Sběratelé Turistických známek
jezdí do Rýmařova z celé republiky a čím dál více i ze zahraniční.
Aby si doplnili svou sbírku,
prohlédli si expozici muzea, setkali se s přáteli.
Cesta do Jeseníků je dlouhá, hrbolatá,
a ne vždy tak úplně sjízdná.
Proto musí být Návštěvnické centrum Turistických
známek opravdovou "základnou" pro další putování – na Vysokou holi a
Praděd, přes sedlo Skřítek do Velkých Losin, do Karlovy Studánky, na Slezskou
Hartu, zkrátka do všech směrů Hrubého i Nízkého Jeseníku.
A protože nejen Turistickými
známkami živ je člověk, je třeba se někde najíst, napít, dát si kávu a něco
sladkého... Snažili jsme se v minulosti našim návštěvníkům takové místo v
okruhu dvaceti kilometrů doporučit, ale nedokázali jsme to s čistým svědomím.
A právě tehdy nám došlo, že náš
kraj je jednou z posledních divočin ve střední Evropě. Náhorní planinou Sudet,
zavátou sněhem. Bílým místem na mapě. Neřkuli na gastromapě Lukáše Hejlíka.
Což o to, našinec si zvykl: jelen
v mrazáku, brambory ve sklepě, houby nasušené v pětilitrovkách... Co ale chudák
turista? Jak dlouho tady přežije na Tatrankách a pramenité vodě?
Proto jsme se rozhodli: Když už
být hostitel, tak tedy se vším všudy.
Nedali jsme na moudré rady, na
inflaci, na prognózy Covidu a otevřeli Restauraci. Tedy místo, kde se člověk restauruje
– odpočine si, obnoví síly, posilní se. Dali jsme dohromady partu lidí,
kterým záleží na tom, co neseme na talíři, jakou kávu připravujeme, jaké pivo
pijeme a v jakém prostředí se to všechno odehrává.
Od března 2022 vaříme tradiční
česká jídla bez použití dochucovadel a polotovarů.
Stálému lístku dominuje svíčková
a domácí borůvkové knedlíky z jesenických borůvek.
Ke Svijanskému mázu můžete mít
grilované koleno či marinovaná žebra. Každý den vaříme dvě polévky a
minimálně tři obědová menu. Ke kávě z olomoucké pražírny
Kikafé vám nabídneme domácí dort, štrůdl či zákusek.
Budete-li u nás spokojeni,
řekněte to internetu!
Nebudete-li, řekněte to nám!
Dobrou chuť přeje Team
Turistických známek.