Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 1054 - Šelmberk


Popis

Zříceniny rozsáhlého gotického hradu severovýchodně od Mladé Vožice. Zachovalé části renesanční přestavby, ve věži rozhledna.

Mapa

Navštívil jsem Šelmberk

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Hrad Šelmberk (web)
Toto místo prodává také turistickou známku
Infocentrum Mladá Vožice (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Textil - Švadlenka, Mladá Vožice
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
HRADY
Kraj/okres:
Jihočeský kraj/Tábor
Poloha:
49°33'1"N 14°49'35"E
Hodnocení:
2.696
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 1054 - Šelmberk


01.10.2023 - dostupná bez problému
29.08.2023 - dostupná bez problému
18.08.2022 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Petr Dolejš
Petr Dolejš
Šelmberk
Z hradu zbyla hlavně věž, ale moc pěkná. Klíče od ní vyfasujete na pokladně v myslivně kousek před hradem, za vratnou stovku. Určitě se to vyplatí, nahoře krásné výhledy.
TZ též na pokladně.
 
AJA AJA
AJA AJA
TZ
v IC Mladá Vožice
 
Jitka Kočí
Jitka Kočí
místo
v infu i na hradě známku mají, na hrad - tedy na věž - se dostanete jen o víkendu, jinak zřícenina jako taková je volně přístupná.
 
Richard Rienessl
Richard Rienessl
zavřeno
Na Šelmberku ve všední den ani noha, v Mladé Vožici TZ nemají.
 
Michaela Ťoupalová
Michaela Ťoupalová
Šelmberk
O tomto hradu, respektive zřícenině jsem nikdy neslyšela, vydala jsem se sem díky známkám a rozhodně nelituji. Auto jsme nechali na parkovišti v Mladé Vožici (na náměstí se v neděli neplatí, ale dá se parkovat i dole u rybníka, kde je to zdarma stále), šli jsme okruh po červené, dále po naučné stezce a opět po modré zpět. K hradu se dá dojet i autem, ale je škoda neprojít se pěknou tamní přírodou. U parkoviště je též kukuřičné bludiště. Vstup je zdarma, pokud se jdete pouze projít po areálu, pokud chcete na věž, platí se vstupné - naprosto zanedbatelné a rozhodně to stojí za to. Věž je uvnitř opravena, schodiště široké, výhled moc pěkný. Zřícenina je menší, ale pěkná, areál přilehlé myslivny se snaží též postupně zdokonalovat - najdete tu středověkou bylinnou zahrádku, pec na chléb, keramickou pec a další.
 
Michael Bronec
Michael Bronec
Podnětná TZ
Už zas mají otevřeno a na věž se dá dostat. Vesnička zatím nefunguje, ale to se podle mě časem spraví.
 
Milan Šperka
Milan Šperka
Zbytečná TZ
Věž zavřená (prý z technických důvodů), vesnička (odvážný název pro to nic, co vidíte) také nedostupná. Takže známka naprosto zbytečná, navrhuji zrušit.
 
Michaela Veselá
Michaela Veselá
Hrad ve švadlence
Známka u švadlenky ve Vožici, hrad odpoledne nijak extrémně zatížen návštěvníky, do věže se momentálně nechodí, procházka po NS kolem je příjemná.
 
Ondřej Švácha
Ondřej Švácha
TZ
rozhledna ve věži je z technických důvodů uzavřena a "středověká vesnička" u hradu je již delší dobu mimo provoz
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
Kde koupit
Švadlenka v Mladé Vožici, vedle radnice, známku má, paní jich má celou škatuli. Obchod má otevřeno od úterý do pátku do 16 hodin (s pauzou 12-13) a v sobotu pak 8-11.
 
Zdeněk Čech
Zdeněk Čech
TZ
v IC neměli, švadlenka měla zavřeno.. :-(
 
Jan Fridrich
Jan Fridrich
TZ
známka je k mání ve Švadlence (vedle infocentra)
 
wenzel
Šelmberk
Zbytky zřícenin hradu se zachovalou věží, která slouží jako rozhledna. Pokud nikdo není před vámi, klíče od věže si vzvednete v myslivně/pokladně (vstupné za 20,-) a štafetovým způsobem předáváte případným dalším návštěvníkům. Z věže pěkný výhled do okolí, v půli dubna středověká vesnička mimo provoz. TZ a razítko v myslivně.
 
Zdeňka Nemravová
Zdeňka Nemravová
tz
dostupná v ičku na OÚ i vedle v prodejně Švadlenka.
 
Antonín Sečkár
Antonín Sečkár
TZ
Známka zakoupená v myslivně u areálu. Návštěva mě nadchla. Ani samotný "areál", což je replika středověké vesničky, rozhodně není k zahození, a samotná věž je naprosto úžasná a je z ní nádherný výhled. Ale pozor, není to nic pro slabé povahy, protože na ochozu chybí nižší zídka cimbuří, jsou tu jen vysoké "zuby" a mezi nimi jen dvě kovové tyčky a podlaha končí volně v prostoru. ;-)
 
Karel
Otevírací doba
Hrad (věž hradu) je přístupný jen v sobotu, neděli a ve státní svátek. Jindy pokladna nefunguje. Tudíž nákup TZ na Šelmberku v týdnu ani nezkoušejte.
 
Broskvoň Obecný
Broskvoň Obecný
Šelmberk
Turistická známka bez problémů zakoupena v pokladně hradu, která je v okénku myslivny. Vstupné do areálu činí 20 Kč, v ceně je i výstup na hradní věž, která se jako jediná stavba dochovala z hradu. Pod věží se nacházejí zbytky několika zdí z kdysi rozlehlého hradu. Na pokladně prodávají výborný zdejší med jenž doporučuji. Zdejší místo je krásné a klidné, žádné davy turistů nečekejte.
 
Nela Beranová
Nela Beranová
Známka zakoupena v pokladně hradu
Doporučuji k návštěvě, pěkný výhled do okolí stojí za to, u hradu je i stará kovárna a pece na keramiku a na chleba.
 
Kateřina Adéla Hájková
Kateřina Adéla Hájková
pěkný výlet
TZ bez problémů. Jen pozor na to, že když za sebou zamknete dveře do věže tak chvíli nevidíte vůbec NIC! Pak už je to lepší světlo prosvítá okýnky.
 
MARTIN PŘIBÍK
MARTIN PŘIBÍK
TZ
Známku jsme si koupili v okénku budovy před hradním areálem, mají i pohlednici, pexeso hradních rozhleden a kvarteto hradů a zámků. Samozřejmě razítko. Vstup za lidových 20,-. Výhled z věže pěkný. Poslední zamyká a bere klíč.
 
Libor Marek
Libor Marek
17.07.2013
TZ zakoupena v IC v Mladé Vožici na náměstí (starší verze bez kuponu). Autem je možné od Bělče dojet až k hradnímu areálu, kde je mnoho zajímavého. Možnost zapůjčení klíčů k věži v myslivně u hradu (také prodejní místo).
 
Pinďa
Vofcák
Bacha na ofcáka, je to pěkněj hajzl. Hlídá si to svoje vofčí stádo a nenechá vás kamarádit s jeho ženskejma. A je mu úplně fuk, že jste mu před chvílí koupí TZ přispěli na žrádlo!
 
Pavla
TZ zakoupena ve Vožici v IC za 25,-Kč (otvíračka u TZ 887), v budově Myslivna u hradu ji mají také. šli jsme z Vožice po červené, na začátku ještě ve Vožici některé značky nebyly dobře vidět, jinak je cesta pěkná a s vyhlídkami po kraji. Areál hradu-zříceniny je pěkný, z rozhledny je krásně vidět do daleka, chvílemi je ve věži rozhledny tma, než dosvitne světlo z dalšího okna, hodila by se baterka. Stojí to za to. kdo chce autem, tak dojet se dá až téměř k hradu, a to odbočkou ze silnice č.137 (směr Načeradec a Kutná Hora), nebo odbočkou ze silnice č. 125 (na Vlašim). Cesta je sice označena jako polní ale povrch je poasfaltovaný, takže autem to je sjízdné. Pokud pojedete autem do Mladé Vožice po silnici č. 124 z hlavního tahu na Tábor, stojí za shlédnutí ještě v obci Moraveč kovářské muzeum s rozhlednou a v obci Neustupov tvrz a naproti ní zajímavý kostel.
 
Kevin
Známka zakoupena v budově před areálem hradu, dá se ale zakoupit i v infocentru v Mladé Vožici. Přes léto se na hradě konají dětské tábory se zaměřením na zachování řemesel, je tedy možnost nahlédnout do kovářské dílny, vidět jak se dříve pekl chleba a tak, věž je volně přístupná za malý poplatek, pokud je zavřená, osoby, které zajišťují dětské tábory ji na požádání odemknou.
 
zdenda
Známka zakoupena spolu s 887. v Ičku v Mladé vožici
 
libor
Hrad jsme navštívily v sobotu 31.7 2010 známka koupena na hradě.Návštěvu mohu doporučit.
 
Wíla
Opět výmluvy
Místo pěkné . Určitě stojí za návštěvu. Až na tu standardní výmluvu - známky nám ještě nepřišly. Tady mají známky taky nožičky , protože jim to z Rýmařova trvá tááááák dlouho. Zajímavý je , že mě přijdou známky do týdne. Takže Šelemburkové ,nevymlouvejte se na Rýmařov a objednávejte včas.
 
Majda
Ahoj, chtěla bych vidět jestli někde poskytují takový servis jako ve Vožici. Sice známky mají v krámku, ale na dveřích je kvůli turistům detailně popsaná cesta k paní Šmejkalové domů, a tam Vás obslouží velmi ochotně kdokoliv z rodiny. Takže supr služba.
 
Majka
Na hradě bohužel TZ nemají a prý neměli už 2 roky. Informace o tom, kde ji hledat nikdo neměl (ani prodavač vstupenek na hradě!) a my neměli čas zase obcházet obchody (navíc v sobotu odpoledne). A ještě malé upozornění: pokud vyrazíte na věž s malými dětmi, dobře si je při vchodu na ochoz pohlídejte! Je tam nedostačující zabradlí, kterým prcek sklouzne raz dva.
 
Blanka
Okolo Šelmberku je vedena NS Šelmberk. Je dobré si plánek NS (je na tabuli v areálu hradu) nafotit do foťáku(digitálu) a mít místo mapy, protože v terénu, bohužel, není NS nijak značená. Ale dle toho plánku se dá jít. Vandalové zničili skoro všechna zastavení, pouze u Šelmberského mlýna a dvora zůstaly. Konkrétně Šelmberský mlýn je krásné romanické místo s rybníkem. Věž je stále otevřená jen o víkendech a svátcích, TZ dostatek v Mladé Vožici.
 
Pinďa
TZ má paní v prodejně plnou škatuli. A nechá vás vybrat.
 
Standa
Udělejte si procházku po Vožici
Stačí zazvonit u Šmejkalů doma (Oty Bubeníčka 567) i v neděli odpoledne a známku dostanete i s úsměvem od paní Šmejkalové (více na http://tz.vozice.cz).
 
dapa
Hradní věž otevřena opravdu pouze o víkendech a svátcích!! Klíče od věže lze vypůjčit v místní myslivně. TZ ale na hradě nemají,bylo nám řečeno že smlouva je uzavřena s někým jiným?! TZ pouze v Mladé Vožici v textilu,ale tam mají o víkendu otevřeno pouze v sobotu do 11 hod. Stálo by za úvahu ji dát třeba ještě do hospody,kterých je v Mladé Vožici dost.
 
Vláďa
Chybná informace v Turistických poZnámkách
Hrad je i v hlavní turistické sezóně otevřen jen o víkendech a svátcích. V úterý 31.7. se nás tan sešlo osm a všichni jsme zklamaně odcházeli, protože věž byla uzavřena. Ale i tak návštěva tohoto místa stála za to.
 
Podzimek
Zajedu si tam jindy
protože Mladá Vožice je pěkní a okolí má ještě pěknější.
 
Jarda Kraus
Šelmberk
Byli jsme na noční akci dobívání Šelmberka. Super záležitost
 
ydenbroy
vše ok, chválím
známka dostupná jak ve Vožici, tak na hradě, kde bylo od časného dopoledne otevřeno. Hradní věž je vlastně taková pěkná rozhledna do kraje a rozhodně doporučuju, je to hrozně milé... a za pár kaček. Info o známce jak sehnat ve Vožici, když je ve švadlence zavřeno tu už proběhlo několikrát tak nemá význam se opakovat.Jo chtěl jsem si koupit plavky v tom textilu ale neměli vyhovující kus.
 
Pátrač
dostupnost
Mladá vožice zavřeno je přece víkend. a na věži hradu taktéž zavřeno a to jsem tam byl asi ve 14 00 a mají
uvedeno otevřeno denně krom pondělí od 9- 17 00... na věž se nedostanete. v okolí nikdo. tomu říkám zájem o
památku... okolí je pěkné ale člověk odchází zklamaný když se těší na vyhlídku a věž je zavřená. jinak pro
majitele aut cesta po silnici otřesná díra na díře a v době mé návštěvy se po silnici povalovaly kameny
velikosti i 10 cm...
 
Martina Buchová
Krásná zřícenina hradu stojí za shlédnutí. Známku se nám na Silvestra (v sobotu odpoledne) sehnat nepodařilo,
ale i tak jsme byli potěšeni návštěvou tohoto místa.
 
Luboš
V neděli 25.9. hrad uzavřen. Sezona je ukončena.
 
Jiří Petřík
Je to pěkný hrad. Velice se mi líbí nadšení posádky, která hrad udržuje a zvelebuje. Také jsou dobré jejich
každoroční akce, jako třeba noční prohlídky, nebo jarmark. Všem vřele doporučuji tento hrad navštívit.
 
Renata
14.5. jsme navštívili Šelmberk,moc se nám tam líbilo, výhled se nám zdál hezčí než z Blaníku. Průvodkyně milé.
 
Kamil
Zajímavý hrad, ale...
Zajímvavé místo (hrad), který je jistě velmi starý, avšak do povědomí nás turistické veřejnosti se začíná
dostávat pozvolna teprve v posledních letech. Celkové turistické zázemí tomu odpovídá. Během naší nedělní
návštěvy jsme pouze zjistili, že známku v neděli nekoupíme, ale také bohužel nikde v okolí nebyla ani zmínka o
jakékoliv historii hradu o občerstvení ani nemluvím. Věřím, že celá situace byla částečně zapříčiněna
relativně mladou jarní dobou a později, až se sezona rozběhne, se situace zlepší.
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2893 Turistických známek
2847 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek