Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 541 - Tvrz Melechov


Popis

Zbytky středověké tvrze na úpatí stejnojmenné majestátní hory (709 m.n.m.) jihovýchodně od Ledče nad Sázavou.

Mapa

Navštívil jsem Tvrz Melechov

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Konferenční hotel LUNA, Kouty 77, Ledeč nad Sázavou (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Infocentrum, Husovo náměstí 60, Ledeč nad Sázavou (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Penzion Stvořidla, Na Žižkově 289, Ledeč nad Sázavou (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Hrad Ledeč nad Sázavou (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Vysočina/Havlíčkův Brod
Poloha:
49°39'4"N 15°18'11"E
Hodnocení:
2.635
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 541 - Tvrz Melechov


12.08.2022 - dostupná bez problému
06.08.2022 - dostupná bez problému
04.07.2021 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Vladislav Dušek
Vladislav Dušek
tz
Ke tvrzi jsem šel ze Mstislavic, kousek po zelené a pak, jak mě nohy vedly.Cesta byla v této době velmi špatná.V okolí se aktivně těží kůrovcové dřevo, takže i značená trasa připomínala místy tankodrom a kaliště pro slony.Nicméně tvrz je hlouběji v lese, tam bylo jen 30cm listí.Z tvrze zbyla část věže, ale podle okolního terénu, byla podstatně větší.Tři(původně 4) památné buky jsou skutečně mohutné stromy.Zpět jsem šel jinou trasou a opět jsem se přesvědčil, že ne všechno co je v mapě naznačeno jako cesta jí skutečně je.Teda možná tam kdysi cesta byla, ale skutečně dávno :-)
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Zakoupeno v infocentru v Ledči nad Sázavou.
 
Matěj Bartoš
Matěj Bartoš
TZ
Menší zřícenina schovaná v lese. ze Stvořidel je to do táhlého kopce. TZ v IC Ledeč
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
TZ
Ke tvrzi jsme šli od řeky přes Stvořidla, kde bylo všude zavřeno, tam tedy bez známky. Zpátky pak do Ledče, kde v IC známku mají a navíc měli i otevřeno.
Krásný podzimní výlet.
 
Lenka Richtrová
Lenka Richtrová
:-)
TZ zakoupena na hradě Ledeč nad Sázavou.
 
Veronika Žitníková
Veronika Žitníková
TZ
Zakoupena na pokladně hradu v Ledči.
 
petter
Garantujeme rychlé vypořádání Vaší žádosti o úvěr.
Hledáte poctivou nebankovní půjčku? Nevíte komu můžete věřit a taky chcete solidní splátky? S námi je i toto možné. Seriozní nebankovní půjčka od přímého investora je k dispozici i pro Vás. Nemusíte již hledat půjčku. Naše půjčka je pro každého k dispozici a také rychle. Požádejte si o půjčku ihned přímo na našich stránkách. Poskytneme Vám půjčku ještě dnes a v hotovosti. Požádejte si ihned.
 
Libor Hančar
Libor Hančar
Lesní turistika se vším všudy - 11.6.2017
Nejdříve jsme trošku tápali kde v Mstislavicích zaparkovat ale nakonec jsme to trefily na 1. dobrou. Po zelené pokračovaly do mírného kopečku a pak vpravo za nosem. Po cestě bylo spousta zvěře a nakonec jsme tvrz našli. Kolem ní jsou 3 staré(ze čtyř) buky, které stojí za pohled i zmínku. Jinak parádní výšlap, někdy bych si to zopakoval a prodloužil po zelené až na vršek kopce 715 m.n.m. :)
 
Roman Šťastný
Roman Šťastný
...
známka koupena v IC Ledeč ,pak výšlap na kolech přes Sluneční zátoku a Stvořidla ,přiznávám že tato trasa není uplná cyklostezka ,ale koupit dole známku a nebýt na tvrzi by bylo smutný.
 
Kamil Houška
Kamil Houška
Turistická známka
V hotelu Luna vyprodáno
 
Petr
Spása v hotelu Luna
Známku si normálně vždy kupujeme za odměnu, když navštívíme příslušné místo. Ale tady jsme museli udělat výjimku. Ještě, že nám v nedalekém konferenčním hotelu Luna poradili, jak tvrz najít. Vyšli jsme i na vrch Melechova, který byl za Rakouska-Uherska považován za střed Evropy. Tam se mi líbilo hodně...
 
Štěpán K.
Melechov
Známka zakoupena za 5 5 v pátek v infocentru v Ledči n/S.Zřícenina je opravdu romantická,sice malá,ale libílo se mi tam.Ke zřicenině vás dovede zelená značka (odbočka na vrch Melechov).Skauti zde založili návštěvní knížku.(Je zavěšena na cedulce informující o památných stromech cca 5 m od zříceniny.)
 
M.Satrapa
Melechov - Sazava
znamka zakoupena spolecne s 997,782,126, 595,126 v pensionu Stvoridla primo na Stvoridlech nedaleko vlakove zastavky - doporucuji prochazku ze Stvoridel do Smrcne nebo opacne a pro milovníky Foglarovek navstevu Slunecni zatoky
 
michal jakouš
známka zakoupena v ic ledeč.tvrz bohužel ani po radách domorodců nenalezena.
 
Robert
4. 7. známka bez prolémů v hotelu a tvrz s pomocí vaší i místích nalezena v poho
 
thief
melechov
Cestu na Melechov jsem pojal jako drobnou přípravu na Chřenovickou kalvárii a dobře jsem se připravil u mapy. Do Koutů jsme dorazili po silnici od Ledče a hledali hřiště, které je na mapě i ho jiní lovci TZ popisují. Bohužel jsme si ho nevšimli a tak jsme Kouty přejeli až k hotelu za obcí. Museli jsme se vrátit a obezřetně hledat odbočku na správnou stranu silnice. Ve směru zpátky na Ledeč je to po pravé straně. Nenápadná cesta mezi domky a jejich zahrádky nás vedla vzhůru a rychle se horšil její stav, přibývalo kamení, až jsme museli u posledních stavení zastavit. Dál vede polní cesta, po které občas jezdí zemědělské stroje (podle stop). Vede podél remízku mezi poli až k cípu lesa, kde odbočuje doprava do lesa (to je místo popisované Liborem v dolním příspěvku). Ruiny jsou skutečně hned na kraji, ale mimo les je neuvidíte. TZ zakoupena v penzionu Stvořidla.
 
Libor
10.06.2010 - TZ dostupná v IC v Ledči, bez mapy Ledečsko (z infocentra) bychom zbytky tvrze hledali marně - k lesu vede polní cesta, která začíná na silnici nad kouteckým fotbalovým hřištěm (vede na druhou stranu, než je hřiště), cesta vás dovede na špičku lesa (takový zub), vlezte do lesa (vpravo pole, vlevo les a hned se dejte doleva, tvrz je asi po 100 metrech (prakticky tak 10 m od hranice lesa, ale z polní cesty není vidět, okraj lesa je zarostlý křovím), samotnou tvrz tvoří jen dvě zdi (zbytky věže)
 
mint
27. 8. 2009Známka zakoupena bez problémů v informačním centru v Ledči nad Sázavou
 
Púča
Špatné značení
Musim souhlasit,že cesta od Koutů neni moc označena,vlastně vůbec,ale dá se spolehnout na místní domorodce.
 
Kika
Tvrz nalezana na druhý pokus
Letos jsem byla na dovolené přímo v Koutech a asi by mě naštvalo zbytky tvrze nevidět. Jenže to byl problém. Trasa není z Kout vůbec značená a místní znají více tras a každý ji popíše po svém. Takže po prvním neúspěšném pokusu, následoval druhý a naštěstí úspěšný. Trasy tam vedou dvě. Jedna kolem fotbalového hřiště a pak doprava, ale jakou cestou to nevím. My jsme zkoušeli všechny tři cesty ani jedna nevedla přímo, prostě jsme tvrz hledali. A nazpět jsme šli opačným směrem kolem lesa, pak po polní cestě jsme vyšli na druhé straně Kout.
 
jirkacek
Historie hradu
Nad pravým břehem řeky Sázavy, na skalnatém ostrohu asi čtyři kilometry severozápadně od Ledče nad Sázavou, se nachází zřícenina raně gotického hradu Chřenovice. Můžeme se k ní dostat od obce Sechov, která leží několik kilometrů západně od Ledče nad Sázavou. Před Sechovem odbočuje dolů k řece Sázavě asfaltová silnička až ke školicímu středisku Ministerstva školství. U něj můžeme nechat auto. Odtud je to k hradu pěšky pouze asi půl kilometru: stačí, když přejdeme most pro pěší přes řeku Sázavu a hned za železniční tratí se vydáme po červené značce vlevo nahoru. Přímo pod hrad vede také lesem úzká asfaltová silnička od obce Jedlá. Železniční zastávka Chřenovice-Podhradí je těsně pod hradem a drží tak patrně primát nejbližší železniční zastávky u kteréhokoliv našeho hradu. O hradu Chřenovice, dříve zvaném též Křenovice, se zachovalo pouze velmi málo historických údajů. Tento původně strážní hrad nad řekou Sázavou byl založen v roce 1289 patrně Lévou z Janovic. Ví se také, že v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1544, byl již pustý. Od té doby se začal postupně měnit ve zříceninu. Dodnes se z něj zachovala pouze poměrně vysoká válcová věž se zdmi silnými až dva a půl metru. Dále zde uvidíme už jen malé zbytky zdiva hradeb a parkánové zdi. Na Chřenovicích se dříve i tancovalo, a proto byla část zdí zplanýrována na taneční parket.
 
Martina
nenalezeno
Na Melechov jsme se vypravili ze Stvořidel. Velmi hezká cesta, ale nikdo z místních nám nebyl schopen říct, kudy na tvrz a podle mapy jsme se taky netrefili. Náladu nám nezvládla spravit ani rozhledna, která je už pár let zavřená. Spravení nálady se podařilo až v nenápadné hospodě v Koňkovicích s výborným Bernardem v ruce. Přeji všem hledačům tvrze větší štěstí.
 
Ujunka
My jsme se tam snažili dostat z druhé strany - zvrchu. Ač nám v Ledči podrobně vysvětlili cestu, bloudili jsme a nebýt místního pána se psem asi bychom Melechov vůbec nenašli. Ale jinak to bylo fajn :)
 
Tatík
Turistických známek mají dostatek i v muzeu na zámku v Ledči nad Sázavou. Díky za minulé popisy cesty, jinak se zbytky tvrze najít nedají. Problém byl už nalézt fotbalové hřiště v Koutech, k vrchu Melechov pak vedly tři cesty, byla to ta nejvíce vlevo a když skončila, tak po mezi stále nahoru k lesu. Známku asi někdo tvořil podle staré pohlednice, zbývá roh stavby s třemi střílnami výšky asi 10 metrů, příkop a po obvodu stěží metrová zídka. Vedle stojí 3 krásné buky a ne jehličnan. Šlo prý o strážní tvrz na zemské stezce z Kutné Hory do Rakous.
 
Mikeš
Podle předchozích reakcí jsem očekával další úlovek do mého žebříčku "Scestných turistických známek" jako například JZD Hrubšice. Ty dvě zdi vážně nejsou nic moc (takových a zajimavějších zřícenin je třeba kolem Oslavy hned několik v řadě). Stojí ale na pěkném místě, které má něco těžko popsatelného do sebe - krásný les, ticho, výhled přes dozrávající obilí, slunce. No možná jsem měl štěstí na okamžik.Nejlepší je ale určitě to samotné objevování. Šel jsem na to bez mapy, s popisem z webu. Cesta se skutečně těžko popisuje - polní cesta od fotbalového hřiště momentálně končí díky zemědělské technice uprostřed pole a pak už je to všechno jen na intuici. Ale stejně doufám, že nikoho nenapadne pověsit tam směrovky - Karlštejn dokáže najít každý, tady je polovina kouzla právě v tom utajení :-)
 
Ivo Šafus
Ach, ach. Než se člověk někam dostane, opravdu by se měl dobře, velmi dobře informovat. Jenže když se člověk
veze na školení, tak občas ani neví, kde skončí. Kdo mohl vědět, že školení v Ledči bude v hotelu Luna? U
recepce ejhle, mají tu známku? Tvrz Melechov? Velmi, velmi sympatická recepční dala vybrat a pokusila se co
nejlépe popsat cestu. Tedy cesta - v obci Kouty na návsi za autobusovou zastávkou a "kačákem" po
cestě dozadu. U fotbalového hřiště doprava přes pole směrem k lesu. Nenechte se odradit, že není nic vidět,
zřícenina je schovaná na kraji lesa mezi vysokými stromy, nikde žádné značení a nic na známce neodpovídá
skutečnosti (ani počet zdí, ani strom na jedné z nich, ani to, že okolo je holina). A vstup, kde by měli
známky prodávat? Cha cha...
 
KČT Český tulák
Ještě na kontrole DP pod vrcholem Melechova se od místních dozvídáme , že na tvrzi žádná pokladna není, ani
nebyla . Také neznají jak se tam od vrcholu dostat. Což byla pravda , šli jsme i podle mapy více jak hodinu,
ale přišli jsme nakonec přímo k hotelu Luna. Ale nelitovali jsme.Vynikající obsluha, mládá dívčina si s
námi padesátníky popovídali o hostech a školeních, jací tam jezdí lidé a též o tvrzi Melechov, že pokladna tam
není.Doporučujeme návštěvu této restaurace, turisté a obyčejní lidé jsou zde vítáni.
 
Jelen (Kaliště)
Hurá na Melechov !!!
Melechovská tvrz je zarostlá rozpadlá hromada kamenů v cípu lesa u vodojemu. Dostanete se tam poslední
(asfaltovou) odbočkou vlevo ve vsi Kouty při výjezdu směrem na Rejčkov. Cesta není vhodná pro lepší auta. Můj
tráboš si nestěžoval, holt pořádný auto. Cesta (cca.500 m) vede po poli, zbytek pěšky.Myslím si, že známku
by si spíš zasloužil vrch Melechov se starou uzavřenou rozhlednou, odkud není nic vidět. Ale je to hezká
procházka lesem.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2889 Turistických známek
2822 Výročních TZ
287 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek