Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 324 - Pevnost Dobrošov


Popis

Významná součást pohraničního opevnění z třicátých let 20. století, nedaleko Náchoda.

Mapa

Navštívil jsem Pevnost Dobrošov

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Pevnost Kahan III., Dobrošov (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Městské IC Malé lázně, U starých lázní 129, Náchod (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Městské informační centrum, Masarykovo nám. 1, Náchod (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
VÁLEČNÉ PAMÁTNÍKY
Kraj/okres:
Královehradecký kraj/Náchod
Poloha:
50°24'9.21"N 16°12'8.46"E
Hodnocení:
2.96
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 324 - Pevnost Dobrošov


27.10.2023 - nemají sběratelský předmět
02.09.2023 - nemají sběratelský předmět
30.07.2023 - nemají sběratelský předmět




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
TZ
Návštěvnické centrum moc pěkné, ale turistickou známku tu neprodávají. Koupil jsem v IC Náchod. Samotná prohlídka, myslím, vyžaduje od návštěvníka předchozí znalost z návštěvy alespoň pěchotního srubu. Prochází se nedokončenými prostorami, srub Můstek je velmi poničen ostřelováním. Bez znalosti odjinud bych si to zde obtížně představil.
 
Martin Křížek
Martin Křížek
TZ
Zakoupeno v pěchotním srubu Lom. Tamtéž mají i známky skanzenu Březinka. Infocentrum u srubu Zelený je sice hezké, ale nemají tam žádný sberatelský materiál.
 
Helena
Namaji tur. známky
Místo určitě stojí za návštěvu, ale nesehnala jsem zde turistickou známku.
 
Tomáš Procházka
Tomáš Procházka
TZ
Známku jsem kupoval v infocentru na Masarykově náměstí. Pevnost letos byla otevřená, byl jsem v červnu, ale výklad mě moc nebral. Informace byli strohé, jestli vůbec nějaké byli. Lepší a záživnější je Březinka, Lom nebo Voda. Vítám se podzemí zpřístupnili pro vozíčkáře, ale zničili jednu střílnu dělostřeleckýho srubu.
 
Marek H.
TZ
TZ na pevnosti nedostupná, ale v infocentru na Masarykově náměstí v Náchodě známky ještě mají.
 
Petr Pařízek
Petr Pařízek
Prodej
Známku lze zatím stále zakoupit v IC Náchod.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Známku jsem koupil v infocentru v Náchodě. Pevnost je stále v rekonstrukci.
 
Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
zavřeno
na stránkách píšou, že provoz je omezen z důvodu rekonstrukce. Nicméně dnes bylo zavřeno úplně. TZ koupena v IC v Náchodě.
 
Zdeněk Macháček
Zdeněk Macháček
Pevnost Dobrošov
Známku jsem zakoupil v Informačním centru a Muzeu TZ, Opavská 1357/74, Rýmařov. Doporučuji navštívit i Jiráskovu chatu Dobrošov.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
Dostupnost
Známka je v nabídce IC v Náchodě na Masarykově náměstí.
 
Jan Plaček
Jan Plaček
Infocentrum
Známku stále mají v IC Náchod.Koupil jsem ji 27.8.2018
 
Radek Šmíd
Radek Šmíd
nemaji
Dneska jsme jeli s krkonos domu a tak ze se stavime na pevnost, je tam nadherne jen to ze ted pri zacatcku sezony nemaji ani jednu znamku tak mne to dost sklamalo snad budete mit lepsi stesti
 
Jiří IPSER
Jiří IPSER
Pěkné
Objekt navštíven během Pochodu opevnění,doporučuji sice objekt je vybaven skromněji,ale o to je to zajímavé že se člověk dostane hluboko pod zem necelých 40m ,sleze do podzemí 171 schodů pak na návrat vystoupá 262 schodů ,musí obdivovat co stačili i nestačili dělníci v za necelý rok 1937-38 udělat ,spojovací chodba je s přístupně do vedlejšího objektu N-S 72 Můstek,na kterém Němci testovali své zázračné zbraně a to bez úspěšně.Známka zakoupena v objektu na povrchu.
 
Michaela Ťoupalová
Michaela Ťoupalová
Trošku zklamání
Vyjednali jsme si VIP prohlídku (120 Kč osoba a 40 Kč pes), což znamená, že nás průvodce vezme nejen na klasickou prohlídkovou trasu, ale i do srubu Jeřáb a projde s námi celou naučnou stezku s přilehlými sruby. Já osobně doporučuji nejdříve si zajít na Březinku a Lom (sruby v soukromém vlastnictví), které jsou i vybavené a kde se dozvíte důležité informace a poté se vydat bez průvodce po okolních srubech sami. S průvodcem pak navštívit jen Zelený a Můstek. Zde toho moc neuvidíte, je ale určitě zajímavé se do podzemí podívat, výšlap do 260 schodů na srub Můstek vážně stojí za to. Co se týče ceny za vstupné, v případě klasické prohlídky, ne VIP (80 Kč osoba, 40 Kč pes), raději bych ho dala do plně vybavené Březinky, kde soukromníkům jde o to, aby turista zažil něco výjímečného, dozvěděl se důležité informace a měl z prohlídky zážitek. Dobrošov bohužel jen vydělává a na trase to není moc vidět, pevnost je vybavená jen velmi skromně.
 
Josef Vondracek
Josef Vondracek
Dobrošov
o.k
 
libor
Návštěvu mohu doporučít všem ,koho zajímá vojenská historie a co všechno dokázali naši lidé za tak krátkou dobu postavit. Škoda že nestaví tunel Blanka. Po prohlídce jsem si ještě udělal kolečko a došel na Březinku. Nezapomeńte navštívit Kahan,ten je od parkoviště pevnosti vzdálen podle inf. tabule 900 m.
 
vláďa
Známek mají dostatek na pevnosti i v infocentru v Náchodě. Prohlídka velice zajímavá. Doporučuji od pevnosti Dobrošov vyrazit po naučné stezce, která vede i okolo dalších pevnostních srubů.
 
Veronika
Fantastický
výlet, který všem doporučuji. Známku měli i pro pevnost Kahan. Prohlídka je fascinující. Nejdřív pořád dolů, do 40 metrové hloubky a pak zase nahoru, druhou pevností ven. Jen si vemte něco teplejšího, dole je jen 6 stupňů.Kdo chce vidět všechny přístupné pevnosti musí přijít do 31.8. Pak už je třeba na Březince zavřeno a je třeba se domluvit s KVH. Jeřáb je otevřený jen o státních svátcích a zvláštních příležitostech.Informace pro nadšence tajemných prostor...po předchozí domluvě a podepsání reversu vás vezmou i do nepřístupných prostor.
 
KamPa
Zakoupením vstupenky vlastně absolvujete prohlídku dvou srubů.N-S-75 Zelený a N-72 Můstek.Nedaleký N-73 Jeřáb je přístupný jen vyjímečně.Doporučujeme pak popojet nebo popojít k pevnosti Kahan III-TZ 1304.Je to původní srub N-S-71 V sedle,a nachází se v něm muzeum studené války.
 
Libor
16.07.2011 - TZ zakoupena v IC v Náchodě, cca. 200 m od náměstí. Prohlídka pevnosti jedinečná ... ale pozor zima a schody, schody ... .-)
 
jerry720
Pevnost Dobrošov
Návštěva pevnosti ve středu 18. 05. 2011. Výklad od průvodce byl naprosto úžasný a člověk žasne nad tím, co všechno byli naši dělníci schopni vybudovat a za jakých podmínek. Ani se nedivím naší armádě, že ty dokončené pevnosti potom nechtěli opustit. Teplota uvnitř pevnosti je nějakých 6-8 stupňů, tak na to nezapomeňte:-) Jinak při výstupu z hloubky 40 metrů vás čeká 226 schodů, tak se alespoň trochu zahřejete:-) TZ bez problémů pořízena v pokladně pevnosti.
 
Shuruga
Návštěva pevnosti stojí určitě za to, hlavně výklad výborného průvodce. Bohužel okolní pevnosti jsou otevřeny jen o víkendu.
 
Jakub
good
Byl jsem tam a zrovna tam měli výroční. Na jedné straně jsou Ruské tanky a,na druhé jsou Americký Jeep Wylish.
 
Lukáš
Vřele doporučuji, všechno bylo perfektní včetně zázemí. Za návštěvu v okolí ještě jednoznačně stojí sruby Kahan a Březinka - nádherný celodenní tematický výlet!
 
Tatík
Tak těch schodů až na plošinu srubu Můstek je 226, hloubka díla 32 metrů.Turistických známek i pohledů dostatek (pokladna u objektu Zelený), vstupné 40,- Kč, prohlídka trvá přes hodinu. Metrostav by si měl vzít příklad, co lze za rok ručně vyrubat!
 
David Jehlička
Všem mohu vřele doporučit, je to zajímavé místo a prohlídka s dobrým výkladem je úžasným zážitkem. Stojí to za ty schody :-)
 
Ivana Černá
Návštěva Dobrošova
Musím souhlasit se všemi co zde píší chválu.Je to něco úžasnýho o čem člověk nemá ani páru,že v naší republice vůbec něco takového existuje.Celá pevnost,podzemí a expozice stojí za 1 s hvězdičkou a co teprv výklad mladého pana původce.Fakt bomba.
 
Martin
Velice mile nás překvapila prohlídky pevnosti.Nečekali jsme tak pěknou a bohatou cestu v podzemí a pekfektním výkladem.Zaujal nás systém chodeb a celé uspořádání podzemí, něco takového jsme viděli poprvé.Doporučujeme si vzít sebou dobrou fyzičku, cesta dolu i nahoru po schodech byla totiž náročná.Určitě tuto pevnost navštivte je to neopakovatelný zážitek.
 
MEW-C4
No opravdu parada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fakt super vřele doporučuji!Hlavně ten odborný výklad a ty zbraně vše jako ve skutečnosti hlavně potom ten bungr vzadu za lesem byl opravdu super!!!Chce to aby jste se zajímali o zbraně davat pozor na nášlapné miny a ještě mít dobrou fyzičku!-neboť ty chodby byly dlouhe ale mě to nedělalo žádný problém neboť jsem absolvoval 2krát 2500M.N.M. ve Vysokých Tatrách tak mi to nedělalo žádný problém.Ale bylo to opravdu supééééééééééééééééééééééééér!!!!!!!!!!!!!!!!!A jdu dáááááááááááááál!!!
 
Pinďa
Dobrošovskou pevnost jsem navštívil už před 30 kily a už tenkrát jsem pěkně funěl do schodů. Je jich přes 200. Tak jsem se šel podívat na ostatní pevnosti po naučné stezce. A dobře jsem udělal!!! Pevnost Březinka, která je v polovině trasy, nemá chybu. Na rozdíl od ostatních pevností je plně vybavená a podává dokonalý obraz o tom, jak by se uvnitř posádce žilo. 40 mm kanon, odvezený německou armádou do Norska a nedávno vrácený na původní místo, je naprostým unikátem. Nadšení lidí, kteří se nejen o tuto pevnost starají, nemá obdoby a já se před nimi skláním ve velikém oblouku. Tato pevnost si zaslouží svojí vlastní známku!!!
 
Anna
prohlídku doporučuji, skvělý výklad. Mají i známku č.1304, pevnost Kahan je cca 15 min vzdálená, ale otevřeno mají zatím jen o víkendu
 
Fylkir
Krásný výhled
Známku i vstupenku do podzemí tu prodávají u pokladny. Mají tu dokonce známky dvě - ta druhá je k výročí
ukončení 2. světové války. Prohlídku podzemí určitě doporučuji, čekají vás sice schody jak dolů, tak i
nahoru...ale stojí to opravdu za to - už jen kvůli tomu prima vzduchu dole. Po výstupu z podzemí si pak můžete
na plošině bunkru prohlédnou blízké i vzdálené okolí...od Krkonoš až po Lysou horu...
 
Vladan
Zima!
Prohlídka trvá 40 minut, ovšem v podzemních prostorách, takže počítejte s teplotou kolem 8 st.C! Podle mého by
prohlídka mohla být bohatší, zvláště na exponáty.
 
Josef
Známka se prodává i v infocentru v Náchodě
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2889 Turistických známek
2822 Výročních TZ
287 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek