Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1752 - Zřícenina hradu Freudenstein


Popis

Zřícenina slezského hradu se nachází na konci táhlého hřebene nad silnicí ze Světlé Hory do Karlovic. Z okolních hradů kolem Vrbna pod Pradědem je Freudenstein patrně nejstarší. Archeologický materiál pocházející z hradu datoval jeho existenci od 2. poloviny 13. století do poloviny století 14.

Mapa

Navštívil jsem Zřícenina hradu Freudenstein

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Pension Schaumannův Dvůr, Karlovice
Toto místo prodává také turistickou známku
Vzdělávací centrum VÍCE Ve mlýně Karlovice
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Moravskoslezský kraj/Bruntál
Poloha:
50°5'43"N 17°25'10"E
Hodnocení:
2.571
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1752 - Zřícenina hradu Freudenstein
Obrázek č. 2, Turistické známky, No. 1752 - Zřícenina hradu Freudenstein


28.11.2023 - zavřeno (nelze ověřit dostupnost)
29.06.2022 - dostupná bez problému
11.08.2021 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Dana Berková
Dana Berková
prodej
Pension Schaumannův Dvůr, Karlovice - měli na dveřích napsáno recepce je otevřena během prázdnin pořád, potom odkazovali na koupi známky v penzionu u Řeky a obecním úřadě, kde ji neměli. TZ jsem si zakoupila v Rýmařově.
 
Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
TZ
Situace stejná, jako popisuje wenzel, nic se nezměnilo. Rozježděné cesty a na nahoře vlastně nic k vidění.
 
František
Schaumannův Dvůr, Karlovice
V penzionu známka za 50 Kč.
 
wenzel
Freudenstein
KE zříceni jsme se vydali až chvíli před soumrakem a vzhledem ke korona situaci jsme se ani nepokoušeli nikde TZ ukořitit. Ke zřícenině vede žlutá turistická trasa, která začíná u hlavní silnice. Nejlépe je nekde poblíž dojet autem a na pokraji některé z lesních cest zaparkovat. Přestože přístupová cesta byla kvůli rozježděnému terénu lesní techniky silně podmáčená a zablácená, horkotěžko jsme hrad dobyli. Nicméně na místě již toho moc nezbylo, k vidění je pozůstatek hradního příkopu, téměř nepatrné zbytky zdiva a zajímavý skalní útvar. Kameny navrstveny na sebe, které tvoří jakési zítky, údajně nemají s hradem nic společného a pocházejí až ze 20. století. Místo doporučuji navštívit, pokud máte cestu okolo nebo vám zbyte čas, jako cíl výletu bych zříceninu nevolil.
 
Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
TZ No. 1752
Znaczek dostępny bez problemu w Infocentrum w Karlovej Studance.
 
Petr Cienciala
Petr Cienciala
22. 7. 2018
Schaumanův dvůr je docela pěkný pension a mají štěstí že tam známku prodávají, jelikož se o nich dozvíte :-) Jeli jsme tam autem a potom i co nejblíž ke zřícenině. Přes silnici směr na Andělskou horu vede žlutá tur. značka a když přechází do lesa, dá se tam s menšími potížemi zaparkovat a ke zřícenině je to už jen 15 min.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
Dostupnost
Známka dnes bez potíží v penzionu Schaumannův dvůr, pro pěší doplňuji, že je to cca 10 minut od kosárny, stále po chodníku podél hlavní silnice, až chodník skončí, tak po 50 m je Schaumannův dvůr.
Na samotnou zříceninu je z Karlovic pěkná procházka, doporučuji jít po cyklotrase trochu delší trasu než po žluté značce. V lese se těží dřevo a lesní cesta se žlutou je bahnitá.
 
Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta
Dostupnost
TZ je k sehnání i v Infocentru Karlova Studánka.
 
L+D+D+N Nesibovi
L+D+D+N Nesibovi
TZ
jsme zakoupili v hotelu Schaumannův Dvůr, kde jsme po chvilce sehnali obsluhu a velmi ochotná paní nám známku prodala.

Zřícenina hradu se nachází 4 kilometry východně od Vrbna pod Pradědem. Přístup k hradu je po značené žluté turistické trase od silnice 452.
 
Luboš Čmuchal
Luboš Čmuchal
Dostupnost
Zakoupena v IC Vrbno pod Pradědem
 
Tomáš Parák
Tomáš Parák
Zřícenina
Známka zakoupena v IC Vrbno pod Pradědem.
 
Jakub Kos
Jakub Kos
OK
TZ zakoupena v IC ve Vrbně
 
Aleš Janík
Aleš Janík
zhřícenina hradu Freudenstein
- známka koupena v Karlovicích - penzion Schamannův Dvůr,kdyby byla recepce zavřená,ja tam tel. číslo na kterém se sežene obsluha penzionu.
 
EVŽEN
JISTOTA
ZNÁMKA K DOSTÁNÍ V ÍČKU VRBNO POD PRADĚDEM U MILÉ PANÍ KTERÁ MI JI SAMA NABÍDLA.MĚL JSEM POCHYBNOSTI PROTOŽE NA TEL. DOTAZ V PENZIONU MI BYLO ŘEČENO ŽE O NIČEM NEVÍ.
TADY JE JISTOTA
 
...
Známka je k dostání v hotelu Schaumannův Dvůr, který je k mému překvapení zmíněn i přímo na známce. Důvod mi není úplně jasný, žádný vztah k hradu jsem nezjistil. Zřejmě pouhá reklama... Při příjezdu od Vrbna či Bruntálu je to až na konci Karlovic. Známka je relativně nová a zdá se, že se jí chytili nějací překupníci, recepční na dotaz na TZ neodpověděl klasicky "Ano", ale rovnou "Kolik?". Odpověď "jednu" byla evidentně překvapením. Dá se sehnat také v penzionu Pod Mořským okem (hned za Kosárnou) spolu s TZ 175. Pokud z Karlovic směřujete k hradu (u hlavní silnice Vrbno-Bruntál), je to rozhodně blíž než samotný Schaumannův dvůr.
 
jirkacek
Zřícenina hradu Freudenstein
Zříceninu jsme navštívili během dovolené v Jeseníkách. Málem jsme jej ale neviděli , protože když jsme se k němu chtěli vydat poprvé, začalo hustě pršet a tak jsme nejdříve jeli do Karlovic koupit turistickou známku a pak na oběd do Vrbna pod Pradědem. A protože potom pršet přestalo, mohli jsme se konečně vydat na zříceninu. Auto jsme nechali na lesní cestě v jedné ze zatáček silnice Vrbno pod Pradědem – Andělská Hora. Po 200 metrech jsme po žluté značce přišli k rozcestníku a vyšplhali na malý kopec, kde hrad stával. Moc se z něj nezachovalo, prolezli jsme, co se dalo, po čtvrthodině se vrátili k autu. Tato varianta trasy je nejvhodnější pro automobilisty , pěší se mohou ke zřícenině vydat z druhé strany - z Pusté Rudné je to sem taktéž po žluté 3 km. Pokud se chcete dozvědět něco o historii hradu, vidět fotografie včetně původní podoby hradu a získat další informace , jděte na www.turistika.cz, vyhledejte uživatele jirkacek a moje turistické cíle.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek