Turistické známky - oficiální stránky
 
Turistické známkyZobrazit na Mapy.cz

No. 662 - Důl Mayrau Vinařice u Kladna


Popis

Kamenouhlený důl, zpřístupněný jako technická památka v obci Vinařice, severně od Kladna.

Mapa

Navštívil jsem Důl Mayrau Vinařice u Kladna

Prodejní místa:

Toto místo prodává také turistickou známku
Hornický skanzen Mayrau
Mapa:
Stát:
Česká republika
Oblast:
TECHNICKÉ PAMÁTKY
Kraj/okres:
Středočeský kraj/Kladno
Poloha:
50°9'56.87"N 14°5'2.8"E
Hodnocení:
2.854
Fotogalerie:
 

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 662 - Důl Mayrau Vinařice u Kladna


17.06.2023 - dostupná bez problému
03.06.2023 - dostupná bez problému
03.08.2022 - dostupná bez problému




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Radek Berka
Radek Berka
Cena TZ
Dnes jsem koupil turistickou známku za pouhých 35 Kč.
 
Ladislav Harbáček
Ladislav Harbáček
TZ
Známku jsem nedávno viděl ve skanzenu.
 
Stanislav Staněk
Stanislav Staněk
TZ
Skvělá prohlídka, výborný průvodce, ještě se to o něco protáhlo, protože pořád bylo co vidět a vysvětlovat. Pro ty, kteří již navštívili důl Michal v Ostravě (TZ 1188), je to určité míry opakování, ale vůbec nezaškodí.
TZ na pokladně bez problému.
 
Broskvoň Obecný
Broskvoň Obecný
Důl Mayrau
Turistická známka zakoupena přímo na pokladně skanzenu u velice ochotné a usměvavé paní. Hornické muzeum má otevřeno i v zimní sezóně a dokonce za zlevněné vstupné 20 Kč. Prohlídku jsme absolvovaly tu kratší, která trvá přes hodinu, nakonec se to díky skvělému a zapálenému průvodci protáhlo ještě o půl hodinu. Výborná prohlídka a pro nás opravdu skvělý zážitek. Fotografování během prohlídky je povolené za symbolický poplatek 50 Kč. Návštěvu rozhodně doporučuji.
 
Oldřich Dolejší
Oldřich Dolejší
Dolis
Všechno OK, skvělý průvodce, levné vstupné, ochotná paní pokladní, parkování v areálu, prostě skvělý zážitek, všem doporučuji.
 
Zuzana Hájková
Zuzana Hájková
Parádní výlet
Super zážitek,pan průvodce vynikající a vtipný.
Parkování přímo v areálu ideální.
Doporučuji prohlídku "B", to je ta delší.
 
Pavel Petřík
Pavel Petřík
Doporučuji
Návštěva hornického skanzenu mě nadchla, zajímavé prostředí, perfektní pan průvodce, který v hornictví pracoval a věděl o čem mluví, takže jsem se toho spoustu dozvěděl. Rozhodně doporučuji delší okruh. Fotek jsem si přivezl přes 400. Příplatek za focení 50Kč se vyplatí zainvestovat. TZ (30Kč) v dostatečném množství včetně dalších upomínkových předmětů.
 
Jana Knappe
Jana Knappe
Zajímavá prohlídka
Vše velmi zajímavé. Stihli jsme jen hodinovou prohlídku, ale i ta byla výborně vedená. Zajímavá i pro menší dítě, které jsme měli sebou. TZ jsou zásobeni dostatečně a dostupné jsou i případné další suvenýry. Průvodce je kvalifikovaný prací v dolech, takže vše podrobně vysvětlí a ukáže.Můžeme vřele doporučit. V areálu je i malé hřiště pro děti. My jsme ho, bohužel moc neocenitili, neboť zrovna pršelo.
 
Jan Pásler
Jan Pásler
Zajímavé místo
Můžu jen potvrdit předchozí pochvalné ohlasy na toto místo. Na panu průvodci je vidět, že je excelentním znalcem hornického prostředí a návštěvník se zde dozví opravdu mnoho zajímavého.
 
Michael Bronec
Michael Bronec
úžas
Nesmírně doporučuji, průvodce vstřícný, zapálený, bývalý horník, dneska ještě stále záchranář, mluví o svém tématu s krajní odborností a oddaností...
Skvělé!!!
 
paja
nádhera
Souhlasím se vším, co tu psali ti spokjení. Průvodce už jsme měli taky jiného , ale byl fajn. Stašidelné podzemí a cvičný důl, chyběly. Přesto jsem byla nadšená, až fascinovaná. Své si tam našly i naše děti 14,11,9, let. Pravda pro ty menší děti, které tam byly, to bylo asi dlouhé a nezajímavé. Celý ten areál měl takovou zvláštní atmosféru, ve vzduch bylo cítit železo a já tvrdím, že i uhlí, opravdu zvláštní. To uvědomění si, že je to doba nedávno minulá...A ty stroje , to se prostě musí vidět.
 
LIBUNA73
nedoporučuji
na vrátnici sedí týpek z ochranky,nebo ňákej vrátnej neco kdo to vlastně je....prej dál ani krok,....mám tady psa,na moji otázku....jestli si můžu pouze koupit tz mi rěkl....tady neni nikdo,kdo by vám ji prodal,takže opravdu se vyplatilo tam jet,proto nedoporučuju a známku bych s klidným svědomím odebral
 
HonzaB
Prohlídka zcelku pěkná. Měla jen jednu vadu na kráse a to zrušení na internetu stále ještě avizované expozice strašidelné podzemí. Prý ji zničily děti během letošního dětského dne a na její obnovu už zde prý nemají sílu. Škoda. Pro výlet s menšími dětmi tak toto místo trošku ztrácí na atraktivitě. I když v areálu je pěkné hřiště a součástí prohlídky pak krátká prohlídka důlního podzemí (s helmou na hlavě) a pak asi největší lákadlo pro děti v podobě cvičného dolu. Zde si lze v praxi vyzkoušet, co museli horníci dělat, když byl v dole zával. Vylézt po rouře nahoru (docela makačka) pak jít stále se zužující chodbou a nakonec se zase sklouzout po rouře dolu, to se děckám určitě bude líbit. Ale jinak mi výklad přišel trošku rozvláčný a tudíž pro děcka maličko i nudný. Každopádně už tam neprovádí zde tolik opěvovaný zábavný průvodce.
 
eMPage
Silnice z Kladna je momentálně zavřená, tak je nutné buď to objet nebo jít ten kousek pěšky. Jinak je pěkné, že to ještě stojí
 
zdeněk
úžasný průvodce i zážitek a tím pádem celý den. opravdu doporučuji a před havíři,důlními inženýri a záchranáři opět smekám. díky všem kteří se o toto starají pro budoucnost
 
Libor
05.09.2010 - nelze jinak než zopakovat pochvalné příspěvky níže - zajímavý objekt, perfektní výklad od bývalého zaměstnance, parkování v objektu - sami nabídnou, na závěr pro děti strašidelné podzemí - príma adrenalin: ve tmě jen s baterkou, standardní prohlídky v 9:00, 11:00 a 13:00 - i když jsme se s průvodcem dohodli na kratší prohlídce kvůli malým dětem, stejně jsme tam strávili více než 1 a 1/2 hodiny :-), vřele doporučuji
 
feli
TZ dostupná, ale
..........................důl nepřístupný, jako kriminál hned vedle :-) Probíhala tam nějaká akce, nevpouštěli nikoho ani za bránu (klandr). Někdy příště. Cena TZ 25,- Kč, bez kuponu.
 
Mandy
Prostě dokonalé!
Po čase jsme se opět vrátili do Mayrovky!Prohlídka výborná, stále provází onen nadšený místní pán, který na tomto dolu pracoval od r.1971. Přesně tak jak se zde píše: Prohlídka dokonalá, snad naprosto se všemi informacemi co se daly říct. Ukázka parního stroje, vzorové šachty, všech ještě stojících budov, všeho vybavení co se použilo za těch 120let provozu na dole. Uhlí jsem si na památku taky vzala. Prostě málo kde je tolik nadšení a ochoty něco předvést jako zde. Od té doby co jsem zde byla naposledy se vyměnilo už spousty majitelů tohoto unikátu, který je stále spřístupněn. Konečně se snad blízká na lepší časy muzeální, jak pan průvodce podotkl. Ale kdo opravdu chcete poznat zanícený a přesný výklad spěchejte! Pan průvodce podotkl, že asi opravdu definitivně odejde do důchodu a to nakonci roku. Prohlídky jsou prostě pořád, ale doporučuji přijet opravdu nejpozději po 13hodině. A parkovat se dá uvnitř. Hned vedle dolu je vchod do Vinařické věznice....Je škoda toto místo nechat bez prohlídky!!!!!! :-)ZDAŘ BůH
 
Helena
Zajímavé
Zajímavé místo, nadšený průvodce, který v dolu přes 40 let pracoval, unikátní stroje a mašinky, k prohlídce možno se přičlenit kdykoliv. Byli jsme tam nakonec skoro 3 hodiny. Myslím ale že poslední prohlídka je ve 13:00-14:00 hodin, protože ve tři se končí. I když jsem naprostý laik a ještě k tomu ženská, moc se mi to líbilo.Menší šok - nevšimla jsem si, že se dá parkovat uvnitř areálu, na parkovišti před dolem mělo zrovna sraz asi 40 spoluobčanů tmavé pleti. Nakonec jsem přeparkovala.
 
obrik
Moc zajímavé místo, které doporučuji ke zhlédnutí i těm, kteří mají stejně jako já o fárání nulové vědomosti. Průvodce je perfektní, známky mají bez probléímů.
 
Pařez
Prohlídka O.K. Průvodce super. Jen ta známka nebyla- údajně jsou objednané.
 
Eva
Vřele doporučuji
Návštěvu moc doporučujeme. Je možné přijít kdykoliv. Na průvodce se nečeká. Prostě začnete tam, kde je právě přechozí výprava. Průvodce chodí pořád dokola, takže nic nevynecháte. Pán je velice zkušený. Nikde jinde jsme se o těžbě uhlí tolik nedozvěděli. Prohlídka trvá cca 2 hodiny. Jen ta zima, kdyby nebyla.
 
vláďa
Ačkoli dnes byl na dole den otevřených dveří a ani vstupné jsem platit nemusel, byl jsem do 13,00 hod. jediným návštěvníkem. Velice milý průvodce mě provedl celým areálem dolu a podal perfektní výklad. Protože jsme byli sami dva, dozvěděl jsem se i spoustu věcí navíc o časech, kdy se na dole fáralo. Největší dojem na mě udělal sto let starý parní těžní stroj z dílen pana Ringhoferra. Známek měli dostatek, otevřeno celoročně, návštěvu doporučuji.
 
Gabi
Muzeum je zajimave i pro deti a zeny, vyklad vycerpavajici a podrobny, moc ochotny pruvodce.
 
Jelen
Z naší rodiny jsem byl nadšen jen já, děti a žena byly silně nespokojeni a nadávaly. Já byl unešen -
vzpomínka na časy před.., důl je ponechán přesně ve stavu, jak odešel poslední horník. Jenom jámy jsou
pochopitelně zasypány. Výklad byl vyčerpávající, dokonalý, cca.2,5hod. Je duben, tak je vevnítř poměrně zima.
Doporučuji vše technikům, zbytek rodiny doporučuji nechat někde v cukrárně. TZ bez problémů.
 
Tatik
Prohlídka i v mrazu (topí se jen v místnosti s videoprojekcí) byla super.Teď už víme,že těžba uhlí na
Kladensku skončila 30.6.2002,viděli jsme v chodu parní stroj z r.1905 a prolezli ukázkovou štolu.TZ je dost a
opravdu je otevřeno celý rok!
 
Heda
Důl Mayrau nás ohromil.Prohlídka nejprve začala v klasické komunistické místnosti. Po zhlédnutí krátkého videa
a navštívení přilehlých muzejních místností jsem předpokládali konec prohlídky, milně - následovala dvou a půl
hodinová velmi zajímavá prohlídka s perfektním průvodcem. Byl to velký zážitek.
 
Luděk
Důl Mayrau
TZ dolu Mayrau mají celou krabici - asi 200 kusů, ale Ostravu - Petrkovice nikoli, což je správné. Prodávat TZ
z místa, ležícího několik set km od tohoto, byl úlet. Otevřeno mimo 24.12. denně od 9 do 15 h, prohlídka 2
hodiny dlouhá, proto si výlet naplánujte na dopoledne. K dolu jezdí místní bus Kladno-Slaný č.9.
 
David K.
Dlouhá prohlídka
POZOR !!! prohlídka trvá dvě hodiny a podle člověka u vrátnice končí pracovní doba v 15h.
 
Jiří Fetr
Lze jen doporučit. Před 10 lety zde pracovalo 1600 lidí....
 
Pavel Urban
Mayrau v lednu
15.ledna jsem byl jediným návštěvníkem za celý de, přesto mě pan průvodce ochotně provedl celým areálem a
podal kompletní výklad. Je to velmi zajímavé místo, ale pracovat v dole bych teda nechtěl. TZ bez problémů.
 
I+H
Vinarice
Vse naprosto v pohode, dobrej starej pan, ktery si rad pokeca. Posledni navsteva ve 14:00. Jinak otevreno cely
rok. Maji tam i zanmku Ostrava- Petrkovice c.661
 
Orisek
Známek měli spoustu.
 
Václav Kozuk
Známky už měli jenom dvě a ke všemu dosti "vyblité" barvy:-((
 
K dnešnímu dni je vydaných:
2898 Turistických známek
2874 Výročních TZ
289 Prémiových TZ
Turistická známková místaMapa známkových místSběratelská hraŽebříček sběratelůAktuální informaceVýroční turistické známkyKatalog turistických známekHlasování o nových TZO Turistických známkách
Turistické známky
KAVÁRNA A RESTAURACESpeciální ediceSoutěž s Maxiznámkami
Klub TZ
Návštěvnické centrum Turistických známekTuristické suvenýry
Ostatní produkty
Komunikace
Zásilkový prodej
internetové stránky
Výběrová řízení
TZ pomáhají
Klub českých turistů logoKartografie Praha logoTuristika.cz logo
 
Instagram

Dobrý anděl

Energetické úspory administrativní budovy Julia Sedláka 14 v Rýmařově

© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 - všechna práva vyhrazena Gappa - tvorba webových stránek