Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1585 - Větrný mlýn Světlík


Popis

Větrný mlýn Světlík je jedním z největších dochovaných větrných mlýnů v České republice. Je jediným mlýnem holandského typu s dochovaným technickým vybavením v Čechách. Je zároveň technickou a kulturní památkou zapsanou v seznamu památek.

Mapa

Navštívil jsem Větrný mlýn Světlík

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Potraviny Sámoška, Horní Podluží 1 (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Informační centrum, Náměstí Jiřího 300, Jiřetín pod Jedlovou (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
TECHNICKÉ PAMÁTKY
Kraj/okres:
Ústecký kraj/Děčín
Poloha:
50°53'47"N 14°33'27"E
Hodnocení:
2.714
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1585 - Větrný mlýn Světlík
Obrázek č. 2, Turistické známky, No. 1585 - Větrný mlýn Světlík


20.06.2023 - dostupná bez problému
22.01.2022 - dostupná bez problému
18.01.2022 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Zdeňka Hejduková
Zdeňka Hejduková
Světlík
Mlýn je v soukromém vlastnictví a na prohlídku se nelze dostat.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Z infocentra.
 
Jitka Kočí
Jitka Kočí
TZ a místo
to, že je v pondělí zavírací den na většině památek, to je normální, ale aby mělo v podnělí zavírací den i ičko.... nechápu!
Co se týká mlýnu, tak je asi soukromý a zřejmě v něm někdo bydlí.
 
Václav Toth
Václav Toth
TZ
Mlýn je zralý na rekonstrukci.
TZ zakoupena bez problémů v IC Jiřetíně Pod Jedlovou.
 
Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
Známka
Známku jsme nesehnali ani v hotelu(pry je ještě nepřivezli), ani na kozí farmě (kvůli EET paní prodej zrušila). Nakonec zakoupena v IC v Jiřetíně.
Mlýn je přístupný jen z venčí a je v dost žalostném stavu (rotor má už jen 2 křídla). Vše podstatné o jeho historii se lze dočíst na informační tabuli.
 
Marie Skybová
Známka
Byli jsme na kozí farmě Žofín v Horní Podluží a tam TZ neměli.
 
Petr Orvoš
Petr Orvoš
TZ
Zakoupena v IC v Jiřetíně. Mlýn je běžně asi uzavřen, je tam jen cedule vedle cyklostezky, kde jsou potřebné informace. Možno okoluknou jen zvenčí.
 
Lukáš Dubec
Lukáš Dubec
Znamka
Zakoupena v Neděli na kozí farmě.
 
Jakub
?
Respektuji rozhodnutí majitelů, že nechtějí návštěvníky. Ale turistická známka je v tom případě bohužel zralá na zrušení.
 
Přístup větrný mlýn
VÝZNAMNÁ TECHNICKÁ PAM ÁTKA
Vážení přátelé turistických známek a cestování, větrný mlýn světlík je významná technická památka v soukromých rukou. Soukromý vlastník se významnou měrou zasloužil o současný téměř originální stav mlýna. Přesto není možné ho navštívit. Nejedná se tedy o veřejně přístupnou památku. Mlýn k veřejné prohlídce není ani stavěný a ani by mu davy návštěvníků neprospěli. Těm, kteří by se o památce chtěli dozvědět více doporučuji stránky http://vetrny-mlyn-svetlik.com/ Jsou zde i fotografie interiérů i obnoveného hlavního soukolí. Osobně děkuji manželům Koukolovým za péči, kterou mlýnu věnují.Tutistické známky jsou k dostání na blízké Kozí farmě Žofín, v blízkém Hotelu Slávia a v Informačním centru v Jiřetíně pod Jedlovou.Zdraví Robert Bér,DiS.(obyvatel obce Horní Podluží a fanda větrného mlýnu Světlík-Lichtenberg)
 
neri
neri
Světlík
Chvíli trvalo, než jsme mlýn našli. Místní nám poradili zkratku a tak jsme šli asi 1km přes pastvinu. Objekt byl uzavřený, ale i zvenku se bylo na co dívat. V IC v Jiřetíně jsme se dozvěděli, že mlýn je v soukromém vlastnictví a majitelé nejsou z návštěvníků nadšení. Známku jsme zakoupili v hotelu Slavie.
 
Honza Pásler
Větrný mlýn je zavřený, lze jej obdivovat jen zvenčí. TZ bez problému např. v kozí farmě pod mlýnem (poblíž žel. zastávky Horní Podluží), nebo v infocentru v Jiřetíně.
 
magipriba
Mlýn vypadá celkem pěkně. Příjemná zastávka na cyklocestě z Krásné Lípy do Jiřetína. Známku nám ochotně prodali na kozí farmě,ačkoliv již bylo po 18 hodině a oficiálně měli mít zavřeno. Manželka si velmi pochvalovala zde zakoupený kozí sýr. Já nemohu soudit,nejím jej.
 
Jan Lutrýn
TZ je k dostání také v informačním středisku v Jiřetíně pod Jedlovou.
 
Robert Bér
Reálná prohlídka
Dobrý den všem příznivcům Větrného mlýnu Světlík. Větrný mlýn je v soukromém vlastnictví a vlastníci nežijí v obci Horní Podluží. Je jejich výsostné vlastnické právo ponechat mlýn v takovém režimu, jaký je. Buďte prosím rádi za jejich laskavou péči a kochejte se řemeslným památníkem na původní majitele. Strojové vybavení je z 85 % nenávratně zničené, takže ve mlýně nic z něj k vidění není. A v tomto souhlásím s vizí majitelů. Oni z něj nechtějí dělat turistickou atrakci nebo muzem, ale mají radost z toho, že v celé své kráse vévodí krajině na území bývalé obce Lichtenberg. Větrnému mlýnu by ani neprospěly davy návštěvníků a ani to není technicky realizovatelné. A v tom je to pravé tajemství skromnosti, že se spokojíme s tím, co máme. Tak krásné putování a sbírání TZ.Robert Bér, DiS.
 
Tatík
Turistická známka na kozí farmě dnes poslední za 25,- Kč. Ke mlýnu je to pak ještě asi 800 metrů po cestě. Je vidět opravená střecha i větrné kolo. Nestálo by ale za zvážení zpřístupnit vnitřek alespoň pár dní v roce? Fotografie a plány si mohu prohlédnout doma na internetu. Reálná prohlídka (namátkou třeba Jarošův mlýn na Moravě) je něco jiného!
 
fanda Sběratel
mlýn vypadá velmi hezky a zachovale. utem se dá přujet až k němu. Známku jsem koupil v hotelu Slavia. Měli předposlední. Milá obsluha poradila cestu. Doporučuji.
 
Robert Bér
Větrný mlýn Světlík-expozice-kontaktní email
A ještě ten email: robert.ber@seznam.cz
 
Robert Bér
Větrný mlýn Světlík-expozice
Milí sběratelé turistických známek, když si pročítám korespondenci níže, tak je mi mnohých věcí líto. Dalo mi hodně úsilí shromáždit svou sbírku, podařilo se mi i přispěk k rekonstrukci mlýna a hlavně vydat ty dvě známky. Někdo se zmiňuje o naší chalupě č.p.226, že to je nějaká ruina či co. Jedná se o 150 let starý objekt a já jsem částečně invalídní, takže mi z finančních a jiných důvodů některé věci trvají. To co se jinému zdá jako samozřejmost mě stálo mnoho finančního i nadšeneckého úsilí. Větrný mlýn není žádné muzeum(nikdy nikde nebylo zmíněno něco jiného!), jen si tak mlčky stojí v krajině a má svou známku zaslouženě. A že jí nekoupíte přímo u něj? Je víc takových míst, kdo chce, známku si najde a mlýn vezme jako vděčný turistický cíl. Když budete chtít vědět co je uvnitř, kontaktujte mne a ukáži Vám svou sbírku fotek i technických plánů v č.p.226. Mé číslo je 732105722, email vidíte. Máte-li připomínky, náměty, či výhrady, sem s nimi. Propagátor větrného mlýna a duchovní otec TZ1585, autor a vlastník minimuzea v č.p.226.S přáním pohodového putování po naší krásné vlasti.Robert Bér, DiS.
 
Dana
V sobotu 1.8. mlýn zavřený, což mi uprostřed sezóny přijde jako škoda (i přesto ale stojí za vyfotografování). Bohužel chybí jakákoli informace aspoň o tom, co by člověk nalezl uvnitř, kdyby otevřeno bylo (nějaké fotky, technické údaje,...). Vydali jsme se alespoň do hotelu Slávie, kde by podle předchozích reakcí známka měla být k dispozici bez problémů, leč bylo nám sděleno, že známky bohužel zrovna došly... Náhoda, ale zamrzí.
 
Iva
TZ dostanete bez problémů na Ičku v Jířetíně pod Jedlovou.
 
vláďa
Známku prodávají v infocentru v Jiřetíně pod Jedlovou a nám na cestu přidaly i radu jak se k mlýnu dostat. Od nádraží v Horním Podluží se člověk vydá směrem na kozí farmu a když půjdete stále po cestě,mlýn je asi půl kilometru nad farmou u rybníka. Expozice ale byla dnes uzavřena, z mlýnu jsou sundány i lopatky, takže ani jako mlýn nevypadá. Informace na vstupních dveřích žádné, okna zabedněná, takže pro mlýn asi už skončila letošní turistická sezóna.
 
JanaL
bez problémů dostupná TZ v hotelu Slavia
Zdravím všechny sběratele, i přes původní těžkosti najít objekt čp. 226 - ve vesnici není tradiční pravidelné číslování, ale "na přeskáčku" a lidé, kterých jsem se ptala čp. neznali - na OU mi však čp vyhledali a doporučili i hotel (neměla jsem původně info o hotelu Slavia) - ten se mi podařilo najít, a v něm kromě velmi ochotných majitelů a obsluhy, TZ, info o okolí i rekonstrukci mlýna a navíc - krásné prostředí, výborná káva, čerstvé zákusky, prostě parádní posezení po delším výletu :-)
 
Robert Bér
Turistické známkové místo
Vážení sběratelé turistických známek, velmi mě mrzí kritický e-mail níže. Z ryze nadšeneckých důvodů jsem vydal turistickou známku větrný mlýn Světlík. Sám, jen s pomocí Turistické známky, s.r.o. Místo radosti, případně přímých připomínek na níže uvedené telefonní číslo, uvedené rovněž za oknem č.p.226 se dočítám nepřímou kritiku zde. Původní záměr se zasmýšlenou expozicí v č.p.226 se kvůli rozsahům prací nepovedl do termínu zahájení prodeje TZ a o pár týdnů se zpozdí. Také není pravda, že objekt č.p.226 je značně zchátralý, rekonstrukce probíhá na plné obrátky. Prosím příště o uvádění objektivních informací a nikoliv o zaslepené výlevy jen kvůli tomu, že jsme nedostali Turistickou známku. Víte, ona sama od sebe z nebe nespadla. Kdokoliv z vesnice Vám rád prozradí, kde bydlí Bérovi(100 m od č.p.226), rodiče a to i na obecním úřadě. Rádi Vám známku také poskytnou, nenajdete-li 500 metrů vzdálený Hotel Slávie. Važme si práce a úsilí druhých. Děkuji Vám.Právě proto je známka v prodeji v Hotelu Slávie, což jsem nejen uvedl za oknem načeho domu č.p.226, ale také e-mailem avízoval na mailovou adresu centrály Turistických známek, i v hlášení níže. Známek se již prodalo okolo 50 ks a to svědčí o tom, že kdo správně pracuje s uváděnými informacemi, známku si najde. A těm, kteří známku chcete mít co nejblíže dostupnou Vašim krokům zašlu známku na své náklady poštou(uhradíte jen známku, poštovné já). Pouze po prokázání faktu, že v Horním Podluží byl, ale známku nenašel. S přáním pohodového dne Robert Bér,DiS. 732105722, robert.ber@seznam.cz
 
Miloš
V rámci turistického pochodu Kolem ČR jsme se snažili zakoupit i tuto turistickou známku. Byli jsme zklamáni. Jednak výběrem lokality, objekt uzavřen, dle sdělení místních dosud nikterak nepřipraven k fungování, bez jakéhokoliv označení. V sousedící chatě jsme se nedozvěděli ani jméno majitele objektu. Na obecním úřadě jsme byli posláni správně k čp. 226, označení na dektuře za oknem. Objekt značně schátralý, nejevící známky života. V místě nám bylo řečeno, že je občas navštěvován o víkendech. Měli jsme smůlu. Informace o prodejním místě v hotelu Slávia nám nebyla známa. Podle mne typicky špatně zvolené místo pro turistickou známku.
 
Robert Bér
Známkové místo
Dobrý den, píšu ohledně turistické známky Větrný mlýn Světlík-No.1585, respektive ohledně prodejního místa. Dne 22.6. byl zahájen prodej této známky v Hotelu Slávie v Horním Podluží(www.slaviehp.cz). Tento hotel je vyznačen atributy prodejního místa. Původně bylo avízováno jako prodejní místo č.p.226 s expozicí. To je však zatím v přípravě a aby sběratelé mohli známku bez problémů získat, zvolil jsem toto zástupné místo. Jedná se o nejstarší ubytovací a stravovací zařízení, které je jako jediné otevřeno i po roce 1945 bez přerušení. Překrásnému nekuřáckému prostředí vévodí bowlingová dráha a nad ní freska větrného mlýnu. Interiér bude ještě tento týden dozdoben částí mé sbírky k větrnému mlýnu. Na č.p.226 bude známka zatím příležitostně k dostání také(v době přítomnosti členů rodiny), jinak stále v hotelu Slávie(vzdálenost cca 700 metrů od č.p.226.).S přáním pohodového putování Robert Bér,DiS.
 
Robert Bér,DiS
Odkaz
Ještě jednou dobrý den všem příznivcům a sběratelům Turistických známek, doporučuji Vám shlédnout následující www.vetrny-mlyn-svetlik.com.S přáním krásného dne Robert Bér,DiS.
 
Robert Bér,DiS.
Dostupnost turistické známky
Milý sběratelé turistických známek, dovoluji si tímto upřesnit některé důležité informace k turistické známce č. 1585. Známka je již vyrobená a připravená k prodeji. Zatím však není dostupná, neboť prodejní místo-expozice k větrnému mlýnu Světlík není ještě připraveno. Podle dohody s Turistickými známkami , s.r.o bude zahájen prodej k 4.7.2008. Není uvažováno o prodeji známky přímo na mlýně, zatím! Bylo by totiž obtížné zaručit pravidelnou dostupnost známky. Uvažuji však o prodeji známky i v blízké kozí farmě Žofín. Zatím je vše v jednání. Proto děkuji za strpení a pro případné dotazy udávám dvé telefonní číslo a e-mail. 732105722, robert.ber@seznam.cz.Budu Vás o zahájení prodeje informovat, věřím, že s prodejem začnu i s předstihem. A na co se můžete těšít? Několik desítek historických fotografií, technické plány, drobné části technického ústrojí, odborné posudky, články, to vše se připravuje k vystavení v č.p.226.Takže strpení. S přáním krásného a pohodového putování po známkových místech.Robert Bér,DiS. (zadavatel výroby TZ No.1585 a provozovatel připravované expozice Větrný mlýn Světlík v proměnách času.)
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2893 Turistických známek
2847 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek