Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 265 - Litomyšl UNESCO


Popis

Jedno z nejstarších měst u nás, sídlo Slavníkovců, v roce 1567 se stal honosný renesanční zámek rodovým sídlem Pernštejnů, dnes památka UNESCO.

Mapa

Navštívil jsem Litomyšl UNESCO

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také nálepku
Infocentrum, Smetanovo náměstí 72, Litomyšl (web)
Toto místo prodává také turistickou známku Toto místo prodává také výletku
Zámek Litomyšl (web)
Toto místo prodává také turistickou známku
Zámecké Infocentrum, Jiráskova 133, Litomyšl (web)
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
ZÁMKY
Kraj/okres:
Pardubický kraj/Svitavy
Poloha:
49°52'23.85"N 16°18'46.95"E
Hodnocení:
2.935
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 265 - Litomyšl UNESCO
Obrázek č. 2, Turistické známky, No. 265 - Litomyšl UNESCO


23.09.2023 - dostupná bez problému
26.08.2023 - dostupná bez problému
12.08.2023 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Petr Orvoš
Petr Orvoš
TZ
Zakoupena v IC vedle zámku. Zámek se opravuje, takže lešení, jeřáby a výkopy lehce kazí dojem, prý to bude trvat skoro 5 let?! Trasy fungují, pokladna v budce uvnitř nádvoří.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Z infocentra u zámku.
 
Petr Cienciala
Petr Cienciala
30. 9. 2011
krásný zámek
 
Zdeňka Mytníková
Zdeňka Mytníková
TZ Litomyšl
Pokladna i infocentrum na zámku skvěle vybavené. Dostupnost TZ na jedničku. Kavárna + posezení venku a báječná usměvavá a úslužná obsluha.
 
Zdeňka Mytníková
Zdeňka Mytníková
Re: zámek
No vzhledem k tomu, co mnozí pejskaři a jejich miláčci umí se nedivím. Vy možná patříte k těm dobrým, ale na to neexistuje detektor, takže u památky zapsané na seznam UNESCO to beru jako nutnost.
 
Kolchar@seznam.cz
Kolchar@seznam.cz
zámek
Krásný zámek, lákadlo pro cizince... jen všude přeškrtnutý pes a samá kamera, což se mi osobně nelíbí.
 
Zůza
Cena
Koupila jsem jí přímo na zámku za 35,- a přitom na náměství v IC jí mají za 30,-.
 
Petr Dolejš
Petr Dolejš
Nádhera
Ve městě jsme strávili celý den,nádhera a řadím na přední místo v tabulce nej měst v ČR.Krásné náměstí,poté klášterní zahrady,mohutný zámek a park a navíc skvělé muzeum kde mají i velikou hernu pro děti kde si naše malá hrála a já jsem si mohl v klidu projít muzeum.Navíc v době naší návštěvy spoustu dalších akcí...
 
Aneta Hovorková
Aneta Hovorková
Kavárna
Doporučuji, krásné město a určitě se stavte na náměstí v Chocco Cafe na geniální čokoládě a pralinkach.
 
Zdeněk Chmelař
Zdeněk Chmelař
nádherné město
Nádherné město, doporučuji návštěvu
 
Ivana Mrázková
Ivana Mrázková
zámek Litomyšl
Nádherný výlet, zámek i zahrady, právem na seznamu kulturního dědictví UNESCO.
 
Broskvoň Obecný
Broskvoň Obecný
ZÁMEK LITOMYŠL
TZ známka zakoupena v IC na Smetanově náměstí. Základní prohlídka stojí 120 Kč a trvá něco máo přes hodinu. V zámku je i možnost fotografování za poplatek 100 Kč. Z prohlídky je nejzajímavější zámecké barokní divadlo, interiéry jsou už takové ty klasické zámecké. Výhled z arkád je krásný a zámek jako takový je obrovský a architektonicky velice překrásný.
 
Wenzel
Zámek Litomyšl
Zámek je překrásný, v rámci prohlídky uvidíte i zámecké divadélko, kterých je v Evropě jen 5, z toho 2 v ČR. Průvodkyně provázejí v historických kostýmech a šatech. Celkový dojem trochu pokazili dělníci, kteří zrovna na nádvoří montovali konstrukci pro asi nějaký koncert. Známka zakoupena v pokladně zámku.
 
Vlaďka Macháčková
Vlaďka Macháčková
zámek
nádherný zámek i zahrady. Sice nám dost pršelo, ale stálo to za to... TZ zakoupena na městečku v IC
 
Libor Marek
Libor Marek
09/05/2014
TZ zakoupena v IC u zámku spolu s TZ 1789. Návštěvu interiéru jsme nestihli, ale zámek i celé město jsou moc hezké. Jednoznačně doporučuji.
 
Mirek Kňourek
Mirek Kňourek
...
zámek nevypadá, ale když k němu přicházíte, ztratíte dech, působivá stavba, která je větší než na fotkách vypadá. nádherný divadlo, hned naproti zámku rodný byt smetany.
 
Mirka
IC
V IC na Smetanově náměstí mají k dispozici 6 TC (k 22.8.2013). Kromě TC Zámek a TC Město měli i 4 výroční známky (Putování za českými osobnostmi - M. D. Rettigová, 50. ročník Smetanovy Litomyšle, 750 let od založení města, Pochod za rytířem Toulovcem - Vranovice u Litomyšle). Mile mě to překvapilo.
 
Majka
Známka byla zakoupena v "íčku" u zámku. Byli jsme pouze v podzemí, kde je výstava Zoubkových soch. Zámek byl uzavřen, jelikož se chystal festival. Ale to nám nevadí, nedaleké klášterní zahrady, jsou krásné :)
 
gallisek23
V sobotu jsem zámek navštívil i s rodinou ( dvě malé děti ). Všem se tam moc líbilo a paní co nás prováděla tak k ní mohu jen říc, že je opravdu na svém místě a opravdu tomu rozumí a to myslím vážně. Jinak divadlo to je prostě nádhera to se musí vidět. V sobotu byla na zámku akce na pomoc Japonsku a prodávaly tam i japonské pivo na naše asi nemá, ale jinak zajimavá chuť. Tak všem mohu návštěvu jen doporučit. Známka v pohodě zakoupena na místě a mají jich hodně . Tak zase někdy nashledanou.
 
OGGY
Zámek a jeho divadelní historie je opravdu unikátní. Musím s potěšením navíc konstatovat, že průvodkyně při výkladu vytváří tak dokonalou atmosféru, že budete odcházet nadšeni.
 
Radka
Známku jsme bez problému zakoupili v pokladně zámku, v Infocentru zrovna neměli. Návštěvu zámku vřele doporučuji!!! I klášter určitě stojí za shlédnutí.
 
ondřiška
re: Petr
no,to je toho-5 korun
 
Petr
Radím koupit známku v pokladně zámku. Mají ji tam ještě za 25 Kč. Kdo bude nedočkavý jako já a koupí ji už v infocentru před zámkem zaplatí 30 Kč tedy o 5 Kč víc. A že by měla známka za 30 samolepku to ani náhodou.
 
Shuruga
Pěkný zámek
Zámek je pěkný i když by potřeboval opravit střechu. Výklad paní průvodkyně byl výborný, bylo slyšet, že to dělá s nadšením.
 
pepa a věra
Návštěvu rozhodně doporučujeme
Zámek je nádherný.Výklad slečny(paní?) průvodkyně byl vynikající.Nebylo to odříkané jako u tabule,ale jako by se potkali známí a povídalí o historii zámku,o krásách pokojů.I v info centru byli milí a ochotní.
 
Honza
Známka v pohodě v Íčku
Litomyšl nezklamala, i když zámek je v dubnu otevřen jen o víkendu. Mimo něj stojí za návštěvu samozřejmě náměstí, klášter a plno jiných památek. Ne nadarmo je Litomyšl památková rezervace. Jen si trochu musím rýpnout, náměstí není pěší zóna a mělo by být. Takhle si člověk u toho kochání musí dávat pozor na to, aby ho nepřejeli :-)
 
Tom
Nádhera
ooo moje rodne mestecko je uplne bozi!!nadhera jedna za druhou
 
Hanka
Chtěla sem se letos podívat do Litomyšle na zámek,páč jsme se o něm učili ve škole...město je opravdu nádherné.Ale měla sem bohužel tu smůlu,že sem dojela okolo půl páté,a už měli všude zavřeno i na zámku.Sem si ho prohledlá aspoň z venku,ale i tak je moc pěkný.Takže nemám žádný suvenýr a ani známku :-( ráda bych si ji objednala ale nemám žádný důkaz,takže budu muset cestu (cca 100km) absolvovat znovu...
 
Zdenda
Litomyšl je krásné město. Klášterní zahrady byly nádherné, ze zámku mě nejvíc zaujalo, to jejich divadlo, potvrzuji příjemnost slečny v Íčku, zrovnatak i slečny průvodkyně, která měla s naší skupinou velikou trpělivost :-)
 
Alena
Neochota
Včera, 8.5.2007, jsme projížděli Litomyšlí. Přestože jsme tam byli několikrát, známku jsme doposud neměli. Zámek má otevřeno do 17 hod., ale po 16 hod. je pokladna zavřená. Čekali jsme do 17 hod. až půjdou zavírat a poprosili jsme pána, zda by nám ji nemohl prodat. Byl neochotný až hrůza!!
 
Pinďa
Rada starších pochvalně mručí
Byl jsem zde opět po několika letech a mohu jenom pochvalně mručet. Největší mruk zasluhuje klášterní zahrada, přestavba zámeckého pivovaru ze skladu obilí na kulturní zařízení, nové Íčko v témže, náměstí, opravený klášter... Potřeboval bych nejmíň den, abych si vše prošel. Akorát ten dům, ve kterém bydleli děda s babičkou vypadá stejně. Kašna se stříkajícím kaprem u kláštera je také jiná. Zdá se mě hlubší a kapr větší. Nevím, nevím, jestli by dneska nějaký šestiletý klučina dosáhl až na dno, aby si vylovil pár drobáků na zmrzku a při větším úlovku i na gumovýho hada. Známku jsem koupil ve výše jmenovaném pivovarském Íčku. Mají i VTZ rytíře Toulovce a SU Litomyšle. Slečna za pultem je příjemná a ani nedávala najevo, že by jí nostalgické výlevy nějakého postaršího chlapa moc vadily. Děkuji Vám. Bylo mě u Vás dobře.
 
Honza Pásler
Město je skutečně překrásné, ne nadarmo je zapsané v seznamu UNESCO. Potěšilo mě, že jsem našel hospůdku, kde jsme jako študáci sedávali před více než 25 lety. Až na to, že se nejmenuje U Bucků, ale U Párů, se zde vůbec nic nezměnilo. A to je dobře.Infocentrum je otevřené Po - Pá 8.30 - 18.00So 9.00 - 14.00Jak je to s otevírací dobou zámku teď v zimě jsem nezjišťoval, měl jsem na návštěvu Litomyšle dvě hodiny a kdyby si chtěl člověk prohlédnout všechny pamětihodnosti města, jeden celý den by sotva stačil.
 
MEW-C4
Dobrýýý no
Pěkné město plno památek ale ja su spíše na hory atd.Takže pěkný ale ja jdu dááál!!!
 
Ivanka
Moje rodné městečko...historie, kultura, vyžití...doporučuji všem lidem na světě
 
Honza
Vynikající, doporučuji
Absolvoval jsem okruh 2.Mimo nesporné historické hodnoty jsem při návštěvě narazil i na skvělou průvodkyni, před jejimiž znalostmi smekám.V okolí zámku je také na co koukat.V blízkém muzeu výstava modelářství - bude otevřena až do září 2006 - doporučuji tatínkům.další Plus je historické centum města, které se musí také vidět!Tady to UNESCO má opodstatnění!
 
Pavlína N.
Jídlo, ubytování
Nádherné, malebné město - přestože na Velikonoce byla zima... Bydleli jsme v romantickém Penzionu Pod
Klášterem s milými majiteli a přátelskou atmosférou. Navečeřeli jsme se v nově otevřené restauraci Malý svět -
vřele doporučuji všem labužníkům! Z obsluhy, z prostředí a hlavně z jídla jsem byla více než nadšená!!
Poslední prohlída na zámku je v 15,00, první ranní pak v 9,00 (pokud je dost lidí). Známku v informační
kancelář lze koupit do 16,00.
 
Roman Král
krásný zámek, klášterní zahrady, upravené uličky, ....
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2889 Turistických známek
2822 Výročních TZ
287 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek