo jsem se sice dostal, ale odnesly to jedny kecky, které už asi nezachráním. Místy bylo na cestě i 10cm lepivého bahna a obejít to nešlo.
 
Alena Roušová
Alena Roušová
Dostupnost známky a nejzápadnějšího bodu
Známka byla bez problémů dostupná v infocentru v Aši. My si na toto místo vyšlápli z Německa, lze dojet až za město Rehau( po nádherné německé a nezpoplatněné dálnici) na parkoviště, kde lze bezplatně zanechat auto. Zde jsou GPS souřadnice pro případné zájemce( 50°15'6.086"N, 12°4'4.353"E )Odtud je skvěle značená červená turistická značka a od parkoviště je směrovka Europabrücke 2 km, cesta je to velice pohodlná a krásně sjízdná i pro kočárek, což byl i náš případ. Od mostu Europabrücke kde se přejde na naše území a napojí se na zelenou TZ je to katastrofa, posledních cca 600m je to samý kořen a nerovnost, což znamenalo kočárek doslova nést a dítě taky:-( Jinak je ale toto místo nádherné a rozhodně stojí na návštěvu:-)
 
Tomáš Paračka
Tomáš Paračka
Dostupnost
Restaurace v Krásné zavřená. Pořízeno v IC Aš
 
Turista
Známky
Dostupné i na obecním úřadě v Krásné.
 
Petr Orvoš
Petr Orvoš
Známka a místo
Známka zakoupena v IC Aš. Autem přesun přes obec Krásná, přes Štítary a pokračovat až ke konci asfaltky za obcí, těsně přes hřbitovem zaniké obce Újezd. Odtud pěšky po zelené značené tur. cestě až k nejzápadnějšímu bodu. Cestou můžete zhlédnout zaniklý hřbitov, pomník obětem válek v zaniklé obci, most evropského přátelství přes hraniční potok a na konci poté bonus nej Z bodu ČR. To vše nádhernou přírodou. Vše schůdné, jen posledních cca 500m stezka podél potůčku lesem, ale značená (není moc vhodná pro kola, spousta kořenů a nerovností). Kola je možné zamknout u mostu přátelství nebo se s nimi táhnout pěšky :-)
Informační cedule zaniklých míst zpestří výlet a poodhalí pohnutou historii kraje (doporučuji všímat si jmen na pomnících, hřbitovu a cedulích - asi to nebyla lehká doba).
 
Broskvoň Obecný
Broskvoň Obecný
Nejzápadnější bod České republiky
TZ zakoupena v ašském infocentru. K nejzápadnějšímu bodu Česka jsme se vydali od zaniklé obce Újezd u místního hřbitova, kde jsme nechali auto a poté necelé tři kilometry k zmíněnému bodu. Cesta je značená zelenou, ze začátku vyšlapaná neupravená cesta, poté už pěkně kolem pomníku první světové války po krásné polní cestě nádhernou přírodou pořád po zelené až dojdete k mostu Evropy, kde se kousek před mostem dáte doprava znova po zelené a pak už zarostlou trochu vyšlapanou cestou k nejzápadnějšímu bodu. Na místě je sezení k odpočinku, pěkný rybníček a hlavně náš nejzápadnější bod, kde je újezdský potok, který rozděluje českou a německou stranu. Místo jsme našli bez problémů, je dobře značené a celkem hojně navštěvované. Krásná procházka ještě krásnější přírodou. Rozhodně doporučuji.
 
Marek Bělík
Marek Bělík
západní bod
Zkusil jsem z německé strany a je to jen bloudění ,nakonec jsem ho našel ale z české po našich tur. značkách je to určitě lepší .Musím uznat že české značení tras je vynikající.
 
Hana Bernardová
Hana Bernardová
Nejzápadnější bod
Známku jsem zakoupila v infocentru v Aši. Včera byla cesta úplně v pohodě, pěkně značené, vždy byla vidět zelená značka. Cesta byla prošlapaná a místy i posekaná. Krásná procházka.
 
Lucie Pechová
Lucie Pechová
Cesta k nejzápadnějšímu bodu ČR
Známka zakoupena v Sokolovně Krásná. Ubytování skvělé, klid, pohoda. Autem by se dalo dojet až ke hřbitovu v Újezdu, ale my jsme se už z Krásné vydali na kole. Ke hřbitovu to bylo dobré, pak jsme začali bloudit, párkrát jsme se vraceli a jeli polem nepolem a skončili u Štítarského rybníka. Pak jsme konečně zase objevili zelenou značku, (zjistili, že cesta od hřbitova po zelené je tak zarostlá, že jsme ji ani vidět nemohli) a dojeli k pomníku. Od pomníku k mostu Evropy cesta ucházející a pak už jsme jen vedli kola. Totálně poštípaní a vysílení jsme nakonec dorazili do cíle.
 
Petr Cienciala
Petr Cienciala
29.8.2015
Známku jsme koupili v info Aš a jeli místo navštívit. Po cyklo trase dle mapy jsme přijeli až nke Štítarskému vrchu, komunikace je v dezolatním stavu, napadlo nás, že pojedeme radši přes Německo. To ovšem byla chyba, z německé strany není bod značený a dosti jsme bloudili. K samotnému místu vede zarostlá pěšinka a dle mého názoru tam chodí turisté až od založení TZ nebo kvůli Geocachingu.
 
Wenzel
Nejzápadnější bod
100% souhlas se Standou. Cestou necestou (spíše necestou). Z obce krásná jsem pokračoval přes železniční přejezd po ještě asfaltové cestě a zelené značce cca 2 km až k místu, kde se asfaltová cesta mění v polní. Pak je jít třeba stále rovně po zelené, pak odbočit doleva přes pole. Za polem je další asfaltokamenitá cesta, u které chybí ukazatel doprava (my došli až ke Štítarskému rybníku- ale nelitujeme byl pěkný s upraveným okolím). Když tedy odbočíte doleva na zmíněnou cestu, po několika desítkách metrech je odbočka doleva. A pak už se jen stačí držet zelené značny, která vede až na nejzápadnější bod. Prochází se okolo památníku zaniklé obce Újezd a mostu Evropy (odbočka k němu nebyla k nalezení, všude okolo byla metrová tráva). Posledních cca 500 metrů již vede lesem a cesta byla schůdnější. Na samotném nejzápadnějším bodě je lavička, hraniční kámen, přesně vyznačen nejzápadnější bod a informační tabule. V porovnání s trojmezím je toto místo hůře značeno i přístupno. Škoda té vysoké trávy, jinak by byla procházka příjemnější. K památníku prý pravidelně chodí lidé z města Rehau, které je kousek přes hranici v Německu a díky nim je pěšinka alespoň trochu prošlapaná. Jinak žádné náznaky toho, že by někdo přístupovou cestu občas prosekal. Kdo se zde chystáte, vyzbrojte se mačetou a repelentem, všude je plno otravného hmyzu a v poli těžko prostupné vegetace. Známka tato i trojmezí v ašském infocentru.
 
Standa
Cestou necestou
Ze čtyř krajních bodů ČR je tento jednoznačně nejhůře dostupný. Cesta po zelené z ČR je pořádně zarostlá a to se netýká zdaleka jen toho krátkého úseku od hraničního můstku, rozhodně by si zasloužila alespoň minimální údržbu. A nakonec ani na samotném místě se moc dlouho setrvat nedalo kvůli obrovskému množství dotěrného hmyzu nespočtu druhů a velikostí. Snad to bylo jen nevhodnou roční dobou a jindy je to tam lepší...
 
Pro cyklisty nic moc pěkná cesta
Toto místo jsme navštívili ve stejný den jako Trojstátí nedaleko odsud. To bylo podstatně hezčí. Na kole když frčíte po zelené snadno přehlédnete odbočku v levo za zaniklou obcí Újezd.Ta je na tenkém stromu na rozcestíčku.Samotný poslední kousek cesty od Mostu Evropy je také velmi zarostlý a projet na kole se na vícero místech nedá, musíte z kola dolů.Dvě lavičky, ukazatel je tím nejzápadnějším místem ČR a za potůčkem je již Německo. Škoda, našel bych vícero míst, která jsou lépe značená a o které se někdo stará jako o turistickou podívanou.
 
Václav Tauš
Václav Tauš
Knihovna, Muzeum a Informační centrum Aš
Knihovna, Muzeum a Informační centrum Aš
 
Vladislav Stárek
Vladislav Stárek
Nejzápadnější bod
Místo bez bloudění dostupné po zelené značce ze Štítar. Zajímavý je i průchod přes zaniklou obec Újezd, kterou připomíná kříž na někdejším hřbitově a památník obětem 1. i 2. světové války. Známka byla k dostání na infocentru v Aši, které má ideální otvírací dobu. Je zde otevřeno vlastně pořád.
 
Jiří Hovorka
Jiří Hovorka
Značení cesty
Od místních obyvatel Aše jsem dostal doporučení vyhnout se místní části Štítary (kolem nepřizpůsobivých obyvatel), přes které vedou značené cesty. Šel jsem tedy po cyklostezce 2058. Po projití lesem kolem Štítarského vrchu se vyjde na paseku, kde u nejnižšího bodu signálku křižuje zelená značka. Vpravo je vidět posed s velkým značením. Odbočuje se vlevo, kde je vysekaný pruh trávy k památníku. Od památníku vede znatelná cestička vysokou trávou. Značení dobré. Odbočka k nejzápadnějšímu bodu je asi 20 metrů od Mostu Evropy. Zelená šipka je skryta za větvemi. Opticky ale nelze zabloudit.

Pokud se rozhodnete překročit hraniční potůček a jít rovnou na Trojmezí, po přejití hráze zabočte na štěrkové cestě vlevo. Vpravo se dostanene do divočiny na roh hranice. Vymotání pak vyžaduje vyšší stupeň orientačního smyslu.
 
jerry720
Nejzápadnější bod ČR.
Přístupová cesta k nejzápadnějšímu bodu ČR je perfektně popsaná v předchozím příspěvku od Martina. V terénu je již vyznačená zelená turistická značka, po které lze na tento bod dojít. Protože ale prochází otevřenou krajinou, tak je třeba pozorně sledovat značení nebo zakufrujete jako já. Po bývalé signálce jsem chodil sem a tam, než jsem našel navazující cestu. Přesto jsem to musel vzdát, protože planiny jsou po nedávných vydatných deštích značně podmáčené a místy bylo po kotníky vody a bláta. Mimochodem, těch větrných elektráren zde určitě přibyde ještě několik, v současně době zde těžká technika spol. APB Plzeň připravuje "půdu" pro výstavbu těchto "mávátek". Přespal jsem nedaleko hřbitova v bývalém Újezdu a druhý den jsem zkusil štěstí z německé strany. Auto jsem zaparkoval u silnice Nové Domky/Neuhausen-Rehau, v místě, kde se do lesa noří červená turistická značka (popsáno v příspěvku od JirkaS). Cesta nejprve klesá, ale potom vede po rovině, po cca 2 km jsem dorazil k Mostu Evropy. Za touto lávkou uhybá vlevo pěšina, doprovázená onou zelenou turistickou značkou přicházející z české strany. Po této pěšině jsem pak po cca 500 metrech došel k nejzápadnějšímu bodu naší republiky. Bohužel rozvodněný potok podmáčel přilehlé okolí, takže pěšina byla místy pod vodou, ale tentokrát jsem to již nevzdal a i za cenu dalších mokrých bot jsem na místo dorazil. Je zde informační tabule a lavička, takže si zde člověk může chvíli posedět a zarelaxovat pohledem na dva rybníčky, které se nacházejí již na bavorské straně. TZ jsem bez problémů sehnal ve čtvrtek 06. 06. 2013 v "Íčku" v Aši.
 
Martin
Nejzápadnější bod cesta z Čech
Na nejzápadnější bod čech se lze v celku pohodlně dostat i z české strany. Pouze posledních cca půl kilometru je poněkud dobrodružnějších. Z Aše jsme autem dojeli přes Krásnou a přes bývalou obec Štítary k zaniklé obci Újezd. Kousek za bývalou hraniční rotou (dnes neobyvatelný objekt policie) končí asfaltka, která pokračuje jako polní cesta. A odsud lze již jen pěšky. K nejzápadnějšímu bodu jsou to cca tři až čtyři kilometry. Cca po půl kilometru se dojde k bývalému hřbitovu zaniklé obce Újezd, kde je nově vztyčen prostý dřevěný kříž a je zde historie obce připomenuta na orientační ceduli. Cesta pak pokračuje dolu z kopce a před potůčkem se stáčí v levo kde cca po dalším kilometru je památník obětem světových válek a po dalším cca jeden a půl kilometru ce dojde k mostu evropy. Z něj se doporučuji vrátit cca 100metrů nakraj louky (pastviny) a pokračovat po kraji louky až do místa kde ji uzavírá les. Hraniční potok máte stále na dohled po levé ruce. Posledních cca půl kilometru je lesem po sotva znatelných pěšinách podél potoka. Nejzápadně bod - hraniční kámen s číslem 9 a letopočtem 1944 je pak u dvojice krásných lesních rybníčků.
 
Boťas
Známka v Aši
Sběratelé pozor, dnes jsem v IC v Aši koupil předposlední známku! Všech ostatních mají dost.
 
MJ-Fredo
Go West Total CZ 24.4.2010
Tak jsme s přáteli uspořádali výpravu: Nultý ročník pochodu na 20 km u příležitosti 1. výročí vydání této Turistické známky No. 1661.Dali jsme to za krásného slunečného počasí po trase ČD nádraží Aš-město, kolem památníku E. Beneše, na křižovatce před Krásnou doleva po žluté značce, přes signálku (bývalých drátů), kolem bývalých Knallhütte, bývalých Nových Domů na statní hranici do Neuhausen, kolem Altes Zollhaus, bývalého hostince kde se v letech 1807, 1810, 1811 a 1812 zastavoval J.W.Goethe na svých cestách do Čech. Dále směr Rehau po šikovné asfaltce podél hranice až k odbočce do lesa směr Most Evropy a dále po cyklostezce až k onomu mostu, kde dříve stával mlýn, který byl součástí osady Mähring (Újezd). Odtud jsme celkem pohodlně, ale celkem schůdnou houštinou, místy prosekanou, ale bez jakéhokoliv značení dosáhli onoho patníku s číslem 9 a letopočtem vytyčování hranic 1844.Blýská se ale na lepší časy, jelikož u kamene již jsou lavičky, sloup na budoucí cedule a zabetonovaný rám na informační panel.Zpáteční cestu jsme volili po dřívější cestě Rehau - Aš přes bývalou obec Mähring (Újezd) zlikvidovanou do mrtě v roce 1953, kolem bývalé roty PS, Štítary a Krásnou.Opravdu se něco děje jelikož celý prostor je vysekaný od náletových dřevin, budují se původní cesty, staví se zastavení naučné stezky od Krásné až po onen nejzápadnější bod. Co se tam však od podzimu vybudovalo a není právě podle mého gusta, jsou 3 (respektive 4) stožáry větrných elektráren.V restauraci v Krásné TZ zakoupeny, v So a Ne se otevírá v 15:00. Sice byla hospoda zrovna zavřená, jelikož probíhá rekonstruce, ale na čarodějnice už bude fungovat normálně. Pan majitel tam byl a TZ prodal bez samolepky za 25,-Z Krásné jsme to vzali do centra Aše do restaurace stylově s názvem "Na výletě" a pak do kopečka zpátky na vlak. A bylo to bez pár metrů rovných 20 km.Super, příští rok to zopakujeme a budem se těšit i na další příchozí účastníky.Každý účastník dostal Účastnický list.
 
Kampa
Známku lze zakoupit i v městském infu v Aši,otevřeno po-pá 9-17,so+ne 9-12 hod.
 
Hani
chtěli jsme navštívit nejzápadnější bod a trojmezí čr.tak jsme vzali kola dojeli jsme vlakem do Aše a po greenway jsme jeli po české straně na nej bod.no,nedá se říct že cesta je výborná-zničená všude samé díry a chvílema jen velké kameny-příroda je ale krásná.ale jde to přežít.žádné moc dlouhé kopce-takže pokud máte horské kola tak vám tuhle cestu doporučuji.jelikož tam není žádná odbočka tak jsme nej bod úspěšně minuli-byli jsme od něho asi 500m. takže jsme jeli dál na trojmezí tam už odbočka byla.dál jsme se zastavili v hranicích pro známku a dál do krásné pro další známku.v krásné se sokolovna otvírala až v 17.00 no amy tam byli asi ve 14.00 čekala nás ješě dlouhá cesta tak jsme nemohli čekat šli jsme teda do potravin.tam jsme se pokusili vysvětlit šikmooké češce co to jsou TZ.neměli je.na otázku jestli to jsou jediné potraviny ve ´městě´řekla že jo a začala se hloupě smát radši jsme odešli.nakonec jsme známku koupili v ašském informačním centru.
 
JirkaS
Tak jsem v sobotu zkusil dostat se na nejzápadnější bod ČR po přečtení příspěvků z německé strany. Celkem to jde cestou z Aše do SRN na město (vesnici?) Rehau. Kousek od tohoto místa pak navigace určuje cestu do lesa, avšak jedině pěšky (zákaz vjezdu motorových vozidel). Touto lesní cestou lze dojít k nejzápadnějšímu bodu ČR i ke 12km vzdálenému trojmezí (SRN, NDR, ČR). Pozor ale u hraničních bavorských sloupků se nachází soukromý pozemek a cesta (asi 100m před tímto pozemkem), která vede k říčce mezi Bavorskem a ČR je spíše necesta.
 
mladý Jarda
Podnikl jsem konečně skutečně dobrodružnou výpravu+ na Nejzápadněší místo ČR (TZ 1661). Bez dobré mapy a solidních orientačních smyslů a zkušeností nebo bez navigace to ani nezkoušejte. Z české strany od bývalého Újezda, tam nevede vůbec žádná cesta. To co jsem měl na jedné z map jako cestu částečně vyznačenu, tak neexistuje a neexistuje k tomuto bodu vůbec žádné značení. Z německé strany se lze až onomu rybníčku, který je hned pár metrů od těch hraničních kamenů, dostat už z Krásné po solidní asfaltce.Moje navigace mi ukázala: 50°15'8.5"N; 12°5'26.4"E.Známka je stále jen v Restauraci, do obchodu ji ještě nedali.
 
Béďa
Najít cestu k onomu místu je trošku složité jelikož není jediný ukazatel ani šipka.Chce to se dobře připravit doma(mapy,buzolu a pod.) Najít potok a poté se ho držet až k místu. Slib,že se buduje cesta nebylo nikde vidět. Ale místo bylo nalezeno a vyfoceno.TZ v restauraci Sokolovna - měli. A tak za oměnu bylo pivo i dobré jídlo a šlo se dál.
 
mladý Jarda
Dostupnost TZ
Otevírací doby prodejních míst v Krásné:Restaurace Sokolovna - Út-Pá 17:00-24:00, So-Ne 15:00-24:00, v Po zavřeno,Prodejna potravin - Po-So 7:00-18:00, Ne 8:00-18:00
 
Solitér
Tz
V prodeji v Sokolovně. Do obchodu s potravinami /ten je u obecního úřadu, jiné potraviny v obci nejsou/ je majitel Sokolovny dodá příští týden.
 
mladý Jarda
Honzo
Že na tom bodě "nic není", to víme všichni, vždyť to bylo za drátama.A Krásnou a bývalou obec Újezd vylidnil ten režim, který to zadrátoval. Známka není vydaná pro Krásnou, ale pro ten bod, "nejzápadněší šutr" a dojít až k němu, tak o tom to je, ne o vesničce nebo co to je i když se jmenuje Krásná. To je opravdu jen nejbližší možné prodejní místo Nejzápadnějšího bodu.Jo a tebou doporučená TZ Trojmezí už je odhlasovaná do výroby a co nevidět bude ale nebude se prodávat v Trojmezí, protože tam také "nic není", ale v Hranicích.Zdar na srazu u Kaiserhammeru.Samozřejmě doporučuji a neopomeňte v Ašském výběžku Rozhlednu na Hainbergu, zříceninu Neuberg i Doubravu a můžete nakouknout do Bad Elster.
 
Solitér
Honzo
Honzo, kde jsi byl? Nedivím se, že na nejzápadnějším bodu republiky jsi nenašel ani ten kostel. tam je hraniční mezník, "Most Evropy" a nyní se buduje naučná stezka z Krásné k onomu bodu.Co se týče Krásné, tam kostel také není, tam jsou prodejní místa oné známky. je to logické- Krásná leží nejblíže onomu bodu. A tu asi popisuješ. Záleží na úhlu pohledu- desítky lidí, kteří se snaží koupit pozemek v obci a postavit si dům to vidí poněkud jinak než ty.Prodejní místa- jsou vybrána jak je uvedeno, tím po dodání známek bude zajištěn prodej od nevidim do nevidim každý den, pouze v pondělí po sedmé hodině večer budou prodejní místa zavřena. Tož tak. Já naopak návštěvu "nejzápadnějšího bodu" doporučuji. Je prostě- a to vyplývá z názvu- nej.
 
honza
tak sem určitě nejezděte chcípl tu pes, nuda. Není tam ani nějakej pěknej kostel, nic. to radši dát známku do Trojmezí tam je to aspoň pěkně upravený. Jestli se někdy dostanete tak se určitě rozhlédněte z Háje prolezte Neuberg a Doubrava je taky pěkná. Ale krásný se rozhodně vyhejbejte nechci působit jako rasista ale člověk si tam připadá jako v ghetu.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACE
Speciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek