Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známky

Zlatý vrch - Kamenné varhany - Lužické hory


Popis

V západní části Lužických hor, přibližně čtyři kilometry od města Česká Kamenice, se nachází čedičový kopec Zlatý vrch. Jedná se o typický přírodní fenomén krajiny se sopečnou minulostí – vznikl erozí svrchnokřídového pískovcového souvrství a je složen ze dvou částí. Spodní část je odkryta lomem a tvoří ji čedičové sloupce místy až 30 metrů vysoké. V horní části je uložení sloupců vertikální, jejich sklon se směrem dolů zmenšuje až nabývají podoby vějíře.
Tato výjimečná lokalita je známá už z přelomu 19. a 20. století, kdy byly při těžbě čediče odhaleny sloupce neobvyklé délky a dokonalého vyvinutí. Čedičové sloupce dosahovaly mnohdy až šestimetrových rozměrů a byly údajně použity i při stavbě mořských hrází v Nizozemí.
Poprvé byl Zlatý vrch chráněn podle říšskoněmeckého zákona již v roce 1940. Po válce byla těžba čediče obnovena a pokračovalo se s ní až do poloviny 60. let. Chráněnou přírodní památkou se stal až roku 1964. Těžba definitivně ustala až v roce 1973, kdy byla odkryta celá - dnes obdivovaná - stěna z čedičových sloupů.
Varhany na Zlatém vrchu jsou až 2,5 krát delší než na populárnější Panské skále u Kamenického Šenova. Jejich svahy pokrývá řídký bukový les, jehož stáří se odhaduje přibližně na 120 let. V nejbližším okolí se vyskytuje odhadem více než 70 druhů rostlin, z těch chráněných např. bažanka vytrvalá, samorostlík klasnatý nebo mařinka vonná.

//www.region-ceskesvycarsko.cz/turisticke-zajimavosti/zajimava-mista/zlaty-vrch/

 


Mapa

Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
LUŽICKÉ HORY
Kraj/okres:
Ústecký kraj/Děčín
Poloha:
50°49'18.02"N 14°27'54.43"E
Hlasování:
od 27.01.2022
do 03.02.2022
Celkem hlasů:
576x (522x Ano, 54x Ne)

Pouze přihlášený uživatel může hlasovat!

K dnešnímu dni je vydaných:
2901 Turistických známek
2887 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek