Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 439 - Dobronice


Popis

Romantické zříceniny středověkého hradu nad řekou Lužnicí, severně od Bechyně. V 18. století jej jako letní rezidenci využíval jezuitský řád.

Mapa

Navštívil jsem Dobronice

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Občerstvení u hradu, Dobronice (web)
Toto místo prodává také turistickou známku
Penzion U Kaštanu (na návsi), Dobronice (web)
Toto místo prodává také turistickou známku
Zámek Bechyně - suvenýry (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku Toto místo prodává také výletku
Touristinformation, náměstí T. G. M. 5, Bechyně (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Jihočeský kraj/Tábor
Poloha:
49°20'21.88"N 14°30'2.11"E
Hodnocení:
2.768
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 439 - Dobronice


08.06.2023 - dostupná bez problému
19.05.2023 - dostupná bez problému
19.05.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Zakoupeno v infocentru v Bechyni.
 
LukasZ
LukasZ
Zavřeno
Hrad je uzavřen. Na zdi je cedule, že zřícenina je v havarijním stavu a je třeba oprav, ale bude to trvat dlouho. Bohužel.
Známky mají v občerstvení Pod hradem.
 
Michaela Ťoupalová
Michaela Ťoupalová
Hrad Dobronice
My se vydali vláčkem z Bechyně (kde jsme si přímo na nádraží nechali auto), vystoupili jsme v Třbelicích. K hradu nás dovedla modrá turistická a poté zpět do Bechyně červená. Cesta to není vždy úplně příjemná, pokud nemusíte kopřivy a celkově hojný porost. Každopádně i tak je to místo pěkné a příroda, kdy z jedné strany cestu lemuje řeka a z druhé skály je tu opravdu pěkná. Hrad samotný byl zavřený, ale navštívili jsme ho v době, kdy zavřený být měl, takže nemohu soudit. Přesto se dá dojít nahoru a posvačit na přístupném nádvoří. TZ zakoupena v kiosku přímo pod hradem. Zde se dá i příjemně vykoupat a můžete si zříceninu dobře prohlédnout ze strany, ke které se nahoře vůbec nedostanete.
 
Lukáš Kuchyňka
Dobronice
Známka zakoupena v občerstvení u hradu bez problému. Když jsme vyšplhali k hradu čekalo nás nemilé překvapení. Hrad celý zamřížovaný bez možnosti se někam dostat a to v době, kdy uvádějí, že má být otevřeno. Poté jsme se dozvěděli, že se správce hradu rozhodl hrad uzamknout a nikoho tam nepustit.
 
Antonín Sečkár
Antonín Sečkár
Dobronice
Známka bez problémů v íčku v Bechyni, se samotnou zříceninou je to horší. Ač je všude inzerována otevírací doba v květnu o víkendech 10-17h, v půl dvanácté nikde nikdo a všechny mříže a dveře pozamykané. Turisto, trhni si. Sice se mi vzadu podařilo ztéci hradbu (ale je to doslova krkolomná cesta, nemůžu doporučit), a prohlédnout si aspoň nádvoří, ale věž pochopitelně byla zajištěná ještě jednou mříží. Škoda, pohled z nádvoří na řeku samotný stojí za to, takže zezhora to musí být paráda.

Celkově hrad ujde, ale úplně nevidím důvod, proč ho vůbec zamykat. Na mnohé volně přístupné zřícenině uvidíte totéž, mnohdy i víc.
 
Petr Dolejš
Petr Dolejš
Pěkná zřícenina
Dobronice mě překvapili, pěkná zřícenina s krásným výhledem na okolí z věže. Pod zříceninou je i krásný dřevěný most přes Lužnici odkud jsou hezké fotky. TZ jsme pořídili v IC v Bechyni, ale měli je i u zříceniny ve stánku. Navštíveno v červenci.
 
L+D+D+N Nesibovi
L+D+D+N Nesibovi
TZ
je dostupná celoročně v Íčku v Bechyni.

Zřícenina je v soukromém vlastnictví, takže se na ní dostanete v květnu a červnu o víkendech 10 - 17 hodin a v červenci a srpnu od čtvrtka do neděle 10 - 17 hodin, září až duben je zavřeno.
 
Broskvoň Obecný
Broskvoň Obecný
Hrad Dobronice
Turistická známka koupena přímo na hradě. TZ mají i v hospodě na návsi a v IC v Bechyni. Vstupné na hrad je 50 Kč. Při naší návštěvě probíhaly i komentované prohlídky. Z věže je krásný výhled na obec, okolní krajinu a na řeku Lužnici.
 
Zlata Kwasnická
Zlata Kwasnická
TZ
Na hrade TZ za 35 Kc, v obcerstveni U Luznice nemeli, za 30 Kc dostupna v IC v Bechyni (sobota 29.8.)
 
Eva a Honza Stejskalovi
Eva a Honza Stejskalovi
Dobronice
Turistická známka zakoupena v Tourist Information na nám. T.G.Masaryka v Bechyni :)
 
Jana Michálková
Jana Michálková
Cesta z Bechyně
Pro ty, kdo chtějí zamířit z Bechyně do Dobronic po červené turistické značce 9 km doporučuji repelent, pevné boty a trpělivost, stezka začíná pěkně v Bechyni, po cca 1,5 km dojdete do neskutečného bordelu, cesta okolo řeky je neudrzovana, všude se válí odpadky od lidí.. Kdyby povodí Lužnice investovalo par kaček a upravili trochu okolí řeky, na které nebylo sahnuto od povodní, byla by to krásná procházka, hold jsme v Čechách.. ;) Jinak Dobronice jsou krásná vesnička sama o sobě, na hrad jsme se bohužel nedostali, byl zavřený, škoda..
 
Ondra
Re: Cesta z Bechyně
Komentáře s hrubkami...holt jsme v Čechách;-)
 
Michaela Veselá
Michaela Veselá
Dobronice
Známka v IC v Bechyni
 
Lobo
Soukromá zřícenina
Zřícenina sice je otevřena přes sezónu, ale za osobu se plati 50,- Kč. Za pár kamenů je to dost.
 
alex
Dobronice
I přes úklid po povodních v Dobronicích hrad otevřen, výstup na věž s vyhlídkou, známky koupena v penzionu U kaštanu.
 
Hanka
V penzionu jsem se na nikoho nedozvonila ani nedovolala a zbývající místa s TZ se nám objíždět nechtělo.
 
Eda
Jak jsem nezískal známku a ulovil bobříka hladu
13.8.2012: Restaurace s penzionem U Kaštanu zavřena, prý pro nemoc... jaká to musela být epidemie, že to sklátilo všechen personál :-)) Znuděná slečna v občerstvení U Lužnice ožila pouze ve chvíli, kdy mi mohla sdělit, že známku nemají. Ke hradu nyní vede značená odbočka z hlavní (červené) turistické trasy (odbočuje kousek od občerstvení U Lužnice). Jinak pozor na zákresy v ještě nedávno vydaných mapách - červená značka je nyní vedena po silnici, která mohutnou serpentinou opouští zástavbu a znovu se do ní vrací (viz též příspěvek HonzyB z 18.11.2010). Dobrá rada pro jedlíky: Pokud nemáte zrovna chuť na smažený sýr nebo očouzenou klobásu (= sortiment v občerstvení U Lužnice), doporučuji se při cestě do Dobronic předzásobit poživatinami anebo brát výlet jako příležitost k úspěšnému ulovení bobříka hladu :-) Místní "konzum" má totiž (i v letní sezóně!) otevřeno jen tři dny v týdnu. Přesto na Dobronice nedám dopustit - potkal jsem tu spoustu milých lidí a oživil staré vzpomínky. Mimochodem, když jsem se tu v roce 1986 toulal s partou kamarádů, měli také zavřenou hospodu. Některé věci zůstávají i po čtvrt století stejné :-))
 
stenli007
Zavřeno
v penzionu U Kaštanu mají otevřeno pouze o víkendech, alespon podle cedule u dveri. To mi prijde jako dost nevhodné pro prodejce TZ.
 
ben
Nepřístupný ?
Přesně po dvou letech jsem navštívil tuto romantickou zříceninu a byl jsem šokován jak je o ni pečováno. Označení k hradu zmizelo a u přístupové cesty je nová brána která byla odemčená. Část hradu s věží není přístupná a zbytek je zarostlý, neudržovaný, nezajímavý a nedivím se že sesula jeho část po odborné "péči".
 
HonzaB
POZOR - hrad není přístupný
Jak vyplývá z webové stránky obce Dobronice, není hrad od 1.5. 2010 přístupný. Z důvodu nebezpečí úrazu zde platí zákaz vstupu do prostorů hradu: "Nedávno došlo k sesuvu části zdiva a pádu materiálu na budovy pod hradem u řeky Lužnice. Další zdi vykazují známky eroze a hrozí nebezpečí uvolnění kamenů a zranění návštěvníků. Cesta kolem hradu je uzavřena. Červená turistická trasa je odkloněna po silnici, sledujte prosím nové značení."
 
Lucka
Známku jsme si zakoupili v penzionu U kaštanu 30,- novou - dostali jsme i krásné razítko hradu
 
jerry720
Dobronice
TZ jsem zakoupil v Penzionu U kaštanu v Dobronicích, měli jich dostatek. Od cesty jsem si tam dal točenou malinovou limonádu, byla skvělá ... :-)
 
euroskeptik
známka dostupná v restauraci, hrad volně přístupný silně neuržovaný, škoda ho.
 
Milča
vezměte i dalekohled
výhled je tak dobrý, že stojí za to vzít s sebou i dalekohled!
 
Romča Omča
Po příjezdu do Dobronic jsme se nejdříve stavěli v hospodě U kaštanu kde jsme si koupily známku bez problému a k obědu dali výbornou domácí pizzu.Pak jsme pokračovali směrem na hrad.Vstupné je 20kč a u vstupu příjemný pán,který zodpoví všechny otázky.Dá se vystoupit i na věž a je z ní krásný pohled do udolí Lužnice.Stojí to opravdu za návštěvu.
 
alex
Dobronice
Na zřícenině je přístupna i kruhová věž s vyhlídkou, což jsem nečekal..Krásný výhled..
 
Barapo
Hrad pochopitelně ještě zavřený, ale i přesto se dá vstoupit. Moc hezká podívaná.Pro známku jsme se vydaly k hospodě U kaštanu. Bylo sice zavřeno, ale majitel byl přítomen, tudíž jsme dostaly kafčo. Známka již delší dobu není a kdo ví, zda bude.Prý ji nedodal hradní pán. Majitelé hospůdky uvažují, že si je pořídí sami, ale stále váhají, neboť musí koupit min. za 5000Kč. No, ale já myslím, že by je snadno udali. Poptávka je prý velká.
 
Vít + malý Jindřich
Hospoda U kaštanu
Hrad byl volně přístupný, ale pokladna zavřená (přece jen, únor), tak jsme se doptali na hospodu U kaštanu. Tam sice bylo taky zavřeno, ale po telefonátu na číslo uvedené na vývěsce u vchodu majitel záhy dorazil a otevřel, ač jsme byli jen dva. Známky neměli - prý je nedodal hradní kastelán -, ale v hospodě byla prima domácí atmosféra, dobré jídlo a rozpálená pec lákala na pizzu, kterou inzerují. Od milých majitelů jsme se dozvěděli leccos o okolí. Návštěvu tohoto podniku můžeme doporučit, dá se tam i ubytovat.
 
Aleš Tobiška
TZ mají a místo je super
Zříceninu Dobronice vřele doporučuji k návštěvě. Zvláště těm, kteří mají zájem o historii a zároveň se rádi kochají pohledy do krajin z výšky. Hradní věž nabízí velice romantické výhledy na okolní údolí řeky Lužnice. Fakt moc hezké místo.TZ k dostání u pokladny hradu bez problémů i s vtipným a zároveň odborným výkladem o historii hradu.
 
Vláďa
Známka bez problémů k dostání na hradě. Velice příjemný pán v pokladně, má i čtyři velice pěkná razítka vztahující se k historii hradu. Věž je přístupná a je z ní bezvadný výhled do okolí.
 
Bobík
Potvrzujeme, že ani 8.7.2007 známka nebyla ani v jednom místě, kde sehnat jde. Česká pošta opět nezklamala. Ale jinak výhled opravdu krásný a vstupné symbolické. Super.....
 
Václav Bartoš
Dobronice
Známky na hrdě neměli, U kaštanu také ne. vázne distribuce. Ale po výstupu k hradu doporučuji odměnu v podobě výtečné PIZZY v restauraci U Kaštanu. Delikatesa a výborná odměna.
 
Irík
Je to opravdu krásné místo. Bohužel rozhled z věže nemohu posoudit, protože na místě nikdo nebyl. TZ jsme proto sehnali v Restauraci Pod Kaštanem.
 
Ondřej Kováč
Opravdu krásné místo. Hrad je zpřístupněn v co možná největším rozzsahu, včetně věže, ze které je krásný rozhled.
 
Honza Pásler
Bezvýhradně souhlasím s předchozím příspěvkem. Fandím lidem, kteří věnují tolik času a energie záchraně
památek.
 
Kikin
Známku nám prodal zapálený aktivista Milosav Pinc, snaží se o záchranu Dobronic, fandíme mu. Jinak některé
obvodové zdi opravdu hrozí každým dnem zřícením. Do věže jsme se nedostali, protože tam bylo ztrouchnivělé
schodiště, ale v současné době by již mělo být opraveno.
 
Hynek
TZ
U vstupu do hradu již TZ mají bez problémů.
 
Luba
TZ mají v rekreačním zařízení Charim, které se nachází na druhém břehu Lužnice přes most.
 
Marcela
Na hradě, který mimochodem stojí za návštěvu, známky nemají (zatím), ale v Rekreačním zařízení Charim přes
řeku prý snad ano. Já to nestihla prověřit, takže si známku nechám poslat.
 
Pavel
Prohlídka na věži je možná za světla, jsou tam dlouho do večera, protože vodáci jezdí a chodí stále. Známky
mají.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2889 Turistických známek
2822 Výročních TZ
287 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek