Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1729 - Vodní pila Penikov


Popis

Celodřevěná pila s vodním pohonem leží nedaleko Českého Rudolce u osady Peníkov. Vodní pila Peníkov byla vyhlášena technickou kulturní památkou.


Mapa

Navštívil jsem Vodní pila Penikov

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Vodní pila Penikov, Stoječín 21 (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Návštěvnické centrum Graselových stezek, Na potoku 629, Slavonice (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
TECHNICKÉ PAMÁTKY
Kraj/okres:
Jihočeský kraj/Jindřichův Hradec
Poloha:
49°3'15.65"N 15°18'39.67"E
Hodnocení:
2.72
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1729 - Vodní pila Penikov


01.08.2023 - dostupná s menšími problémy
03.07.2023 - dostupná s menšími problémy
01.10.2022 - dostupná s menšími problémy




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

René Pietschmann
René Pietschmann
TZ
Známka dostupná na kozí farmě.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
U pily jsem potkal pána, jenž mě odkázal na statek u silnice, kde se prodávají sýry. Po zaklepání na dveře a dotazu na zámku mi ji paní prodala.
 
Lenka Komárková
Lenka Komárková
Nic moc
Zastavili jsme u silnice, sešli k pile. Obešli a zase šli. Víc tam nic není. Zastávka asi na 5 minut. Známky tam nikde neprodávají.
 
Květa Kazdová
Květa Kazdová
Vodní pila Penikov
Pila stojí za vidění i bez prohlídky. Známku se nám podařilo zakoupit u velmi milé p. Langové na kozí farmě o pár metrů dále přes silnici spolu s výbornými kozími sýry. Ve Slavonicích k dostání nebyla.
 
Haň Iklas
Haň Iklas
Nikde nikdo
Nikde nikdo. Podívali jsme se na stavení a jeli pryč. Nevím, co zajímavého by tu mělo být k vidění, když tu není možné kohokoliv zastihnout. Uf, jsem ráda, že mám o návštěvě důkaz.
 
Martin Staněk
Martin Staněk
dostupnost
TZ v IC Slavonice nemají a pila je otevřena jenom sporadicky.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
Pila
Velmi zajímavá možnost vidět v chodu krásné technické zařízení. Ano, je třeba trefit čas, ale i na pěším výletě to nebyl problém. TZ u paní průvodkyně.
 
Karel
Návštěvnické centrum Graselových stezek
Podle slečny v návštěvnickém centru (ano, toho "spodního") TZ pily "brávali". Nyní je a bude možné je zakoupit jen přímo na místě. Tedy další TZ kterou seženete jen ve velmi specifický čas (květen až říjen, vždy v sobotu v 15 hodin. Červenec a srpen ještě ve středu a v neděli v 15 hodin) anebo jste závislí na náhodě, a ochotě či laskavosti někoho o kom nevíte zda není na dovolené, nemá třeba návštěvu, nebo... Pokud třeba, mimo vedené časy, jedete kolem sólo na kole a nechcete otravovat lidi doma, máte smůlu. Podle mého názoru další TZ na zrušení.
 
Michaela Ťoupalová
Michaela Ťoupalová
Re: Návštěvnické centrum Graselových stezek
Nevidím důvod, proč by mělo být místo zrušené. Holt je potřeba si výlety plánovat tak, aby bylo otevřeno. Zámky také nejsou v zimním období otevřené a nikdo nic nenamítá. Navíc nevidím problém si TZ objednat, ale to asi stojí moc peněz!
 
Haň Iklas
Haň Iklas
Re: Návštěvnické centrum Graselových stezek
Souhlasím.
 
Michaela Ťoupalová
Michaela Ťoupalová
Vodní pila
Zajímavá památka s dobrým výkladem a praktickou ukázkou, díky které krásně pochopíte, jak zařízení fungovalo. Pilu obsluhuje příjemná paní. TZ měla dostatek, a pokud by došly, není problém pro ně skočit přímo k ní domů, ve vesničce totiž bydlí.
 
Richard Rienessl
Richard Rienessl
TZ v kozí farmě
Při naší návštěvě nebyl na pile nikdo přítomen. V sousední chalupě nám bylo poraděno, abychom zašli do nedaleké kozí farmy, kde je paní, která pilu má na starost. Paní jsme vyhledali a ta nám TZ prodala.
 
Vlaďka Macháčková
Vlaďka Macháčková
TZ
známka zakoupena v infu ve Slavonicích - návštěvní dny pily:
květen, červen, září - sobota 15hod
červenec a srpen - středa, sobota, neděle 15hod
 
Pavel Kopřiva
Pavel Kopřiva
zážitek
Voda byla, takže pila šla :-) Velký zážitek prohlídka za 50 Kč rozhodně stojí. Příjemná paní, která nás provedla. Moc krásná národní památka.
 
Petr Kabát
Petr Kabát
říjen 2015
Známku lze sehnat i ve výše zmíněném infu Graselových stezek ve Slavonicích celkem bez problému. Pozor ne v infu u muzea, ale ve Spolovém domě.
 
Václav Vosecký
Václav Vosecký
Pila bez vody
Smůla je sucho pila neřeže,známku nemám škoda , snad příště.
 
Fanda
25.8.2012 - Bez problému,i když jsme přijeli těsně po zavíračce.Sešlo se nás víc.ale paní velice ochotně udělala ještě jednu prohlídku.
 
Eliška
TZ dostupná při prohlídce vodní pily od velice příjemné paní průvodkyně. Zvenku vůbec není poznat, že se jedná o vodní pilu, ale uvnitř, to je skvost. Velice poutavý a zajímavý výklad. Spuštění pily byl velký zážitek.
 
Luboš
TZ v prodeji na farmě naproti odbočce k vodní pile. Velmi ochotně Vám známku prodají i když je pila uzamčena.
 
Olga Žampová
Prohlídky vodní pily PENIKOV na Graselově stezce
Vodní pilu Penikov provozuje od roku 2010 obecně prospěšná společnost SLAVONICKÁ RENESANČNÍ. Pokračuje v nabídce zavedených a oblíbených prohlídek. V sezóně 2011, v červenci a srpnu jsou každou středu, sobotu a neděli v 15 hodin. Koupit turistickou známku pily Penikov, můžete i v Návštěvnickém středisku Graselových stezek ve Slavonicích na náměstí. Zde také naleznete další nabídky služeb, prodej map, knih, suvenýrů a mnohé další.
 
Libor
21.08.2009 - TZ bez problémů přímo na pile, otevřeno je však jen ve St a So od 14:00, prohlídka trvá cca. 20 min. a je opravdu jedinečná - to se hned tak nevidí .-)) vřele doporučuji!
 
jerry720
Vodní pila
K objektu vodní pily jsem se dostal v pondělí 16. 08. 2010. Uspěl jsem tak na půl - objekt byl sice nepřístupný, ale dveře byly otevřené, takže přes mříž jsem viděl dovnitř. Prodejní místo by mělo ve Stoječíně 21, což je vlastně bývalý statek? na začátku obce Peníkov, vlevo od silnice, hned naproti odbočce k pile, je tam i autobusová zastávka. Bohužel jsem se tam na nikoho nedovolal, takže známku nemám. Příjezd do Peníkova od Vlastkovce není nijak značen, takže asi 2,5 km za Vlastkovcem se dáte na křižovatce u rybníka doprava a úzkou silničkou dojedete do Peníkova. Otevírací doba - viz. příspěvek níže.
 
Kampa
Vodní pila navštívena dnes,vápnění se naštěstí nekonalo.Malý problém ale byl v tom,že zájemců se sešlo tolik,že nás paní průvodkyně musela rozdělit na dvě skupiny.Dva dny v týdnu otevíračka mi v sezoně připadá málo,zvlášť,když okolo vede naučná Graselova stezka.Ještě dvě rady.Vezměte s sebou nějaké pochutiny pro ryby,kterých je v rybníku nad pilou moc.A také se zastavte v Českém Rudolci,kde stojí zničený zámek,kdysi přezdívaný Malá Hluboká.
 
Honza Pásler
Pilu s ukázkou jejího provozu lze navštívit v květnu a září každou sobotu od 14 hod., v červnu, červenci a srpnu navíc i ve středu od 14 hod. Jinak na objednávku na tel. 602464925. Bohužel, v den naší návštěvy rybáři vápnili rybník, z něhož je pila napájena, proto snížili jeho hladinu a nebyl dostatek vody na rozpohybování pily. Nicméně paní průvodkyně se vše snažila vynahradit odborným a velice poutavým výkladem. TZ nová (se samolepkou) za 30,- Kč.
 
Pinďa
Zajímavé
Zvenku je pila pouze nezajímavý dřevěný objekt, připomínající lépe udržovanou garáž. Ovšem po otevření dveří a odhalení útrob, nestačí srdce technicky založeného člověka jásat. Prostě, naši dědkové nebyli žádný vořezávátka a s minima možností dokázali vytěžit maximum. Je to opravdová ukázka jejich šikovnosti a umu. Proto vám doporučuji zjistit si, kdy je pila v provozu. Jinak nemá návštěva cenu. TZ bez problému při prohlídce.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2889 Turistických známek
2822 Výročních TZ
287 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek