Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1796 - Barokní lékárna U Bílého jednorožce Klatovy


Popis

Barokní lékárna je součástí Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Lékárna sloužila běžnému provozu až do roku 1966, kdy byla vyhlášena za památku. Najdeme zde dvoumetrový zub narvala. Ve středověku byl považován za roh jednorožce (odtud i název lékárny). Používal se při výrobě mastí a prášků.

Mapa

Navštívil jsem Barokní lékárna U Bílého jednorožce Klatovy

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Barokní lékárna u Bílého Jednorožce, Klatovy
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Informační centrum, Vídeňská 66, Klatovy
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
SKANZENY A MUZEA
Kraj/okres:
Plzeňský kraj/Klatovy
Poloha:
49°23'43"N 13°17'33"E
Hodnocení:
2.872
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1796 - Barokní lékárna U Bílého jednorožce Klatovy


10.11.2023 - dostupná bez problému
09.09.2023 - dostupná bez problému
05.08.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
TZ
TZ z lékárny.Bohužel bez prohlídky, protože jsem přišel zrovna v době prohlídky a další byla za hodinu a nemohl jsem čekat.Při vstupu na mě okamžitě vystartovala paní, že dovnitř nesmím, ale TZ mi nakonec prodala.
 
wenzel
Barokní lékárna
Jelikož jsme byli v Klatovech v pondělí a to má lékárna zavřeno, stavili jsme se ještě ve středu. Ačkoliv je avizováno, že je otevřeno od 9 hodin, komentované prohlídky jsou konány až cca od 10:30-11:00, kdy chodí hodně lidí. Pro pár málo turistů se nekonají. My tak přišli o ukázky tehdejší techniky, léků a preparátů, alespoň nám ale paní pokladní řekla něco málo navíc. Pokud budete mít zájem o komentovanou prohlídku, nechoďte hned ráno. Jedná se o jednu ze tří dochovalých barokních lékáren v Evropě, další jsou na Kuksu a v Dubrovníku. TZ zakoupena v IC na náměstí, přímo v lékárně se dá koupit rovněž.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Před lety z lékárny, ale včera jsem ji zahlédl ve skanzenu v Chanovicích.
 
Michael Bronec
Michael Bronec
TZ jinde
Kupodivu zakoupena ve skanzenu Chanovice, kde byl moc milý, vstřícný průvodce.
 
Josef Bušek
Josef Bušek
Re: Barokní lékárna U Bílého jednorožce
Měla zavřít až o deset minut později.
 
Josef Bušek
Josef Bušek
Barokní lékárna U Bílého jednorožce
K lékárně jsme přijeli když zrovna paní zavírala mi jsme se zeptali jestli by ji nemohla ještě otevří ona nám na to opověděla že už zakódovala asi kdyby odkódovala tak by jí upadla ruka. Co se dá dělat lékárnu navštívíme někdy jindy vypadala zajímavě určitě bych jí doporučoval navštívit. TZ už mam zdřívějších dob.
 
Lucie Pechová
Lucie Pechová
Re: Dostupnost TZ
Naprosto souhlasím, výklad byl poutavý a zajímavý.
 
Pavel Petřík
Pavel Petřík
Dostupnost TZ
Barokní lékárna U bílého jednorožce stojí rozhodně za vidění, TZ zakoupena v IC na náměstí, ale v Lékárně ji mají také. Velice se mi líbil výklad v lékárně a hodnotím její prohlídku jako nejpřínostnější z dnešního dne v Klatovech. Kdo budete poblíž - rozhodně místo navštivte, nejen, že má svoje kouzlo, ale dozvíte se velice zajímavé informace.
 
Vlastimil Blažek
Vlastimil Blažek
Jedním slovem SUPER
TZ zakoupena přímo v lékárně. Prohlídku jsme stihli v 15 h poslední. Ale stálo to za to. Ačkoli je laboratoř (až do zimy) v rekonstrukci, a některé artefakty jsou uložené v depozitáři, tak jsme si návštěvu lékárny opravdu užili (navíc manželka zdravotní sestra, takže ta dvojnásob). Velice poutavé vyprávění od paní průvodkyně, vtipné, i poučné - např. Jednomu z vás tady pustíme žilou půl litru, abychom si ukázali, jak se to dělalo... Návštěvu vřele doporučujeme. Spíše bez dětí ovšem ;)
 
Linda Valentová
Linda Valentová
Smůla...
Lékárna i mimo sezonu v provozu,bohužel však min. 5 lidí na prohlídku. Byli jsme 4,takže smůla-paní v lékárně byla neoblomná,až nepříjemná a nenechala nás ani nahlédnout dovnitř-prý se tam můžeme podívat za 60Kč,ale bez výkladu,protože nám jeden chybí a basta... No evidentně tam mají radši německé turisty....:-(
 
Libor Marek
Libor Marek
1.8.2015
Velmi pěkná lékárna, zajímavý výklad zejména v druhé části - přípravně léků (pijavice, tasemnice). IC bez problémů v lékárně.
 
Rumburak
DOPORUČUJI !!
Nádnerné místo, poutavý výklad, zasvěcená průvodkyně. Vřele doporučuji k návštěvě. Známku mají zde i v IC na náměstí.
 
Vladislav Stárek
Vladislav Stárek
Doporučuji
Známku jsme zakoupili přímo v lékárně. Měli jsme velké štěstí, že skupina cca 10 lidí měla objednanou prohlídku a paní průvodkyně nás vzala s nimi. Mimo sezónu je nutné se na prohlídku lékárny objednat. Musím se ještě zmínit o paní průvodkyni. Tak skvělý a zasvěcený výklad jsem už dlouho na žádné z památek neslyšel. Jedním slovem výborné. Známku měli i v infocentru.
 
Jana Havlová
Jana Havlová
Super
Úžasný zážitek, stojí za návštěvu:-)
 
Lucka
Prima výlet
Rozhodně jsme byly s přítelem velice spokojeni s prohlídkou této Barokní lékárny známka nebyla problém a prohlídka velmi poutavá a ještě naučná. Rozhodně se chystám po rekonstrukci kterou mají naplánovanou znovu vrátit. Průvodkyně velmi milé a ochotné vše ukázat a vysvětlit více, jen škoda že pijavky jim umřely a teprve čekaly na novou zásilku, ale za to samozřejmě nemohou jedině doporučuji!
 
Veselka
Naprostý souhlas
Naprosto souhlasím se slovy předešlých pisatelů. Velmi zajímavá expozice a úžasná průvodkyně!!! Takto bych si představovala turistická známková místa a ne nepřístupné tvrze a zámky. Paní průvodkyni děkuji a přeji ještě hodně spokojených turistů. Známka bez problémů v lékárně.
 
jerry720
Barokní lékárna.
Návštěva lékárny v sobotu 13. 08. 2011 odpoledne, stihl jsem ten den poslední prohlídku. Vyprávění paní průvodkyně bylo velice zajímavé a zasvěcené, opravdu ví o této problematice velice mnoho. Kromě výkladu v češtinš stíhala i výklad v němčině a španělštině. Obě místnosti lékárny - oficína i laboratorium - jsou vybaveny krásně zrekonstruovaným mobiliářem, třešničkou na dortu je pak narvalí zub, který je zavěšen u stropu vpravo od vstupu do oficíny. Prohlídka trvá cca 60 minut a vstupné pro dospěláka je 40 kaček. TZ bez problémů k sehnání přímo v lékárně.
 
Eda
Velmi zajímavá, poněkud netradičně pojatá expozice. Návštěvníka čeká velmi poutavý a zasvěcený výklad. Kromě všemožných, velmi obskurních léčiv se seznámíte osobně s živými pijavkami, mrtvou tasemnicí, jedovatým puchýřníkem atd. :-). Ačkoli expozice zahrnuje pouze dvě místnosti (bývalá prodejní místnost lékárny a laboratorium), ani nepostřehnete, jak vám rychle uteče hodina. Doporučuji každému!
 
Romča
Lékárna u Bílého jednorožce
Dnes jsem se zastavil v lékárně U Bílého jednorožce jen pro TZ. Sehnal jsem jí, mají jich tu dostatek. Ke koupi je zde rovněž TZ Skanzen Chanovice. Na prohlídku lékárny bych chtěl vyrazit snad ještě leto na jaře.
 
jardafredo
Neprodává se, ale bude
Známky leží v Rýmařově. Objednány je mají až k onomu březnovému datu.Do té doby v prodeji nebudou. Tedy vydržte ;-))
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2901 Turistických známek
2887 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek